Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Snel klaar

1/10/2010 - Varkenshaas met champignonroomsaus

Van de zomer waren wij in Frankrijk & daar aten we op een gegeven moment varkenshaas in champignonroomsaus. Ik hou niet zo heel erg van champignons, maar dit gerecht vond ik wel erg lekker. Vandaar dat ik geprobeerd heb het gerecht na te maken. Het was niet helemaal hetzelfde, maar stiekem vond ik mijn versie nog net ietsje lekkerder.

 

Varkenshaas met champignonroomsaus (voor 2 personen)

  • 1 groot varkenshaasje
  • 1 bakje champignons
  • ½ ui, heel fijn gesnipperd
  • peper & zout
  • 1 flesje kookroom
  • 1 runderbouillonblokje, opgelost in een beker kokend water

Snij de varkenshaas in vingerdikke plakken. Verhi boter in een hapjespan & bak de stukken varkenshaas hierin goed aan, gekruid met zout & flink wat peper. Als de stukken vlees mooi bruin zijn, haal ze dan uit de pan & leg even op een bord. Fruit in het achtergebleven bakvet de uitjes even aan, voeg de plakjes champignons toe & laat al omroerend even bakken. Giet vervolgens de kookroom & de runderbouillon bij het geheel. Breng aan de kook, laat even doorpruttelen & doe de stukken vlees terug in de pan. Laat nog heel even doorkoken tot het vlees net gaar is & bind de saus (zo nodig) met wat maizena opgelost in koud water. Lekker met gebakken aardappelen & broccoli.

 

 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

8/9/2010 - Lauwe aardappel-boontjessalade

Ik probeer vaak de recepten van de Volkskeuken in de Volkskrant te lezen. Niet alleen vanwege de recepten, maar ook omdat de schrijvers zo leuk schrijven. Deze week heeft Sylvia Witteman een recept voor een salade geplaatst. En dat recept klonk zo lekker dat ik het gewoon moest proberen te maken. Ik heb een beetje gevogeld met de hoeveelheden & ingrediënten, omdat we maar met zijn tweeën zijn & ik niet alles in huis had (zoals dragon, witte wijnazijn & nieuwe aardappels), maar de basis bleef hetzelfde. En het resultaat was erg lekker. Sylvia raadde aan om de salade met gegrilde zalm te eten, wij namen karbonaadjes. Ook erg lekker!

 

Lauwe aardappel-boontjessalade (voor 2 personen)

  • 500 gram krieltjes (in schil)
  • 2 eieren
  • 150 gram sperziebonen of haricots verts
  • 1 ansjovisje
  • 2 tl. grove mosterd
  • olijfolie
  • ciderazijn (dat hadden we wel in huis)
  • ½ potje kleine kappertjes
  • peterselie

Kook de krieltjes met schil & al in gezouten water net gaar. Dit duurt zo'n 10-15 minuten. Haal de aardappeltjes met een schuimspaan uit het water & laat ze uitdampen. Kook intussen in het kokende aardappelwater de boontjes & de 2 eieren in 5 minuten, de boontjes moeten beetgaar zijn, de eieren zijn halfhard. Snij, terwijl de eieren & boontjes op staan, de krieltjes doormidden. Maak een dressing van olijfolie, het ansjovisje, mosterd & ciderazijn. Giet het water van de boontjes af & hou ze samen met de eieren onder koud water om doorgaren te voorkomen. Meng de boontjes bij de aardappels, giet de dressing erover & hussel deze voorzichtig erdoor. Snij de peterselie fijn & hussel deze samen met de kappertjes door de salade. Pel het ei, snij het in stukken & hussel de stukken door de salade. De salade is nu klaar om opgediend te worden. Eet smakelijk!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

7/9/2010 - Groene curry met minipaksoi

Het eten in de kantine bij ons op het werk begint wel erg eentonig te worden. Op maandag kroket of frikandel, op dinsdag vaak een hamburger, op woensdag altijd een kleffe bal gehakt, op donderdag is het visdag met een lekkerbekje en op vrijdag is het wat spannender, want dan verschijnen er restjes van de voorgaande dagen. Kortom, niet veel variatie. Ik zou natuurlijk allerlei lekkere dingen van thuis mee kunnen nemen, maar om heel eerlijk te zijn heb ik 's ochtends altijd te veel haast om mijn broodtrommel in te pakken & bovendien kunnen we niks opwarmen voor de lunch, omdat er geen magnetron is. Vandaar dat mijn collega & ik regelmatig naar buiten gaan om ergens een lekker broodje te kopen. Favoriet zijn nog steeds de vlaamse frieten van Villa Don, maar we gaan ook regelmatig naar de Deli voor een surinaams broodje. En als we dan naar Deli gaan, dan brengen we soms ook gelijk een bezoekje aan de chinese supermarkt die vlakbij zit. En daar, in die chinese supermarkt, verkopen ze me toch een leuke & lekkere dingen. De meest uiteenlopende soorten sausjes, allerlei kruiden, bakmixen, tropische drankjes, exotische chips zoals bananenchips (mijn favorieten) & vreemd uitziende groenten & vruchten. Zo verkopen ze er ook minipaksois. En van die minipaksois maakte ik onderstaande curry...

