Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Bakken braden in de oven

6/9/2010 - Kip met ham uit de oven

In het weekend probeer ik wat uitgebreider te koken als we thuis zijn (wat niet zo heel vaak gebeurt) Dan eten we gezellig aan tafel met een wijntje erbij & soms eten we er zelfs een dessert bij. Afgelopen weekend maakte ik onder andere de platte aardappels die ik eerder beschreef, een salade & de kip uit onderstaand recept. Ik had nog wat dingen in de koelkast liggen & improviseerde dit gerecht. Het smaakte erg goed & wil dat graag met jullie delen.

 

Kip met ham uit de oven

  • 2 kipfilets
  • een aantal tomaten
  • 4 plakjes seranoham
  • peterselie
  • geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snij de tomaat in plakjes & leg de plakjes onderin een niet al te grote ovenschaal. Wikkel de plakjes ham om de kipfilets & leg de filets op de plakjes tomaat. Hak de peterselie heel fijn & strooi deze over de ingepakte kipfilets. Strooi er tenslotte wat geraspte kaas over & zet de kip in de oven. Bak de kip ongeveer 30 minuten in de oven & eet smakelijk!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

30/8/2010 - Platte aardappels uit de oven

Toen wij van de zomer in Frankrijk waren aten wij de laatste avond van de vakantie bij het chambre d'hote waar ook de camping was. Al het eten dat we die avond voorgeschoteld kregen was erg lekker, maar voor mij sprong er één gerecht uit & dat waren de gebakken aardappels uit de oven. Deze waren heel smakelijk, knapperig & smeuig tegelijk. Met een heerlijke smaak door de verse kruiden die de kokkin gebruikte. Thuis probeerde ik deze aardappels na te maken, alleen zijn bij mij alle kruiden verpieterd tijdens de warme dagen in juni. Ik nam dus genoegen met een potje kruiden dat ik uit Frankrijk meegenomen had. Ook erg lekker & zeker voor herhaling vatbaar!

 

Platte aardappels uit de oven

  • Een paar aardappels (kijk even hoeveel personen je hebt)
  • Olijfolie
  • Zout (liefst grof zeezout)
  • Kruiden (vers of uit een potje) zoals rozemarijn, tijm, bouquet garni ofzo

Boen de aardappels goed schoon & kook ze met schil en al in gezouten water tot ze net niet gaar zijn (zo'n 15 minuten) Giet het water af & laat de aardappels even afkoelen tot je ze met je handen aan kunt raken. Verwarm de oven voor op 220ºC. Snij de aardappels in verticale plakken van zo'n ½ cm dik. Vet een platte ovenschaal in met olijfolie. Leg de aardappelplakken dakpansgewijs in de schaal. Bestrooi met de aardappels met de kruiden & zout & sprenkel er olijfolie over. Zet in de oven & laat ongeveer 45 minuten staan tot de aardappels bruin & knapperig zijn.

 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

2/3/2010 - Wintersport en tartiflette

De afgelopen weken heb ik wederom weinig nieuws geschreven. Ik heb wel gekookt (met mijn verjaardag zelfs een aantal taarten gebakken), maar het ontbrak simpelweg aan tijd & inspiratie om hier wat te schrijven. Afgelopen week zijn we op wintersport geweest in Frankrijk. En dat was zoals gebruikelijk weer heel erg leuk... Mooie bergen, veel sneeuw, gezellige familie, relaxed ontspannen, sportieve beweging & lekker eten. Alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie waren dus aanwezig. Ook op de camping probeer ik lekker te koken. Zo had ik voor dit jaar het plan opgevat om tartiflette klaar te maken in het mini-oventje van mijn moeder. Tartiflette is een ovenschotel uit de Savoie waarin aardappelschijfjes, spekjes en reblochon (een kaasje uit de streek) gaan. Het is echt heerlijk & ideaal wintervoedsel. Alle ingrediënten had ik al gekocht, maar doordat we onverwachts 2 keer extra uit eten gingen, nam ik die ongebruikt weer mee naar Nederland. Komend weekend ga ik wel tariflette maken, dan nodig ik mijn broer & zijn vriendin uit om mee te eten & dan gaan we gezellig alle foto's & filmpjes van de wintersport bekijken... (als zij dat tenminste ook leuk vinden)

 

Tartiflette

  • 1 kilo aardappels
  • 1 reblochon
  • 250 gram spekjes
  • 1 ui
  • crème fraîche

