Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Bakken braden in de oven

4/1/2009 - Plaatpizza van Marieke

Doordeweeks maak ik soms pizza met kant-en-klare steenovensbodems die ik bij Albert Heijn koop. Een lekkere doordeweekse maaltijd & een goede oplossing voor wanneer ik geen zin heb om uitgebreid te koken. En de pizza's zijn best lekker als je ze vervolgens belegt met goede ingrediënten (ik neem vaak pancetta, pijnboompitten & rucola, Jeroen gaat voor ham & champignons) Ze zijn in ieder geval zo lekker dat we nog nooit pizza gehaald hebben bij de Domino's Pizza die hier praktisch voor de deur zit... Maar goed, vandaag geen kant-en-klaar-bodems van de Appie, maar zelfgemaakte plaatpizza. Geïnspireerd door het januari-nummer van Delicious besloot ik om maar weer eens een keer zelf aan de slag te gaan met deeg, tomatensaus & toppings... Hier volgt het recept:

 

Plaatpizza van Marieke

  • zakje (7 gr.) gedroogde gist
  • 2 tl. olijfolie + extra voor invetten
  • 160 gram bloem, gezeefd
  • zout
  • 250 ml. tomatenblokjes uit blik
  • teentje knoflook, gepeld
  • gedroogde basilicum & oregano
  • bolletje mozarella
  • geraspte kaas
  • toppings: ham, salami, champignons, kappertjes, tonijn, ansjovis, ananas etc. etc.

Deeg: Doe de gist & 200 ml. lauw water in een kom & klop het goed door elkaar. Klop er geleidelijk de olijfolie doorheen & zet op een warme plaats weg gedurende 10 min. of totdat het mengsel begint te bubbelen. Doe de bloem & 1 theelepel zout in een grote kom & giet het gistmengsel erbij. Mix alles goed door elkaar & kneed het zo'n 15 min. met de hand (of evt. met een mixer met deeghaken) totdat het deeg elastisch & glad is. Bestrijk de binnenkant van een grote kom met een laagje olie. Doe het deeg erin, draai rond, zodat het bedekt wordt met een dun laagje olie. Dek de kom af met een schone theedoek & laat 1-1½ uur op een tochvrije plaats staan tot het deeg verdubbeld is in volume. Haal het deeg dan uit de kom, duw het stevig naar beneden om de lucht eruit te krijgen. (nu kun je het evt. een nacht in een afgedekte kom in de koelkast bewaren of worden ingevroren, laat het deeg hierbij voor gebruik op kamertemp. komen) Leg het deeg op een bakplaat ingevet met boter & bestoven met bloem & laat het weer zo'n 15 min. rusten. Het deeg kan dan uitgerold worden om de verdere pizza te maken.

Pizzasaus: Doe de tomaten, het teentje knoflook & de kruiden naar smaak in een keukenmachine of de beker van de staafmixer, breng op smaak met zout & peper & mix er een gladde saus van.

Pizza bereiden: Verwarm de oven voor op 200-220ºC. Rol het deeg voor de pizza uit over de hele bakplaat, laat de randen een beetje rechtop staan. Prik met een vork een aantal gaatjes in de pizzabodem. Bestrijk de bodem met de pizzasaus (je zult niet alles nodig hebben, evt. kun je de rest van de saus invriezen) met behulp van de achterkant van een lepel. Snij het bolletje mozarella in dunne plakjes & beleg de pizza ermee. Beleg de pizza naar smaak met verschillende toppings (hierboven staan wat voorbeelden, maar je kan creatief zijn) & strooi er geraspte kaas overheen. Zet de bakplaat met de plaatpizza in de oven & bak hem ongeveer 20 minuten tot de pizza gaar & goudbruin is. En dan... smullen maar!!! Oh & de restjes?!? Die zijn weer heel erg lekker als snelle lunch!

Post A Comment!

<- Last Page :: Next Page ->

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 




Voor meer info, surf naar...