 

Groene curry met minipaksoi

  • 2 kipfilets
  • 4 minipaksoitjes
  • 2 eetlepels thaise groene currypasta
  • 4 bosuitjes
  • pakje kokosmelk
  • handje ongezouten cashewnoten

Snij de kipfilets in blokjes. Snij de paksoi in repen. Verhit wat olijfolie in een pan & bak hierin de kipblokjes goed aan. Voeg de currypasta eraan toe & laat even kort meebakken, zodat alle smaken & geuren vrij komen. Voeg de kokosmelk aan het geheel toe & breng het aan de kook. Zodra de kokosmelk kookt, mag het vuur lager & kun je de paksoi toevoegen. Laat het gerecht zo'n 10 minuten op laag vuur pruttelen, zodat de kip helemaal gaar wordt & de paksoi ook. Snij intussen de bosuitjes in ringetjes & voeg deze op het laatst samen met de cashewnoten toe. Laat nog even doorwarmen & serveer met pandanrijst.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

5/7/2010 - Zomersalade met biefstuk

's Zomers heb ik niet altijd zin om warm te eten. Voor mezelf maak ik dan weleens een lekkere salade klaar met grote garnalen, wat tomaatjes, fetakaas & zelfgemaakte croutons. Maar omdat Jeroen meerdere ingredienten van deze salade niet lekker vindt, moest ik voor hem iets anders verzinnen. En omdat hij veel van biefstuk houdt & ik dus niet, besloot ik iets met biefstuk & salade te maken. Het werd onderstaande salade & hoewel ik hem niet zelf geproefd heb, kreeg ik goedkeurende geluiden te horen tijdens het eten. Dus zal het wel lekker geweest zijn ;-)

 

Zomersalade met biefstuk

  • ½ zakje veldsla
  • 1 redelijk dik biefstukje
  • 2 witte boterhammen
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • grof zeezout
  • zout & peper
  • groene olijven
  • wat kappertjes
  • AH Excellent dressing olijf & oregano

Snij de boterhammen in kleine dobbelsteentjes. Verhit flink wat olijfolie in een pan. Pel het teentje knoflook, snij het doormidden & bak de knoflook in de pan tot hij zijn smaak afgegeven heeft. Verwijder de knoflook & doe de stukjes brood in de pan. Strooi er grof zeezout over & bak de croutons tot ze helemaal rondom knapperig zijn.

 

Kruid de biefstuk naar smaak met zout & peper. Bak deze in een pan met boter tot hij medium gebakken is. Haal de biefstuk uit de pan & laat hem rusten op een bord.

 

Leg de sla op een bord. Giet er wat dressing over, hussel de sla & zorg ervoor dat de blaadjes bedekt zijn met dressing. Verdeel er de groene olijven & kappertjes over samen met de zelfgemaakte croutons. Snij de biefstuk in dunne plakjes & leg deze plakjes op de salade. Giet nog wat dressing op de plakjes biefstuk & eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

23/6/2010 - Tortillatosti

Gisteren was ik helemaal alleen thuis met eten. Dat betekende dat ik iets alleen voor mezelf moest klaar maken & omdat ik geen zin had om echt te koken werd het een snelle hap. Ik had nog twee tortilla's in de koelkast liggen, die over waren van een maaltijd vorige week. En met wat andere voorraadkastspullen en wat restjes maakte ik een soort tortilla-tosti. Snel & heel erg lekker. Hier het recept.

 

Tortillatosti

  • 2 tortilla's
  • geraspte kaas
  • lekkere ham (ik nam parmaham)
  • wat jalapenopepers (potje bij Albert Heijn)
  • peterselie
  • olijfolie

Bestrooi één van de tortilla's rijkelijk met geraspte kaas. Leg hierop de plakjes ham. Hak de peterselie grof & doe deze samen met de jalapenopepers op de plakjes ham. Leg de andere tortilla er bovenop. Smeer beide zijdes van de zo verkregen sandwich in met een klein beetje olijfolie. Verhit een grillpan & grill de tortilla aan beide zijden tot de kaas gesmolten is. Eet smakelijk!

