Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Sauzen

25/8/2010 - Pruimenjam

Bij vakantie-koken denk je niet direct aan pruimenjam. Maar... als er op de camping tientallen fruitbomen staan waaronder een flink aantal pruimenbomen & als de pruimen dan al redelijk rijp zijn & als je nicht bovendien ook een huis gehuurd heeft op dezelfde plek, dan ga je jam klaarmaken met pruimen uit de boomgaard (tenminste ik doe dat dan) Dus tijdens mijn vakantie stond ik op een mooie dag achter het fornuis om zelf pruimenjam te maken. En nou is dat helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. En wel veel lekkerder dan jam uit de winkel. Het resultaat was dat ik 6 potten pruimenjam bij elkaar gekookt had. En dat zijn leuke souveniertjes om weg te geven aan de thuisblijvers.

 

Pruimenjam van 4 soorten pruimen

  • 1 kilo pruimen
  • 1 kilo geleisuiker
  • 2 kopjes water
  • sap van ½ citroen

Doe de pruimen samen met het water in een ruime pan. Breng het geheel aan de kook & laat alles op zacht vuur pruttelen tot de pruimen helemaal tot moes gekookt zijn. Haal de pan van het vuur & laat de pruimen even afkoelen. Neem vervolgens een vergiet & doe hier het pruimenmengsel in. Laat de pruimenmoes door het vergiet lopen en vang het vocht op, zodat alle velletjes & pitten uit de pruimenmoes verwijderd zijn. Stop het opgevangen vocht terug in de pan & breng opnieuw aan de kook. Voeg het sap van de ½ citroen toe & kook even mee. Voeg vervolgens de geleisuiker toe & laat al roerende doorkoken. Met de geleisuiker moet de jam ongeveer 5 tot 7 minuten koken, maar dat kan verschillen. Je kan testen of de jam al klaar is door een paar druppels op een schoteltje te doen & deze even in de koelkast te zetten. Komt er een vliesje op de jam & wordt deze wat dikker, dan is de jam klaar om in potten gedaan te worden. Neem hiervoor schone potten die je met warm water & wat soda schoongemaakt hebt. Giet de jam terwijl die nog heet is in de potten, draai het deksel erop & zet de potten omgekeerd op een theedoek. Draai de potten na 10 minuten weer om. Laat de jam verder afkoelen & smullen maar!

 

Met deze hoeveelheid kun je meerdere potten vullen. De potten kunnen ongeopend op een koele plaats bewaard worden. Als je de pot eenmaal opent, dan kun je hem het beste in de koelkast bewaren.

 

ps. foto volgt vanavond

Post A Comment!

<- Last Page :: Next Page ->

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  September 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Voor meer info, surf naar...