Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Foodblogevent

30/4/2009 - Oranjetompoucen

 

Maaike van Kessel vroeg ons voor het foodblog-event van april een recept te schrijven dat voro jou typisch bij koninginnedag hoort. Ik zou natuurlijk kunnen schrijven over fingerfood dat ik zou kunnen verkopen op de vrijmarkt, maar goed, vroeg opstaan is er als het even niet kan niet bij & dan zijn alle leuke plekjes al bezet. Ik speelde even met het idee om een heel feestmenu voor de koningin klaar te gaan maken, maar helaas, door allerlei dingen schoot dat er even tussenin. Maar voor mij horen koninginnedag (of koningininedag, zoals mijn engelse schoonzusje zegt) & oranjetompoucen echt bij elkaar. Vandaar dit recept voor oranjetompoucen (of in normaal hollands, oranjetompoezen). Waar doe tompouce (haha, ik schrijf het lekker chique) vandaan komt zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen. Maar volgens mijn moeder zag Hema er begin jaren 80 ineens brood om om de doodnormale tompoucen op koninginnedag & op dagen dat het nederlands elftal speelt een oranje kleurtje te geven. Blijkbaar heeft de marketingstrategie gewerkt, want mijn moeder koopt de oranjetompoucen nog steeds trouw elk jaar, al is de Hema niet meer de enige die ze verkoopt. Ik besloot het anders te gaan doen. Ik bedacht dat ik ze vast zelf ook wel kon maken. Uit gemakzucht nam ik bladerdeeg kant-en-klaar, maar dat ga ik volgend jaar anders doen. De tompoucen worden volgens mij nog lekkerder met zelfgemaakt bladerdeeg... Hier het recept.

 

Oranjetompoucen

  • pakje bladerdeeg
  • ei, geklopt
  • banketbakkersroom:

    • ½ liter melk
    • vanillestokje
    • 4 eidooiers
    • 125 gram suiker
    • 50 gram bloem
  • glazuur:

    • 1 eiwit
    • 100 gram poedersuiker
    • enkele druppels citroensap
    • oranje voedingskleurstof (of rood & geel gemengd)

Maak de banketbakkersroom. Hiervoor breng je het grootste deel van de melk langzaam aan de kook met het vanillestokje. Laat de vanille een tijdje staan trekken in de langzaam pruttelende melk. Klop in een kom de eidooiers, de bloem & een scheut achtergehouden melk tot een glad papje. Voeg al roerend de melk toe scheut voor scheut. Doe het geheel terug in de pan & breng het opnieuw aan de kook, terwijl je grondig blijft roeren. Je zal merken dat het mengsel al snel dikker begint te worden. Dat is de bedoeling! Laat het geheel in totaal zo'n 3 minuten koken, terwijl je ondertussen goed roert. Haal de pan dan van het vuur, verwijder het vanillestokje & roer de suiker door het mengsel heen. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen (eerst even buiten de koelkast, later erin) tot je hem nodig hebt.

 

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snij de plakjes bladerdeeg doormidden, zodat je rechthoekige plakjes krijgt. Leg de plakjes op een bakplaat, kwast ze in met wat ei & bak ze 20-25 minuten in de hete oven, totdat ze opgezwollen & mooi bruin zijn. Haal de bladerdeeg eruit & laat afkoelen op een rooster. Maak ondertussen het glazuur door het eiwit, de poedersuiker & citroensap goed met elkaar te mengen. En voeg vervolgens langzaamaan, tussendoor steeds roerend, de kleurstof toe tot de gewenste oranje kleur bereikt is. Snij de bladerdeegplakjes voorzichtig doormidden als ze afgekoeld zijn. Beleg de onderste helft met een flinke lepel banketbakkersroom & bestrijk de bovenste helft met glazuur. Leg vervolgens beide helften weer op elkaar & voila... klaar is de oranjetompouce! Eet smakelijk!

De kat lust ook wel een tompouce

 

Het grootste gedeelte van dit blog schreef ik vanmorgen. Nog helemaal blij vanwege het mooie weer & dus een mooie koninginnedag in het vooruitzicht. Nou moet ik wel eerlijk zeggen dat ik twijfel of ik dit blog moet plaatsen na de dramatische gebeurtenissen van vandaag. Wat een zot ben je als je zo door een mensenmassa heen rijdt! Te erg voor woorden gewoon. En ik wil dan nog heel even zeggen dat ik meeleef met alle betrokkenen. Koninginnedag zal niet meer hetzelfde zijn.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Foodblogevent

31/3/2009 - Koken met sherry

 