 

ps. je kunt natuurlijk ook andere dingen op de tortillatosti doen zoals bosuitjes, wat chorizo etc., maar gisteren at ik hem zo.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

10/1/2010 - Chocolademelk met een kick

Na een winterse wandeling hoor je natuurlijk warme chocolademelk met slagroom te drinken. Dat deden wij dan ook vandaag. Met de sneeuw van vandaag hebben we eerst een wandeling gemaakt door de Waterleidingduinen bij Vogelenzang. Door de sneeuw zag alles er sprookjesachtig uit, konden we heerlijk wandelen & zagen we zelfs nog een aantal herten & een heel schattig konijntje. Een wandeling om in te lijsten. Daarna zijn we naar huig gegaan om te bij te komen van de kou. Daar dronken we deze chocolademelk met een kick bij. Een echte opknapper.

 

Chocomelk met een kick

  • 1 beker melk
  • 1 eetlepel cacao
  • 1 kardemompeul
  • 1-2 eetlepels suiker (naar smaak)
  • snuf cayennepeper

Giet het grootste deel van de melk in een steelpannetje. Hou een klein beetje achter zodat je een papje kan maken van een beetje melk met de cacao, suiker & een snufje cayennepeper. Breng de melk langzaam aan de kook met de kardemompeul erin. Giet de melk bij het cacaopapje in de beker & roer goed. Serveer met wat slagroom erop gespoten & genieten maar!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

31/12/2009 - Salade met eendenborst & geitenkaas

Vandaag had ik zomaar ineens zin in salade. En omdat ik nog twee eendenborsten bij mijn moeder in de koelkast had liggen, besloot ik die te combineren met het zakje veldsla dat mijn lieve vriendje onlangs gekocht had. Eendenborstsalade dus. Bij die combinatie brachten mijn gedachten mij weer terug naar Zuid-Frankrijk afgelopen zomer. Daar at ik namelijk één van de lekkerste salades ooit waarbij eendenborst, sla, walnoten en een simpele vinaigrette combineerden met een stukje stokbrood met daarop gesmolten geitenkaas. Gewoonweg hemels! Dit ging ik ook doen, bedacht ik me vanmiddag. En ik moet zeggen... het is aardig gelukt. Hier het recept.

 

Salade met eendenborst & geitenkaas

  • zakje veldsla
  • 1 eendenborstfilet
  • zout & peper
  • walnoten, grof gehakt
  • stokbrood, in schuine plakken
  • 2 stukjes geitenkaas (ik had die waarbij er 6 in een pakje zitten)
  • honing
  • goede olijfolie
  • ciderazijn
  • mespunt mosterd

Maak een dressing van olijfolie, ciderazijn, beetje zout, de mosterd & een klein beetje honing. Hak de walnoten grof. Verwarm de grill van de oven voor. Kerf het vel van de eend in & bak hem in een pannetje. Eerst ongeveer 6-8 minuten op de velkant, zodat deze lekker knapperig wordt & dan 3-4 minuten aan de andere kant. Leg de eend heel even apart, zodat hij iets af kan koelen. Leg ondertussen op elke snee stokbrood een plakje geitenkaas & doe er een beetje honing op. Leg de stokbroodjes even onder de grill, zodat de geitenkaas een beetje smelt & bruin wordt. Verdeel de sla over 2 borden. Giet er een beetje dressing over & hussel even goed door elkaar, zodat de blaadjes bedekt zijn met een laagje dressing. Snij de eendenbost in dunne schuine plakjes & verdeel deze over de sla. Strooi er wat gehakte walnoten over & leg de gegrilde geitenkaasbroodjes op kunstige wijze bovenop de salade. Serveer terwijl de broodjes nog lekker warm zijn. Eet smakelijk!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

27/12/2009 - Zelfgemaakte frieten

Ik had het nog nooit eerder geprobeerd, maar vandaag heb ik voor het eerst zelfgemaakte frieten gebakken. Ik had na alle kerststress geen zin in ingewikkeld eten, dus maakte ik de stoofpot die ik laatst beschreef. En daarbij had gewoon onwijs veel zin in friet, maar had geen friet meer in de vriezer liggen. Dan dus maar zelf maken van vier grote aardappels. Het Nieuwe Haagse Kookboek bood hulp. Daar stond precies beschreven hoe ik 'Aardappelstokjes' het beste kon maken. Dat heb ik dan ook maar op de beschreven wijze gedaan. En ze waren lekker... die aardappelstokjes! We aten ze bij het stoofvlees dat ik eerder in dit blog beschreef.