Schil de aardappels & breng ze in gezouten water aan de kook. Kook ze tot ze net gaar zijn. Laat afkoelen & snij de aardappels in plakjes. verwarm de oven voor op 180ºC. Snipper de ui & fruit deze in een koekenpan. Voeg de spekblokjes toe & bak deze uit. Meng de aardappels met de spekjes & ui in een ingevette ovenschaal. Snij de reblochon doormideen (zodat er twee plakken kaas ontstaan), besmeer de zachte kanten van de kaas met crème fraîche & leg beide kaashelften met de romige laag naar beneden op de aardappels. Zet de schaal in de voorverwarmde oven & laat bakken tot de kaas gesmolten is & er een bruin knapperig laagje bovenop ontstaan is. Serveer met een groene  salade & boerenbrood.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

8/1/2010 - Geplette aardappelen

Sinds ik begonnen ben met de Pabo moet ik twee avonden in de week naar school. Dat betekent dus dat ik sowiezo al twee avonden niet zelf kook wegens tijdgebrek. De andere avonden heb ik ook niet altijd zin om te koken. En als ik dan al kook, dan probeer ik meestal geen nieuwe dingen uit, maar grijp terug op bekende, makkelijk te maken gerechten. Mijn voornemen voor 2010 is om dat anders te doen. In 2010 ga ik proberen nieuwe dingen te koken en meer te varieren. Zonder daarbij heel veel tijd kwijt te zijn. Ik ben dus op zoek naar smakkelijke, makkelijk te maken gerechten. Vanavond had ik zin in schnitzels. Bij schnitzels horen voor mij aardappelen. Vanavond probeerde ik weer eens een nieuwe variatie hierop. Het recept komt uit de Viva & was een hit hier thuis! Het lijkt veel tijd te kosten om dit gerecht te maken, maar dat valt heel erg mee. Je kan tijdens het koken & het bakken in de oven gewoon andere dingen gaan doen.

 

Geplette aardappelen

  • 4-5 aardappelen (redelijk groot), goed schoongeboend
  • zout
  • 75 gram zachte boter
  • peper
  • zest van ½ citroen
  • theelepel paprikapoeder

Boen de aardappels goed schoon. Breng ze in gezouten water aan de kook & kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af & stoom ze droog. Verwarm de oven voor op 220 graden C. Leg de aardappels in een ovenschaal & plet ze met een vork. Het mag er rommelig uitzien. Meng de zachte boter met versgemalen peper, paprikapoeder en citroenzest. Verspreid de gekruide boter over de geplette aardappels. Strooi grof zeezout over de aardappels met boter en zet de ovenschaal in de oven. Bak de aardappels tot ze een mooi krokant laagje hebben. In de tijd dat de aardappels in de oven staan, kun je de schnitzels bakken en een salade maken. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

5/1/2010 - Krieltjes uit de oven

Gisteren had ik zin in aardappeltjes met braadworst. Voor Jeroen warmde ik wat rode kool op (ja, uit een potje, shame on me) En voor mezelf was ik van plan salade te maken, maar dat is e rniet van gekomen. Ach, de krieltjes uit de oven waren ook erg lekker...

 

Krieltjes uit de oven

  • 500 gram krieltjes, goed schoongeboend
  • 3 sjalotjes, in vieren gesneden
  • olijfolie
  • rozemarijn
  • zout

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Zorg ervoor dat de krieltjes goed zijn. Doe ze in een ovenschaal. Giet er wat olijfolie over, meng ze met de stukjes sjalot & breng het geheel op smaak met gedroogde rozemarijn & zout. Voeg 3 eetlepels water toe. Dek de ovenschaal af met alumniumfolie & zet hem in de oven. Laat de krieltjes in 35-40 minuten gaar worden. Haal dan het aluminiumfolie eraf & laat de krieltjes nog 10-15 minuten een bruin & krokant velletje krijgen. Geniet van de krieltjes met een stukje vlees & wat groenten.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

31/12/2009 - Roodbaars Toscane

Weer een recept dat ik al een tijdje in mijn niet-direct-weggooien-ik-heb-het-ooit-nog-nodig-bakje ligt op mijn werk. Laat ik het nu maar eens hier opschrijven/intypen/vastleggen (hoe zeg je dat eigenlijk?!?), zodat het bovengenoemde bakje weer wat leger wordt. Een nieuw jaar moet namelijk beginnen met een leeg bureau!