Voor het food-blogevent van de maand maart , koken met alcohol, heb ik lang na moeten denken. Ik vind een glaasje wijn op zijn tijd wel lekker, met een glas wodka-jus krijg je een feestje wel levend & een biertje zo af en toe in de kroeg is natuurlijk onontbeerlijk. Maar om mezelf nou een grote alcoholkenner te noemen, dat wil ik niet zeggen. Vandaar de moeite die het kostte om iets leuks te bedenken. Gelukkig heb ik behoorlijk wat kookboeken hier thuis staan & in één daarvan vond ik een stukje dat over sherry ging. Sam & Sam Clarke vertellen op pagina 34 van hun kookboek Moro over hun liefde voor sherry. Dat stukje werkte aanstekelijk & ik besloot vervolgens om gerechten met sherry klaar te gaan maken. Zo dadelijk volgen de gerechten, maar nu eerst een stukje over de sherry. (met dank aan Sam & Sam Clarke & Johannes van Dam)

 

Sherry is een witte versterkte wijn die afkomstig is uit het zuiden van Spanje, uit de streek rondom Jerez de la Frontera. Het woord sherry is een engelse verbastering van Jerez & is zo rond 1600 ontstaan. Sherry wordt vooral gemaakt van de witte Palomino-druif, die in tegenstelling tot veel andere soorten wel in het droge, warme zuidelijk Spanje wil groeien. Het gaat iets ver om het productieproces van sherry uitgebreid te bespreken hier in dit blog, maar als je daarin geïnteresseerd bent, dan kun je ‘De Dikke van Dam’ van Johannes van Dam erop nalezen (onder het kopje sherry vind je alle informatie) of je kunt ook verder lezen in het boek ‘Over eten & koken’ van Harold McGee in het hoofdstuk over wijn.

 

Het interessante aan sherry is dat de kwaliteit van de wijnen erg constant is. Doordat men voor sherry verschillende oogstjaren met elkaar mengt, ontstaat er altijd eenzelfde kwaliteit sherry aan het einde. Heb je sherry gevonden van een goede bodega, dan zul je de volgende keer niet teleurgesteld gaan worden.

 

Er zijn veel soorten sherry te koop zoals de bleke, droge fino. Volgens Spanjaarden de enige echte sherry. Als de wijn zich iets anders ontwikkelt, dan krijg je een oloroso sherry. Het woord olorosso is spaans voor geurig of geparfumeerd. De sherry die ik voor mijn gerechten gebruikte was de Pedro Ximinez van Barbadillo. Pedro Ximinez is een sherry die gemaakt wordt van andere druiven dan de ‘normale’sherry’s & is een licht stroperige, amberkleurige sherry met een rozijnachtige zoete smaak, die heerlijk smaakt bij chocolade. Ik vind het inmiddels ook een heerlijke drank om rustig van te nippen. De fles die ik afgelopen weekend zal dus niet eeuwig geopend in ons drankkastje blijven staan ;-)

 

In Spanje wordt sherry veel gedronken bij tapas, de overheerlijke spaanse hapjes, die je in speciaal daarvoor ingerichte tapasbars worden geserveerd. Het woord tapas is ontstaan uit het woord tapar dat bedekken betekent & de hedendaagse tapas zouden dan ook ontstaan zijn uit de plakjes worst en jamon serano die de sherryglazen afgedekt moesten houden om insecten uit de sherry te weren. Ik heb nog even zitten twijfelen of ik hier tapas-recepten zou geven, gemaakt met sherry, maar het zijn toch ‘gewone’recepten geworden met een sherry-achtige twist.

 

Dit zijn de links naar de gerechten die ik deze week maakte (of in één geval) nog ga maken:

 

Misschien had ik beter meerdere soorten sherry kunnen gebruiken, dan alleen Pedro Ximinez, maar goed, voor een sherry-maagd vond ik dit resultaat al heel erg lekker!

 

Meer info over sherry kun je vinden in de volgende boeken:

  • De Dikke van Dam – Johannes van Dam
  • Over eten & koken – Harold McGee
  • Moro – Sam & Sam Clarke

de laptop met wat sherry ;-)

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Foodblogevent

31/3/2009 - Brownies met vanille-ijs & sherry

Het eerste gerecht dat ik bereidde met mijn nieuw gekochte fles Pedro Ximinez-sherry waren brownies met vanille-ijs & sherry. De zoete, rozijnachtige smaak van deze sherry past uitstekend bij chocola. En sorry meneer van Mitra, de sherry was wel bedoeld voor een desert gemaakt met chocolade. Het recept voor dit overheerlijke dessert komt uit het boek van Rachel Allen – Bake. Een boek met allemaal overheerlijke bakrecepten & dit was geen uitzondering. Ik heb alleen macademianoten toegevoegd in plaats van hazelnoten. Dat leek me lekkerder. De sherry in dit gerecht geeft het zoete chocolade/vanilledessert net een beetje extra pit. Erg lekker!