 

Aardappelstokjes (pommes frites, patates frites)

  • Aardappels
  • Zout
  • Frituurvet

Grote geschilde en gewassen aardappelen (rechthoekig bijsnijden), in dikke plakken en deze in gelijke reepjes snijden en ca. 15 minuten in koud water laten staan. Ze afdrogen, bij gedeelten in niet te warm frituurvet (140-150 graden C) gaar laten worden en uit ger vet nemen. Kort  voor gebruik de stokjes lichtbruin bakken in dampend frituurvet (180 graden C) en laten uitlekken. Fijn zout erdoor schudden. Het gaar bakken kan een poos tevoren gebeuren; het bruin bakken moet men echter direct voor het gebruik doen. Pommes frites moeten van binnen week en aan de buitenkant croquant zijn.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

24/8/2009 - Gehaktballetjes met couscous

Vandaag aten we gehaktballetjes met couscous een recept afkomstig uit de laatste Allerhande. En hoewel Jeroen eigenlijk niet van tomaten (& dus ook niet van tomatensaus) houdt, viel dit gerecht toch in de smaak. Ik heb een half pepertje aan het gehakt toegevoegd voor een klein beetje extra pit... De overgebleven gehaktballetjes gaan nu mooi de vriezer in voor een ik-heb-geen-zin-om-te-koken-bui. En een restje couscoussalade gaat morgen mee naar het werk...

 

Gehaktballetjes met couscous

  • 500 gram rundergehakt
  • 5 tenen knoflook, geperst
  • ½ rood pepertje, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 eieren
  • paneermeel naturel
  • olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 gram couscous
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • peterselie, fijngesneden

Meng het gehakt met 3 tenen konflook, de koriander, de komijn, de rode peper, de eieren & 30 gram paneermeel

. Breng op smaak met zout & peper & kneed het geheel goed door elkaar. Als het gehakt nog iets te nat is, voeg dan nog wat extra paneermeel toe. Draai kleine gehaktballetjes van het mengsel. Strooi nog wat paneermeel op een bord & rol de balletjes erdoor. Verhit 2 eetlepels olie & bak de rest van de knoflook kort. Voeg de tomatenblokjes toe & laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Verhit olie in een pan met anti-aanbaklaag. Bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom bruin, voeg de saus toe & laat op laag vuur in 20 minuten garen. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng er 4 eetlepels olie, de komkommer, bosui & peterselie door. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

23/8/2009 - Zoetzure chiligarnalen

Tja.... I'm back!!! De zomer is bijna voorbij & dus is het weer tijd om te gaan schrijven. Gisteravond moest Jeroen honkballen. Ik moest boodschappen doen & ging pas later kijken (toen ik aankwam stonden ze al met 18-0 voor) Maar goed, dat betekende dus ook dat ik alleen voor mezelf eten klaar moest maken & dat werden garnalen. Jeroen lust die niet & ik vind ze heerlijk & makkelijk klaar te maken. Dus op dit soort avonden altijd een goede keus! Het recept is geinspireerd op een recept uit de Delicious van maart 2007, maar ik heb e.e.a. aangepast naar een maaltijd voor één persoon. De Quick Wok Noodles worden in een verpakking met 2 porties van 150 gram geleverd. Die 150 gram is precies genoeg voor een maaltijd voor één persoon & het grote voordeel is dat je ze niet meer hoeft te koken, maar ze eventjes kan meewokken voor een perfect resultaat.

 

Zoetzure chiligarnalen

  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 2 eetlepels ketchup
  • ½ eetlepel kristalsuiker
  • ½ eetlepel sojasaus
  • ½ rijstazijn/witte wijnazijn
  • olie
  • 1 cm. gemberwortel, in luciferreepjes
  • 150-200 gr. garnalen (ik nam dievriesgarnalen)
  • 1 theelepel maizena
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rood pepertje, in reepjes
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 pakje Quick Wok Noodles van Blue Dragon

Snij het groene deel van de bosuitjes in dunne reepjes & het witte deel in schuine ringetjes. Meng de chilisaus, de ketchup, suiker, sojasaus & azijn in een kommetje. Verhit wat olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de gember 30 seconden, schep de garnalen erdoor & roerbak nog 1½ tot 2 min. tot de garnalen ondoorzichtig worden & net gaar zijn. Schep de garnalen op een bord. Meng de maizena met 1 eetlepel koud water tot een gladde pasta. Verhit de wok opnieuw & doe er nog wat olie in. Voeg de knoflook & het pepertje toe & schep, zodra het begint te sissen, de kerstomaatjes & de witte ringetjes bosui erdoor. Roerbak nog 1 minuut & schep de noedels erdoor. Doe gelijk het chilimengsel & het maizenapapje in de wok & roerbak alles even 1 minuut tot de noedels opgewarmd zijn. Schep tenslotte de garnalen er weer door, samen met wat reepjes bosuigroen & schep alles goed om. Zorg dat de garnalen goed verwarmd zijn & schep de noedels op een bord. Garneer met wat achtergehouden reepjes bosui & eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

4/6/2009 - Gegrilde kip met citroencouscous

Soms heb je van die avonden dat je even snel wat wil eten, maar geen kant-en-klaar-maaltijd wil halen. Onderstaand recept vond ik in de Delicious van mei & heb het al een paar keer gemaakt. De toevoeging van rozijnen is een eigen uitvinding, maar dat komt doordat ik rozijnen in de couscous zo onwijs lekker vind...