 

Roodbaars Toscane

  • 400 gram roodbaarsfilet
  • 250 gram courgettes
  • 3 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram creme fraiche
  • 1 broodje
  • 2 el. peterselie
  • zout & peper

Saus:

  • 100 gram creme fracihe
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el. peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden C. Spoel de roodbaarsfilet onder de kraan af, dep goed droog & kruid de filet met peper & zout. Snij de courgette in plakken. Snij de tomaten ook in plakjes. Vet een vuurvaste schaal in met boter & leg hier afwisselend in lagen (verticaal naast elkaar) de tomatenplakjes, de roodbaarsfilet en de courgetteplakken in. Breng op smaak met peper & zout. Roer de creme fraiche gald & pers het teentje knoflook erdoor. Snij het broodje in zo klein mogelijke blokjes, voeg de broodblokjes toe aan de creme fraiche. Hak 2 eetlepels peterselie & roer deze ook door het creme fraiche mengsel. Verdeel het mengsel over de roodbaarsfilet, maar zorg ervoor dat de groenten er niet mee bedekt zijn. Plaats de ovenschotel in het midden van de oven op een rooster & bak hem in ca. 25 minuten. Roer de rest van de creme fraiche glad met het teentje geperste knoflook. Verdeel dit sausje over de groenten & bestrooi met gehakte peterselie. Dien op met rijst!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

27/3/2009 - Quiche met courgette & kip

Ik was al een tijdje van plan een quiche te maken. En gisteren kwam het er eindelijk van! De bodem maakte ik al eergisteren volgens het recept dat ik al eerder gaf(lekker makkelijk - hoefde ik alleen nog maar de vulling te maken gisteren) & met een salade erbij was het een prima maaltijd. Genoeg voor 4 personen (mijn moeder & mijn schoonzusje kwamen ook mee-eten)

 

Quiche met courgette & kip

voor de bodem:

  • 100 gram boter
  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 ei

De vulling:

  • 200 ml. room
  • 4 eieren
  • zout & peper
  • gedroogde marjoraan
  • ½ courgette, in kleine blokjes
  • 200 gram gerookte kipfiletreepjes
  • 4-5 grote champignons in plakjes
  • 150 gram geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng voor het deeg de bloem & de boter tot een kruimelig deeg. Voeg de helft van het losgeklopte ei toe & een snufje zout & meng alles goed door elkaar. Als het deeg te droog is, dan moet je nog wat ei toevoegen. Kneed het deeg tot een samenhangende bal, pak het in plasticfolie in & leg het minimaal 30 minuten in de koelkast om af te koelen. Vet een quichevorm in met wat boter. Haal het deeg uit de koelkast & leg het tussen 2 laagjes plasticfolie. Rol het tussen de 2 laagjes folie uit tot een ronde lap deeg die groot genoeg is om de quichevorm te bedekken. Haal één laag folie weg & leg behulp van de andere laag de deeglap in de vorm. Druk het deeg aan de randen goed aan & snij de overhangende stukken deeg weg. Bedek de bodem van de taart met ruim bakpapier & strooi er een steunvulling (bijv. gedroogde bonen) voor het blind bakken op. Zet de quichevorm in de oven & laat ongeveer 20 minuten bakken. Haal de laatste 5 minuten de steunvulling & het bakpapier uit de taart. Ik heb de bodem van tevoren gemaakt, laten afkoelen & daarna luchtdicht verpakt in de koelkast gezet. Dit gaat erg goed!

Breek voor de vulling de eieren in een kom & klop ze los. Giet de room erbij & klop alles goed door elkaar heen. Breng op smaak met zout, peper & marjoraan & schep voorzichtig de geraspte kaas erdoorheen. Hussel de courgetteblokjes, champignonplakjes & kipreepjes door elkaar heen & doe ze in de quichebodem. Giet het ei/room/kaasmengsel eroverheen & zet de quiche in de oven op 180ºC. Laat 35-45 minuten staan bakken tot de quiche een mooi goudbruin kleurtje heeft & gaar is.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

2/3/2009 - Quiche Lorraine

Wie o wie kan mij helpen?!? Ik zat zaterdagochtend naar Bake van Rachel te kijken op de BBC & vond onderstaans recept wel heel erg leuk om te maken (heb het recept herleid n.a.v. aantekeningen die ik maakte tijdens het kijken, dus er kan een foutje in geslopen zijn). Alleen is het niet handig om deze quiche op een doordeweekse avond te maken wegens de tijd die het deeg nodig heeft om te koelen, om blind te bakken etc. etc. Nou vroeg ik me af of ik de bodem ook een dag eerder zou kunnen maken (t/m het blind bakken) & om de volgende dag de vulling erin te doen & de quiche helemaal af te bakken?!? Als er iemand is, die me dat kan vertellen, dan laat ik zo snel mogelijk weten hoe de quiche was!!! Alvast bedankt voor de hulp!