 

Brownies met vanille-ijs & sherry

  • 175 gram pure chocolade
  • 175 gram boter in blokjes
  • 25 gram cacaopoeder
  • 3 eieren
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 75 gram macademia-noten, grof gehakt
  • Pedro Ximinez-sherry

Verwarm de oven voor op 180˚C. Bedek de bodem & wanden van een brownievorm van 20x20 cm. met bakpapier. Smelt de chocolade, boter & cacao in een hittebestendige pan au-bain-marie boven een kom zacht pruttelend water. Let op dat de bodem van de kom het water niet raakt. Als de chocola & boter gesmolten zijn, haal de kom dan van het vuur. Klop in een aparte kom de eieren 2 minunten los met de suiker & het vanille-extract. Klop verder, voeg de chocolade/boter toe & blijf kloppen tot het goed door elkaar gemengd is. Zeef de bloem erin & roer het met een spatel samen met de macademianoten voorzichtig door het deeg heen. Lepel het mengsel in de bakvorm & bak 19-25 minuten in de oven. Als de brownies klaar zijn, dan moet de bovenkant droog zijn, maar de binnenkant is dan nog nattig. Laat de brownies op een rooster in de vorm afkoelen & snij ze in blokken. Leg een stuk brownie op een dessertbordje, schep met een ijslepel een bolletje vanille-ijs ernaast & sprenkel 2-3 eetlepels sherry over het geheel. Yummie!!!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Foodblogevent

31/3/2009 - Salade met kipfilet & sherry

De inspiratie voor deze salade kreeg ik al vorig weekend toen wij in Arnhem op een terras zaten te lunchen in het eerste lentezonnetje. We waren daar voor het concert dat Tina Turner op 21 maart in het Gelredome gaf & besloten er een dagje uit van te maken. Het was een gezellige dag met een geweldige afsluiter in de vorm van een fantastisch concert! Maar goed, ik at daar op het terras een niet zo heel erg lekkere salade met kipfilet & bedacht me toen dat ik dat vast zelf ook wel zou kunnen. Deze salade is het idee dat ik op dat terras in Arnhem kreeg gecombineerd met mijn foodevent-inspiratiebron Pedro Ximinez sherry. Vanavond maakte ik de salade & hij was echt megalekker. Voor herhaling vatbaar! Alleen volgende keer zou ik iets beter proeven & ervoor zorgen dat de dressing niet al te zoet wordt (misschien kan ik beter de volgende keer een ander soort sherry gebruiken)

 

Salade met kipfilet & sherry

  •  zakje veldsla
  • 1 kipfilet
  • beetje bloem
  • zout & peper
  • olijfolie
  • 2 el. honing
  • 4 el. sherry
  • 2 el. azijn
  • feta
  • pijnboompitjes

Snij de kipfilet in blokjes. Doe 2-3 el. Bloem in een boterhamzakje, strooi zout & peper erbij & doe vervolgens de kipblokjes bij de bloem in het zakje. Zorg ervoor dat het zakje goed dicht zit & schud goed heen & weer zodat alle kipblokjes bedekt zijn met bloem, zout & peper. Maak een dressing van de honing, sherry & azijn. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Verhit wat olijfolie in een pan & bak hierin de kipblokjes bedekt met bloem. Als de blokjes mooi goudbruin & gaar zijn, blus ze dan af met de dressing & laat vervolgens 5 minuten staan. Leg de veldsla op een bord, verdeel de kipblokjes erover, schenk vervolgens het vocht uit de pan erover & strooi tenslotte blokjes feta & de geroosterde pijnboompitjes erover uit. Eet smakelijk!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Foodblogevent

31/3/2009 - Zondags kippetje met sherry

Dit is eigenlijk een heel makkelijk recept & misschien is het niet eens een recept. Afgelopen vrijdag kocht ik een braadkuiken op de markt & zondag vond ik een mooie dag om dit braadkuiken klaar te maken. De sherry stond op het aanrecht & het leek me lekker om deze eerst van binnen & buiten in te smeren met de sherry voor hem verder te kruiden met zout, peper & rozemarijn. Ik maak bereidt niet vaak gebraden kippetjes, maar deze was wel heel erg lekker (als was hij een klein beetje aangebrand aan de bovenkant) Dit is het recept voor het zondagse kippetje met sherry bereidt.