 

Gegrilde kip met couscous

  • 200 gram sperziebonen
  • 2 kipfilets
  • 2 eetlepels olijfolie + extra voor het bestrijken
  • zout & peper
  • 150 gram snelklaar couscous
  • 200 ml. groentebouillon
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels pijnboompitten, licht geroosterd
  • 3 eetlepels grofgehakte peterselie
  • 2 eetlepels rozijnen

Zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt staan, want deze maaltijd bereid je dan lekker snel! Haal de puntjes van de sperziebonen, was ze even & breng ze in gezouten water aan de kook. Laat de sperziebonen koken tot ze beetgaar zijn. Leg de kipfilets één voor één tussen 2 laagjes plasticfolie & sla er met een vleeshamer (of een deegroller zoals ik doe) hard op tot plat geslagen zijn tot een dikte van ongeveer 1½ cm. Verhit een grillpan. Breng de kipfilets op smaak met zout & peper & bestrijk ze licht met wat olijfolie. Bak de kipfilets 3-4 minuten aan elke kant. Doe terwijl de kipfilet bakt de couscous in een kom, giet er de gloeiend hete bouillon op & meng even door elkaar. Dek de kom af met folie & laat de couscous zo 4 minuten staan. Schep de korrels los met een vork, roer de rest van de ingrediënten erdoor & breng op smaak met zout & peper. Serveer de couscous met de gegrilde kipfilet & de gekookte sperziebonen. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

3/6/2009 - Gamba's pil pil

En zo werd een dag een week, een week 2 weken & 2 weken werden weer langer... En al die tijd kwam ik er niet aan toe om dit blog bij te werken. Waarom niet? Dat weet ik ook even niet. Het was niet dat ik geen zin had. Het was niet dat ik geen lekkere dingen klaar maakte. Maar ik denk dat ik gewoon even internetmoe was... En ik was ook erg in de weer met mijn nieuwe camera. Leuk speelgoed! Maar goed, I'm back! And I'm here to stay. En jullie hebben nog een flink aantal lekkere recepten tegoed... Afgelopen week waren mijn broertje & zijn vrouw in het land. Dat moest gevierd worden met een etentje. En daarom gingen we met alle kinderen bij mijn ouders eten. Ik nam het grootste gedeelte van het koken op mijn schouders & het werd een geslaagde avond met een hoop lol!!! We aten onder andere onderstaande gamba's. Om je vingers bij op te eten!!!

 

Gamba's pil pil (sissende gamba's)

  • 1 kilo gamba's, gepeld, maar kop & staart nog intact
  • 2 dl. olijfolie
  • 8 teentjes knoflook, fijngesneden
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • grove pepervlokken (te koop bij de turkse supermarkt)

Verhit in een vuurvaste schaal een flinke laag olijfolie. Als deze warm is, doe dan de knoflook erin & bak deze even tot de knoflook goudgeel begint te kleuren. Voeg dan de garnalen toe & 'kook' deze al omroerend tot ze mooi egaal roze eruit zien. Haal de pan van het vuur, voeg de fijngehakte peterselie, het citroensap & de pepervlokken naar smaak toe & serveer met stokbrood om in de knoflookolie te dippen.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

12/5/2009 - Pannenkoeken met aardbeien

Gisteren was het weer eens een ik-heb-geen-zin-om-uitgebreid-te-koken dag. En daarom besloot ik maar om pannenkoeken te maken. Zoals ik al eerder vertelde vind ik pannenkoeken eigenlijk niet echt lekker, maar met vers fruit zijn ze prima te eten. Ik belegde mijn pannenkoek met gemarineerde aardbeien & crème fraîche. Yummie!!!!

 

Pannenkoeken met aardbeien

  • 250 gram bloem
  • 300 ml. melk
  • 200 ml. bier
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • boter
  • aardbeien
  • balsamico-azijn
  • honing
  • paar druppels citroensap
  • wat crème fraîche
  • wat geroosterde pijnboompitjes