 

Quiche Lorraine volgens Rachel Allen

deeg:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter, in kleine blokjes gesneden
  • 1 ei, geklopt
  • snufje zout

vulling:

  • 4 eieren - 2 hele, 2 eidooiers
  • 250 ml. room
  • ong. 175 gram bacon, in reepjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • geraspte kaas (gruyere, cheddar)
  • peterselie, fijngehakt
  • boeslook, fijngehakt
  • zout & peper

Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng voor het deeg de bloem & de boter tot een kruimelig deeg. Voeg de helft van het losgeklopte ei toe & een snufje zout & meng alles goed door elkaar. Als het deeg te droog is, dan moet je nog wat ei toevoegen. Kneed het deeg tot een samenhangende bal, pak het in plasticfolie in & leg het minimaal 30 minuten in de koelkast om af te koelen. Vet een quichevorm in met wat boter. Haal het deeg uit de koelkast & leg het tussen 2 laagjes plasticfolie. Rol het tussen de 2 laagjes folie uit tot een ronde lap deeg die groot genoeg is om de quichevorm te bedekken. Haal één laag folie weg & leg behulp van de andere laag de deeglap in de vorm. Druk het deeg aan de randen goed aan & snij de overhangende stukken deeg weg. Bedek de bodem van de taart met ruim bakpapier & strooi er een steunvulling (bijv. gedroogde bonen) voor het blind bakken op. Zet de quichevorm in de oven & laat ongeveer 20 minuten bakken. Haal de laatste 5 minuten de steunvulling & het bakpapier uit de taart.

Voor de vulling: klop de eieren & eidooiers & voeg de room eraan toe. Bak de spekreepjes uit in een klein beetje olijfolie. En fruit de uien in wat olfijolie tot ze zacht & glazig zijn. Voeg de spekjes & uitjes bij het ei/roommengsel. Doe vervolgens de geraspte kaas erbij & schep alles goed door elkaar. Strooi ook de peterselie & bieslook over het vullingsmengsel & proef even. Voeg dan naar smaak zout & peper toe. Giet de vulling in de quichevorm doe je zojuist blind gebakken hebt & zet de quiche nog eens zo'n half uur in de voorverwarmde oven (ook op 180ºC) tot de vulling mooi gaar & bruin eruit ziet. Serveer de quiche met een simpele groene salade aangemaakt met wat olijfolie & azijn.

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

1/3/2009 - Krielkipjes met wintergroenten

Gisteren vierde de tante van Jeroen haar 50e verjaardag! Het was een gezellig feestje & dus werd het laat. Vandaag hield ik dus weer een pyjamadag & heb niet zo heel veel gedaan behalve wat stoffen & een beetje opruimen. Wel heb ik een pan kippenbouillon gemaakt van de karkassen de krielkipjes die we vrijdag aten. En ik heb vast wat aardappelen gekookt voor de gebakken aardappels die we dinsdag gaan eten. Kortom ik heb het nuttige met het plezierige gecombineerd. En vanavond kwam het broertje van Jeroen ook nog gezellig eten. Ik zou een plaatpizza klaarmaken & omdat ik altijd teveel maak, vond ik het leuk als hij ook mee zou eten. De pizza die ik belegde met hamreepjes, kleine stukjes seranoham, schijfjes salami, schijfjes champignon & kappertjes was erg lekker & het was een gezellige maaltijd. Maar goed, terug naar vrijdag... Toen aten we krielkipjes met wintergroenten & een salade. Een lekkere maaltijd, die eenvoudig te bereiden was.