 

Zondags kippetje met sherry

  •  1 braadkuiken
  • paar eetlepels sherry
  • zout & peper
  • rozemarijn
  • 6 teentjes knoflook
  • klontje boter

Verwarm de oven voor op 180˚C. Kwast de binnenkant van het kippetje in met wat sherry, Strooi er wat zout, peper & rozemarijn in. Plet de teentjes knoflook met een groot mes, haal het schilletje weg & stop er 3 van in de binnenkant van het braadkuiken. Kwast ook de buitenkant van het braadkuiken in met sherry & kruid de buitenkant van de kip ook met zout, peper & rozemarijn. Leg het braadkuiken in een ovenschaal & leg de rest van de knoflookteentjes naast de kip in de schaal. Leg klontjes boter op de borst & poten van het kippetje & zet de ovenschaal met het braadkuiken in de voorverwarmde oven. Laat 30-45 minuten staan braden tot de kip mooi goudbruin & gaar is. Heerlijk om te serveren met pommes duchesse & doperwten.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Foodblogevent

31/3/2009 - Noedels met limoen/sherry/kokossaus met kip

Deze noedels maakte ik gisteren, toen ik na een lange dag even geen zin had in een zware maaltijd. Ik had nog een pot noedels gekregen voor mijn verjaardag staan & paste een recept dat ik al een poosje geleden in mijn kookschrift aan, omdat ik geen zin had in broccoli & taugé. Het was een heerlijke maaltijd met interessante nieuwe smaken.

 

Noedels met limoen/sherry/kokossaus met kip

  • eiernoedels
  • 400 ml. kippenbouillon
  • stukje sereh, overlangs in vieren gesneden
  • 2 kipfilets, in dunne plakjes gesneden
  • bakje sugar snaps
  • handje taugé
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 2-3 eetlepels Thaise vissaus
  • rood pepertje, ontpit & ragfijn gesneden
  • 2  eetlepels sherry
  • ½ eetlepel honing
  • 100 ml. kokosmelk
  • 2 eetlepels maizena
  • wat koriander, gehakt
  • cashewnoten

Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, stort ze in een zeef & spoel ze met koud water af. Giet de bouillon in een pan, doe de sereh erbij & breng het al roerend aan de kook. Voeg de kip, limoensap, vissaus, sherry, honing & pepertje toe & kook zachtjes zo’n 10 minuten. Voeg na ongeveer 5 minuten de sugar snaps toe. Roer de maizena los met 2-3 eetlepels kokosmelk & verdun het vervolgens met de rest van de kokosmelk. Schenk dit al roerend in de pan & blijf roeren tot de saus gebonden is. Voeg de taugé toe & warm ze even door. Schep de noedels in diepe borden of kommen, schep de saus erover & strooi er wat gehakte koriander & cashewnoten over.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Foodblogevent

31/3/2009 - Pompoenrisotto met sherry & lamskoteletjes

Dit recept heb ik nog niet klaargemaakt, maar het staat wel voor deze week op de planning. De pompoen heb ik al 2 weken geleden gekocht bij Albert Heijn & hoewel ik regelmatig pompoensoep maak, heb ik er verder nog niet mee geëxperimenteerd. Ik hoop dat dit experiment zal slagen. Dan kan ik weer een gerecht aan mijn reperoite toevoegen. De lamskoteletjes komen uit het vriesvak bij Albert Heijn. Ook nog nooit klaargemakt, maar ik zal laten weten hoe het smaakte!

 

Pompoenrisotto met sherry & lamskoteletjes

  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 400 gram pompoenvlees, in blokjes gesneden
  • 2-3 salieblaadjes
  • 250 gram risottorijst
  • 1-1½ liter groentebouillon, tegen de kook aan
  • boter
  • parmezaanse kaas
  • borrelglaasje sherry
  • lamskotelletjes

Verhit wat olijfolie & een klontje boter in een pan & bak de fijngesneden sjalotjes ongeveer 5 minuten in de pan. Voeg de salieblaadjes & de pompoenblokjes toe & bak deze zo’n 10 minuten mee. Voeg de rijst toe & bak deze al omscheppend tot de korrels bedekt zijn met een glanzend laagje vet & tot de korrels glazig zijn. Schenk er 1-2 opscheplepels bouillon bij & laat het al roerend zachtjes koken tot de bouillon bijna opgenomen is door de rijst. Voeg dan weer 1-2 eetlepels bouillon toe & blijf roeren tot weer alle bouillon opgenomen is. Herhaal dit tot de bouillon opgebruikt & de risotto bijna gaar is. (de ristto is dan zacht, maar met nog een beetje beet. Dit proces duurt ongeveer 20-25 minuten) Giet dan het glaasje sherry in de risotto & laat nog heel even doorkoken zodat de alcohol verdampt & het vocht door de rijst opgenomen is. Draai het vuur onder de risotto uit & voeg parmezaanse kaas & een flinke klont boter bij de risotto. Laat deze al roerende smelten, zodat je een romige risotto krijgt. Bak de lamskotelletjes aan beide zijden even snel in de grillpan & serveer ze samen met de pompoenrisotto met sherry. Eet smakelijk!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 




Voor meer info, surf naar...