Zeef de bloem in een grote kom. Strooi een snuf zout erbij & breek de 2 eieren erboven. Giet de helft van de melk erbij & meng alles goed door elkaar met een garde of een mixer. Als je een mooi glad mengsel zonder klontjes hebt, dan kun je de rest van de melk & het bier erbij gieten & nog even goed door het beslag mixen. Laat de kom een half uur staan rusten met een doek erover. Tijdens het wachten kun je de gemarineerde aardbeien gaan maken. Was hiervoor de aardbeien eventjes, haal de kroontjes eraf & snij ze in kleine stukjes. Meng in een kommetje een eetlepel balsamico-azijn met een eetlepel vloeibare honing & enkele druppels citroensap. Giet deze 'dressing' over de aardbeien & laat ze zo staan tot je aan tafel gaat. Voor het bakken van de pannenkoeken moet je een klontje boter in een hete koekenpan laten smelten, giet wat van het beslag erbij (veel als je dikke pannenkoeken wilt, weinig als je van dunne houdt) & laat dit door de hele pan lopen door voorzichtig met de pan rond te draaien. Bak eerst de ene kant van de pannenkoek. Als de bovenkant van de pannenkoeken gestold begint te raken, is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Doe dit voorzichtig met een spatel of spectaculair door de pannenkoek in de lucht te gooien (is mij nog nooit gelukt) & bak dan de andere kant nog even. Als de pannenkoek klaar is, dan leg je hem op een groot bord afgedekt met een theedoek & ga je de volgende pannenkoek bakken. Doe dit tot je een hele stapel pannenkoeken & geen beslag meer hebt. Aan tafel bestrijk je het middelste gedeelte van de pannenkoek met creme fraiche, daar leg je een deel van het aardbeienmengsel op, strooi er wat geroosterde pijnboompitjes op & rol dan de pannenkoek op. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

6/5/2009 - Curry met kip, wortel & linzen

Voor vandaag had ik nog geen eten gepland staan. En omdat ik vrij laat thuis was bij mijn moeder vandaan (we zijn samen met mijn nichtje naar mijn oma in Rotterdam geweest), had ik ook niet echt tijd om boodschappen te gaan doen. Het werd dus improviseren met de ingrediënten die ik al in huis had & ik ' verzon' deze curry met kipfilet (nog over van gisteren), wortels (liggen meestal wel in de koelkast), linzen (staat zo leuk in een glazen pot op het aanrecht), milde currysaus van Patak's (ideaal voor 'snelle' curry's) & kokosmelk. Kortom... met weinig ingrediënten & een beetje fantasie kom je een heel eind. Probeer het eens! En maak anders onderstaand gerecht eens klaar...

 

Curry met kip, wortel & linzen

  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 4 bospenen, in plakjes gesneden
  • 150 gram linzen
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 el. Patak's milde currypasta
  • 200 ml. kokosmelk
  • beetje peterselie, fijngehakt

Verhit wat olijfolie in een pan & fruit hierin de uitjes aan. Voeg de blokjes kipfilet toe & bak ze rondom goed aan. Doe dan 2 eetlepels currypasta erbij, roer het geheel goed door elkaar & laat nog even staan bakken. Doe de linzen & wortel in de pan, roer alle ingrediënten goed door elkaar & schenk de kokosmelk erbij in de pan. Giet ook ongeveer een kopje water bij de rest van de ingrediënten, draai het vuur lager & laat de curry zo'n 30 minuten staan pruttelen tot de linzen gaar zijn. Kook intussen wat rijst & bak eventueel wat naan-brood in de oven. Als de linzen klaar zijn, strooi dan wat peterselie over de curry & serveer het meteen.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

5/5/2009 - Stamppotje knolselderij & raapstelen

Voor mij horen stamppotten toch vooral bij het wintermenu. Op een gure dag boerenkool of zuurkool met worst is dan echt niet te versmaden. Gelukkig zijn er ook stamppotten die je goed in het voorjaar klaar kunt maken & die dan ook op hun lekkerst zijn. Gisteren aten we een stamppotje met knolselderij & raapstelen. Raapstelen is een typische voorjaarsgroente. Het zijn de nog jonge blaadjes van verschillende Brassica-soorten (kool) De raapstelen waren in de aanbieding bij de supermarkt waar we zaterdag boodschappen deden. De knolselderij kennen we vooral van de erwtensoep, maar in dit stamppotje is het ook een lekkere toevoeging op de normale aardappel.

 

Stamppotje knolselderij & raapstelen

  • 500 gram aardappels, geschild & in blokjes
  • 250 gram knolselderij, geschild & in blokjes
  • zout
  • bosje raapstelen
  • 1 bosuitje, in ringetjes gesneden
  • olijfolie
  • zout & peper

Kook de aardappel- & knolselderijblokjes in een pan met ruim kokend water met zout in 15-20 minuten gaar. Snij de wortels van de raapstelen & hak de raapstelen grof. Giet de aardappels/knolselderij af, maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels & knolselderij tot een smeuige massa. Voeg de raapstelen & bosuiringetjes toe & schep ze door de pureemassa. Schenk 2-3 eetlepels olijfolie erbij & wat van het bewaarde kookvocht, roer goed door elkaar, zodat de stamppot lekker smeuig wordt .Breng de stamppot op smaak met zout & peper. Warm nog even door & serveer met een stukje vlees (of vleesvervanger)