 

Krielkipjes met wintergroenten

  • 2 krielkipjes
  • 2 kleine pastinaken, geschild & in stukjes
  • 2 wortels, in schijfjes
  • 1 ui, geschild & in grove stukken
  • 1 grote aardappel, geschild & in stukken
  • gedroogde rozemarijn
  • zout & peper
  • olijfolie

Verwarm de oven voor op 180ºC. Snij alle groenten in stukken & doe ze in een braadschaal. Strooi er gedroogde rozemarijn, zout & peper naar smaak over. Giet een scheut olijfolie over de groenten & schud alles even goed door elkaar, zodat de groenten bedekt zijn met een dun laagje olie. Wrijf de krielkipjes in met versgemalen peper & zeezout & leg ze tussen de groenten in de braadschaal. Giet nog een beetje olijfolie over de krielkipjes (leg er evt. een klontje boter op) & zet de braadschaal in de oven. Laat de krielkipjes 45 min. braden tot ze mooi goudbruin van kleur & helemaal gaar zijn. Serveer de krielkipjes met de wintergroenten & een lekkere groene salade aangemaakt met wat olijfolie & azijn.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

16/2/2009 - Beenham met appeltjes

Omdat ik mezelf er regelmatig op betrapte dat ik op zaterdag iets kocht om dat vervolgens de volgende zaterdag de prullenbak in te gooien, heb ik al een aantal maanden geleden bedacht om een soort weekmenu te creëren. Dan bedenk ik op zaterdagochtend met behulp van mijn kookboeken & kooktijdschriften wat ik allemaal ongeveer wil eten & zo kan ik een stuk gerichter boodschappen doen. Ik koop nog steeds weleens wat teveel, maar onze afvalberg is toch een stuk minder hoog geworden. Het enige nadeel aan dit systeem is dat er soms weinig ruimte inzit voor een spontane verandering van de plannen. Daarom probeer ik ook een dag vrij te laten in de week, zodat als we een keer geen zin of tijd hebben om het geplande te eten, het menu doorschuift naar een andere dag. Gisteren was onderstaand gerecht eigenlijk aan de beurt, maar omdat we toen onverwachts bij mijn schoonzusje & haar vriend gingen eten heb ik het vandaag klaargemaakt. En het smaakte goed! Je hoeft niet heel veel te doen voor dit gerecht, maar je moet wel even geduld hebben wanneer het beenhammetje in de oven staat. That's all!

 

Beenham met appeltjes

  • 1 beenhammetje
  • 3 stevige niet al te grote appels
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • boter
  • zout & peper
  • rozemarijn (mag vers, ik nam gedroogde)
  • flinke scheut witte wijn

Verwarm de oven voor op 180ºC. Pel de ui & de knoflook. Snij de ui eerst in kwarten & snij vervolgens de kwarten weer in driën. Snij de teentjes knoflook in dunne plakjes. Schil de appel, haal het klokhuis eruit & snij de appel in stukjes van ongeveer 1 cm. Bestrooi het beenhammetje met zout & peper & leg het in een ovenschaal. Leg de stukken ui, plakjes knoflook & stukjes appel een beetje door elkaar in de schaal bij het beenhammetje. Bestrooi het geheel met de naaldjes van de rozemarijn. En giet een flinke scheut witte wijn erbij. Leg tenslotte een dot boter op het beenhammetje. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie & zet de schaal in de voorverwarmde oven. Voor elke 100 gram vlees, moet het beenhammetje ongeveer 10 minuten garen. Weeg dus je vlees even voor je het in de ovenschaal legt. Haal de laatste 10 minuten van de braadtijd het aluminiumfolie van de ovenschaal, zodat de beenham nog een lekker knapperig korstje krijgt. Lekker met aardappelkroketjes of (zoals wij vandaag aten) röstirondjes.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

6/2/2009 - Ovenschotel met perline, courgette & tomaatjes

Ik had van de week en pak verse pasta gekocht bij 's lands grootste grootgrutter. Perline met kaas erin. Alleen wist ik niet zo heel goed wat ik ermee moest doen. Ben dus een beetje rond gaan kijken & vond op de Albert Heijn site een recept waarin een ovenschotel met perline beschreven stond. Heb het maar een beetje nagemaakt met nog wat extra's erbij. En het smaakte goed vanavond met een lekker glas wijn, een ciabatta & een rucola-salade...

