Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Taarten en koek

20/4/2009 - Citroencake met glazuur

Afgelopen vrijdag kreeg ik niet zo'n goed bericht over een ex-vriendje van mij. Hij bleek namelijk de dag ervoor te zijn overleden & hoewel het al behoorlijk lang voorbij was tussen ons, was ik er toch door teneergeslagen. Hij maakte namelijk wel 2,5 jaar een groot deel uit van mijn leven. En dat valt niet zomaar uit te wissen. Ik was dus behoorlijk verdrietig. Maar tegen slecht nieuws staat altijd goed nieuws. Al kan ik daar nog niet zoveel over vertellen, maar als de tijd rijp is, horen jullie dat vanzelf. Het was dus een weekend vol emoties & om mezelf te trakteren kocht ik een mooie siliconen bakvorm in de vorm van een vlinder. Ik besloot maar om hem meteen zondags te gebruiken & een lekkere cake te gaan bakken. Het werd een citroencake. Heerlijk fris & niet moeilijk om te maken. Ik moet er alleen op letten dat ik niet teveel beslag in de vorm doe, want gisteren liep het er in de oven gewoon uit (oeps... gelukkig kon ik de boel redden door wat beslag over te scheppen in kleine cakevormpjes in de vorm van insecten)

 

Citroencake met glazuur

  • 225 gram boter, op kamertemp.
  • 200 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 200 gram bloem
  • 100 gram amandelen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 60 ml. citroensap
  • voor het glazuur: 100 gram poedersuiker & 2 eetlepels citroensap

Verwarm de oven voor op 180ºC. Beboter een springvorm van 23 cm. & bekleed de bodem met bakpapier (ik nam een vlindersiliconenvorm & gebruikte geen bakpapier, maar wel boter - geen idee of dat wel of niet nodig is) Meng in een ruime kom de boter & suiker met behulp van een mixer tot het mengsel cremig & bleker van kleur wordt (duurt ongeveer 3 minuten) Voeg de eieren één voor één toe, tussen elk ei door verder mixend. Meng het vanille-extract & de citroenrasp erdoor. Maal de amandelen fijn in een hakmolentje of keukenmachine. Zeef in een andere kom de bloem, bakpoeder & zout & voeg dit samen met het citroensap & de gemalen amandelen bij het beslag. Roer door elkaar. Giet het beslag in de bakvorm & maak het oppervlak glad met een spatel. Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten of totdat een sateprikker er droog uitkomt wanneer je hem in de cake prikt. Haal de cake als deze gaar is uit de oven, laat hem afkoelen op een rooster & verwijder dan pas de bakvorm. Het  glazuur maak je door de poedersuiker goed te mengen met het citroensap. Mocht het te dik zijn, voeg dan wat sap toe, bij te dun glazuur, voeg wat poedersuiker toe. Giet het glazuur over de citroencake & laat wat over de zijkanten heen druppelen. Laat het glazuur drogen & serveer hem dan! Het is mogelijk om de cake in een luchtdichte verpakking een paar dagen te bewaren.

Post A Comment!

<- Last Page :: Next Page ->

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  September 2014  »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 




Voor meer info, surf naar...