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

20/4/2009 - Spitskoolsalade met pecannoten

Vandaag was het weer zo'n prachtige dag zoals we de laatste weken wel vaker gewend zijn. En ik... ik moest werken & dat betekende dus vooral veel binnen zitten. Al moet ik eerlijk zeggen dat het italiaanse ijsje van de ijscoman die langs kwam een welkome afwisseling van de dag was! Woensdag ben ik weer een dagje vrij, dan hoop ik  op nog meer mooi weer & zodat ik lekker op het terras, dat inmiddels weer bijna helemaal aan kant is, een boekje kan lezen. Heerlijk! Ik verheug me er nu al op. Vandaag was voor ons de eerste bbq-dag. We hebben toen we naar ons appartement verhuisden de oude bbq van mijn vader gekregen, maar hadden hem dit jaar nog niet uit de berging gehaald wegens het ontbreken van een passende bbq-hoes. Mijn ouders brachten er eentje mee uit Engeland dit weekend & dus kon de bbq tevoorschijn gehaald worden. We begonnen simpel vandaag met braadworsten, brood & een spitskoolsalade. Eenvoudig, doch voedzaam (& lekker niet te vergeten) Er is nog een restje spitskoolsalade over, dus dat neem ik morgen mooi mee naar mijn werk...

 

Spitskoolsalade met pecannoten

  • ½ spitskool
  • 3 vrij grote bospenen
  • 2½ eetlepel crème fraîche
  • 3 eetlepels olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • 1 eetepel verse bieslook, fijngeknipt
  • 1 theelepel suiker
  • zout & peper naar smaak
  • bakje pecannoten (bij Albert Heijn is dat 70 gram)
  • klein handje rozijnen

Snij de spitskool in hele dunne reepjes. Rasp de wortel met een rasp. Doe de spitskool & de wortel in een kom & hussel ze met je handen (wel even wassen!) goed door elkaar. Maak een dressing van de crème fraîche, olijfolie, citroensap, bieslook & suiker. En breng de dressing op smaak met zout & peper. Giet de dressing over de spitskool/wortelsalade & hussel goed door elkaar, zodat alle groentesliertjes bedekt zijn met wat dressing. Hak de pecannoten grof & strooi ze samen met de rozijnen over de salade. Je hoeft deze salade niet op het laatste moment te maken, wat eerder is misschien zelfs lekkerder, de spitskool & wortel worden dan wat zachter & de smaken lopen goed in elkaar over. Ik zou wel pas op het laatste moment de pecannoten & rozijnen erover strooien als je de salade eerder maakt.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

15/4/2009 - Salade met knoflookgarnalen

Gisteren moest Jeroen wat langer doorwerken & was dus laat thuis. Gelukkig wist ik het dit keer van tevoren & kon er dus voor zorgen dat ik iets makkelijks klaar maakte wat niet hoefde te staan verpieteren, als hij er nog niet was. Het werd voor hem brood met biefstuk & doperwten & voor mezelf maakte ik een salade met knoflookgarnalen. Ik had al de hele dag zin in garnalen & vond dat ik mezelf wel een keer kon verwennen. De salade hield ik simpel & de garnalen waren ook zo klaar (had stiekem een diepvrieszak met wokgarnalen van Albert Heijn gekocht)

 

Salade met garnalen

  • 1 zakje veldsla
  • feta
  • pijnboompitjes
  • 2 bruine boterhammen
  • olijfolie
  • balsamico-azijn
  • zout
  • 150 gram diepvries wokgarnalen met knoflook/peterselie

Snij het brood in blokjes, verhit wat olijfolie in een koekenpan & bak de stukjes brood met een beetje grof zeezout tot ze knapperig & bruin zijn. Je hebt zo lekkere zelfgemaakte croutons.Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Leg de veldsla op een bord, strooi de croutons & pijnboompitjes eroverheen. Bak de garnalen in een koekenpan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak een dressing van wat olijfolie & balsamico-azijn & giet de dressing over de sla. Hussel met je vingers door elkaar tot de blaadjes bedekt zijn met een dun laagje dressing. Let erop dat je niet teveel dressing gebruikt, anders wordt de salade zompig. Leg de garnalen op de dressing & strooi er tenslotte nog wat feta over. Eet smakelijk!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

21/3/2009 - Pannenkoeken met appeltjes

En weer is er bijna een week voorbij gegaan zonder dat ik iets geschreven heb. Ik geef het mooie lenteweer maar de schuld ;-) Gisteren had ik geen zin om boodschappen te gaan doen & daarna uitgebreid te koken. Het werden dus zelfgebakken pannenkoeken (zonder pakje) En hoewel ik pannenkoeken eigenlijk niet zo lekker vind, werden ze dat wel door ze te vullen met creme fraiche & appel. Simpel, maar erg lekker!