 

Ovenschotel met perline, courgette & tomaatjes

  • 1 pak perline gevuld met kaas
  • 150 gram ontbijtspek
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 courgette
  • 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • bekertje crème fraîche (250 ml.)
  • gedroogde salie

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snij het ontbijtspek in reepjes, haal ze een beetje los van elkaar & bak ze aan in een koekenpan in een klein beetje olijfolie. Snij de courgette in blokjes & voeg deze samen met de tomaat bij de reepjes ontbijtspek. Giet het bekertje crème fraîche erbij & warm even door. Vet ondertussen een ovenschaal in met wat olijolie. Doe het spek/groentenmengsel in de ovenschaal & doe de perline erbij. Meng met een houten lepel even door elkaar & strooi de Parmezaanse kaas over het geheel heen. Strooi tenslotte nog wat gedroogde salie over de ovenschotel & dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de schaal in de oven & laat zo'n 25 staan tot de pasta gaar is. Haal uit de oven & serveer met een lekkere salade & wat brood.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

26/1/2009 - Kip in 't jasje

Ik vond dit recept net op de site van Boer zoekt vrouw & wilde het voor mezelf even onthouden. Vandaar dat ik het hier maar even neerzet... Denk dat als Jeroen thuis is, ik het komende week even ga maken. Klinkt erg lekker namelijk!

 

Kip in 't jasje

  • 4 kipfilets
  • 8 flinke plakken belegen kaas
  • 8 plakken coburger ham
  • 1 flinke ui
  • 1 teentje knoflook
  • 6 zongedroogde tomaten op olie
  • 250 ml (demi) crème fraiche
  • bruchetta (een mengsel van Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaten)
  • 3 eetlepels rode pesto
  • wat citroensap
  • zout en peper

Snij de kipfilets in de lengte door. Bestrooi de filets met zout en peper en rol ze  achtereenvolgens in een plak kaas en een plak coburger ham. Leg de ingepakte filets in een ingevette ovenschaal. Snipper de ui en de knoflook voor de saus en snij de zongedroogde tomaten klein. Schep 2 eetlepels van de olie van de tomaten in een koekenpan en fruit de ui omscheppend glazig. Laat de knoflook en de zongedroogde tomaten kort meebakken. Voeg de crème fraiche toe en breng de saus op smaak met de pesto, de bruchetta, het citroensap en zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet een scheutje water in de schaal en zet de kipfilets afgedekt 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze in de uitgeschakelde oven nog 10 minuten rusten. Ondertussen is de saus gemaakt, neem de kipfilets uit de oven en giet het vocht uit de ovenschaal door de saus.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

16/1/2009 - Venkelgratin

Op mijn werk hebben mijn collega's & ik één tik & da is praten over wat we gegeten hebben & praten over wat we gaan eten... Vandaag was het weer zo'n dag & sinds vanochtend 6 uur heb ik al zin in venkel. Ik vrees dat ik vandaag wat anders ga eten, omdat we op tijd weg moeten om naar mijn zwager in Hilversum te gaan, maar het recept hieronder ga ik zeker nog een keertje klaarmaken. Het recept kom van Venkel.nl. Een website gewijd aan de venkel. Er staan meer lekkere dingen op, maar onderstaand recept lijkt me heerlijk. Binnenkort toch maar een keer maken, en voorlopig maar even wegdromen bij de gedachte eraan...

 

Venkel met ham en gorgonzola

  • 4 kleine venkelknollen
  • zout, peper
  • 250 g gekookte achterham in dunne plakjes
  • 1/2 dl volle melk
  • 1 dl slagroom
  • 100 g gorgonzola
  • 100 g verse roomkaas
  • 3 el geraspte parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200°C. Snij elke venkelknol in de lengte in vieren. Snij het venkelgroen grof. Kook de venkel in kokend water met zout in 12-15 min. beetgaar. Laat ze goed uitlekken. Rol elk stuk venkel in een plak ham en leg de pakketjes naast elkaar in een ovenschaal. Verwarm de melk met de slagroom en smelt hierin de gorgonzola en roomkaas. Breng de saus eventueel op smaak met peper. Schenk de saus over de venkelpakketjes. Zorg dat de saus de pakketjes bedekt. Strooi de parmezaanse kaas erover en gratineer het gerecht 15-20 min. in de oven. Garneer met het venkelgroen. Lekker met aardappelpuree of pasta.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

4/1/2009 - Plaatpizza van Marieke

Doordeweeks maak ik soms pizza met kant-en-klare steenovensbodems die ik bij Albert Heijn koop. Een lekkere doordeweekse maaltijd & een goede oplossing voor wanneer ik geen zin heb om uitgebreid te koken. En de pizza's zijn best lekker als je ze vervolgens belegt met goede ingrediënten (ik neem vaak pancetta, pijnboompitten & rucola, Jeroen gaat voor ham & champignons) Ze zijn in ieder geval zo lekker dat we nog nooit pizza gehaald hebben bij de Domino's Pizza die hier praktisch voor de deur zit... Maar goed, vandaag geen kant-en-klaar-bodems van de Appie, maar zelfgemaakte plaatpizza. Geïnspireerd door het januari-nummer van Delicious besloot ik om maar weer eens een keer zelf aan de slag te gaan met deeg, tomatensaus & toppings... Hier volgt het recept:

 

Plaatpizza van Marieke

  • zakje (7 gr.) gedroogde gist
  • 2 tl. olijfolie + extra voor invetten
  • 160 gram bloem, gezeefd
  • zout
  • 250 ml. tomatenblokjes uit blik
  • teentje knoflook, gepeld
  • gedroogde basilicum & oregano
  • bolletje mozarella
  • geraspte kaas
  • toppings: ham, salami, champignons, kappertjes, tonijn, ansjovis, ananas etc. etc.

Deeg: Doe de gist & 200 ml. lauw water in een kom & klop het goed door elkaar. Klop er geleidelijk de olijfolie doorheen & zet op een warme plaats weg gedurende 10 min. of totdat het mengsel begint te bubbelen. Doe de bloem & 1 theelepel zout in een grote kom & giet het gistmengsel erbij. Mix alles goed door elkaar & kneed het zo'n 15 min. met de hand (of evt. met een mixer met deeghaken) totdat het deeg elastisch & glad is. Bestrijk de binnenkant van een grote kom met een laagje olie. Doe het deeg erin, draai rond, zodat het bedekt wordt met een dun laagje olie. Dek de kom af met een schone theedoek & laat 1-1½ uur op een tochvrije plaats staan tot het deeg verdubbeld is in volume. Haal het deeg dan uit de kom, duw het stevig naar beneden om de lucht eruit te krijgen. (nu kun je het evt. een nacht in een afgedekte kom in de koelkast bewaren of worden ingevroren, laat het deeg hierbij voor gebruik op kamertemp. komen) Leg het deeg op een bakplaat ingevet met boter & bestoven met bloem & laat het weer zo'n 15 min. rusten. Het deeg kan dan uitgerold worden om de verdere pizza te maken.

Pizzasaus: Doe de tomaten, het teentje knoflook & de kruiden naar smaak in een keukenmachine of de beker van de staafmixer, breng op smaak met zout & peper & mix er een gladde saus van.

Pizza bereiden: Verwarm de oven voor op 200-220ºC. Rol het deeg voor de pizza uit over de hele bakplaat, laat de randen een beetje rechtop staan. Prik met een vork een aantal gaatjes in de pizzabodem. Bestrijk de bodem met de pizzasaus (je zult niet alles nodig hebben, evt. kun je de rest van de saus invriezen) met behulp van de achterkant van een lepel. Snij het bolletje mozarella in dunne plakjes & beleg de pizza ermee. Beleg de pizza naar smaak met verschillende toppings (hierboven staan wat voorbeelden, maar je kan creatief zijn) & strooi er geraspte kaas overheen. Zet de bakplaat met de plaatpizza in de oven & bak hem ongeveer 20 minuten tot de pizza gaar & goudbruin is. En dan... smullen maar!!! Oh & de restjes?!? Die zijn weer heel erg lekker als snelle lunch!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

15/12/2008 - Nigella's Christmas

Gisteren kreeg ik van mijn moeder nog een verlaat Sintkadootje. Het nieuwste kookboek van Nigella Lawson - Nigella's Christmas. Een boek vol met feestelijke recepten. Mijn broertje woont in Engeland & hij heeft het gekocht & opgestuurd. Vandaar dat ik het boek wat later kreeg. Maar ik ben er alsnog heel erg blij mee!!! Ik vind de boeken van Nigella Lawson om twee redenen leuk: 1 - ze schrijft heel entertaining & 2 - de recepten zijn ook nog eens heel erg lekker. En dit boek ziet er ook alweer prachtig uit. Ik zat na het optuigen van de kerstboom gewoon te watertanden op de bank! Het is ook heel erg handig dat Nigella behalve de recepten ook tips geeft over bereiding vooraf & invriezen/bewaren van gerechten, zodat je met kerst minder lang in de keuken staat. In Engeland wordt geklaagd dat een aantal recepten hetzelfde is als in andere boeken, maar daar heb ik niet zo'n last van. Het is gewoon een lekker heb-boek!!! Ik heb al lezend/kijkend meteen bedacht dat ik voor het kerstdiner op 1e kerstdag met de hele familie maar de bereiding van alle groenten & andere bijgerechten op me neem (naast de gebruikelijke taarten natuurlijk) Het eerste recept heb ik al uitgezocht! Ga het morgen even proberen te maken denk ik, dan kunnen we woensdag proeven.

 

Volgeladen aardappelschillen

  • 10 aardappelen
  • 225 gram cheddarkaas
  • 250 ml. zure room
  • 4 lente-uitjes
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 tl. worchster-saus
  • 10 reepjes bacon
  • olie

De dag voor je de aardappels wil eten, verhit je de oven voor op 200ºC. Bak de aardappels in de schil (eerst met een vork inprikken) ongeveer 1,5 uur in de oven of totdatde schil knapperig is & de binnenkant van de aardappel zacht. Als de aardappels iets afgekoeld zijn, snij ze dan doormidden in de lengte & schep het binnenste in een kom. Leg de schillen (die een beetje op kleine bakjes lijken) op een bakplaat & dek ze wanneer ze koel zijn af met folie tot je ze nodig hebt. Laat het aardappelbinnenste in de kom afkoelen & dek deze ook af totdat je die nodig hebt. Als je klaar bent om de aardappels te vullen, verwarm de oven voor op 200ºC. Rasp de kaas & voeg 200 gram ervan toe aan de koude aardappel in de kom samen met de zure room. Hak de lente-uitjes heel fijn & voeg deze ook toe aan de aardappel samen met het zout, de peper & Worchestershire-saus. Lepel de aardappelvulling in de aardappelschillen, leg de aardappelschillen op een bakplaat naast elkaar. Sprenkel de rest van de kaas erover & bak 20-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Bak de bacon uit, verkruimel ze & strooi ze over de gevulde aardappelschillen. Smullen maar!!!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

24/11/2008 - Kipkarbonades uit de oven met citroen

Op vrijdag is het marktdag in Hoofddorp. Meestal kan ik er niet heen, omdat ik op vrijdag moet werken, maar soms wil het nog lukken als ik om half 4 stop. Dan kan ik nog even snel naar de bloemenman, de groenteman, de surinaamse man, de visboer & de kippenboer rennen voor ze gaan opbreken. En dan heb ik weer bij elkaar waar ik eigenlijk voor naar de markt ga. Afgelopen vrijdag had ik een klein beetje pech: vanwege de storm waren de meeste kramen al opgebroken & kon ik dus niet mijn vertrouwde mannetjes langsrennen. Alleen de poelier stond er nog & daar heb ik wat kipkarbonaadjes gekocht. Gisteren maakte ik ze klaar met de broccoli & rostirondjes... Het idee van het recept heb ik van van een kookblog ergens op het web (geen idee welke, dus sorry, geen bronvermelding) & wat ik niet meer wist heb ik zo'n beetje verzonnen. Maar goed, de kip smaakte erg lekker & de rest van de etenswaren ook. Dat was dus smullen gisteren!

 

Kipkarbonaadjes uit de oven met citroen (2 pers.)

  • 4 kipkarbonades
  • 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2-3 el. bloem
  • flinke snuf paprikapoeder
  • flinke snuf komijn
  • zout
  • olijfolie

Verwarm de oven voor op 200-220ºC. Halveer de citroen & pers één helft uit. Smeer de kipkarbonades in met het citroensap. Doe de bloem met het paprikapoeder, de komijn & het zout in een plastic zak & schud even goed door elkaar. Stop vervolgens de kipkarbonades in de zak, maak de zak goed dicht & schud goed tot de karbonades helemaal bedekt zijn met een dun laagje bloem. Bak de kipkarbonades in een pan in wat olijfolie totdat ze mooi bruin zien. Snij intussen de resterende helft van de citroen in dunne schijfjes & ontvel & kneus de tenen knoflook. Wanneer de karbonades mooi bruin zijn, leg ze dan naast elkaar in een ovenschaal. Leg de teentjes knoflook ertussen & leg de schijfjes citroen bovenop de karbonades. Giet er nog flink wat olijfolie overheen & strooi evt. met wat grof zeezout & zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak de karbonades ong. 20 minuten tot de karbonades gaar zijn. Serveer ze warm!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 




Voor meer info, surf naar...