 

Pannenkoeken met appeltjes

  • 250 gram bloem
  • 300 ml. melk
  • 200 ml. bier
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • boter
  • 1 appel
  • suiker
  • kaneel
  • creme fraiche

Zeef de bloem in een grote kom. Strooi een snuf zout erbij & breek de 2 eieren erboven. Giet de helft van de melk erbij & meng alles goed door elkaar met een garde of een mixer. Als je een mooi glad mengsel zonder klontjes hebt, dan kun je de rest van de melk & het bier erbij gieten & nog even goed door het beslag mixen. Laat de kom een half uur staan rusten met een doek erover. Snij net voor je gaat bakken de appel in hele kleine stukjes. Bestrooi deze stukjes met kristalsuiker & een eetlepel kaneel & hussel alles goed door elkaar. Voor het bakken van de pannenkoeken moet je een klontje boter in een hete koekenpan laten smelten, giet wat van het beslag erbij (veel als je dikke pannenkoeken wilt, weinig als je van dunne houdt) & laat dit door de hele pan lopen door voorzichtig met de pan rond te draaien. Bak eerst de ene kant van de pannenkoek. Als de bovenkant van de pannenkoeken gestold begint te raken, is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Doe dit voorzichtig met een spatel of spectaculair door de pannenkoek in de lucht te gooien (is mij nog nooit gelukt) & bak dan de andere kant nog even. Als de pannenkoek klaar is, dan leg je hem op een groot bord afgedekt met een theedoek & ga je de volgende pannenkoek bakken. Doe dit tot je een hele stapel pannenkoeken & geen beslag meer hebt. Aan tafel bestrijk je het middelste gedeelte van de pannenkoek met creme fraiche, daar leg je een deel van het appelmengsel op & vervolgens rol je de pannenkoek op. Eet smakelijk!

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

15/3/2009 - Scrambled eggs

Ik heb al bijna een week niets geschreven. Geen idee waarom niet, maar er is ook niet zo heel veel gebeurd de afgelopen week. Jeroen was ziek, ik heb spelletjes gespeeld op de computer (Mystery Case Files - erg verslavend) & verder heb ik geen zin & tijd gehad om te schrijven. Vandaag dus wel weer... Omdat ik de afgelopen dagen niet zo heel erg gezond had gegeten, vond ik dat ik dat vanmorgen even goed moest maken. Ik perste lekker sinaasappeltjes uit & besloot om scrambles eggs met tomaat & toast te maken. Voor de toast heb ik gewoon 2 witte boterhammen in de toaster gedaan. De tomaat heb ik doormidden gesneden & even gebakken in een klein pannetje met wat olijfolie & de voor de scrambled eggs staat het recept hieronder. Het voordeel van zo'n ontbijt is, dat je de rest van de dag minder trek hebt & dus ook niet gaat lopen snoepen.

 

Scrambled eggs

  • 2 eieren
  • scheutje melk
  • snufje kerriepoeder
  • zout & peper

Klop de eieren los met een scheutje melk, kerriepoeder, zout & peper. Verwarm in een pan een klont boter. Giet de eieren erbij & bak ze op niet al te hoog vuur al omscheppend tot je een beetje een glanzend & lobbige eiermassa hebt. Serveer warm op toast!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

5/3/2009 - Gevulde kipfilet

Vandaag was ik laat thuis & aten we ongezonde snackbardingen. Lekker, maar totaal niet gezond ofzo. Denk dat ik dat morgen maar moet gaan compenseren met een hele gezonde salade ofzo. Maar dat komt morgen wel. Eerst nog het recept van maandag. Toen aten we gevulde kipfilet met doperwten, aardappels & sla voor mij erbij. Erg smakelijk & niet al te moeilijk klaar te maken (al zeg ik dat van de meeste dingen die ik hier beschrijf geloof ik) Het idee voor deze kipfilets kreeg ik door een recept op Brutsellog, dat me wel heel erg lekker leek. Ik heb het een beetje aangepast naar mijn eigen smaak & de dingen die ik in huis had & naar wat ik me er op het moment suprême nog van kon herinneren, want had het uiteraard weer eens niet opgeschreven... Maar goed, hier dus mijn versie van de gevulde kip. Misschien doe ik er de volgende keer nog wel wat geroosterde pijnboompitjes bij...

 

En oh ja... sorry voor het ontbreken van foto's de laatste tijd. Maar mijn camera, die zoveel jaar lief & leed deelde met mij, heeft nu echt het loodje gelegd. Ik ben op zoek naar een nieuwe, maar tja... erg kritisch ben ik ook. Dus dat kan nog wel even duren. Dus als iemand tips heeft voor een goede, niet al te dure digitale spiegelreflexcamera, just let me know!

 

Gevulde kipfilet met mozarella, rucola & tomaat

  • 2 kipfilets
  • 1 bol mozarella, in plakken gesneden
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • flinke handvol rucola, grofgehakt
  • geraspte kaas
  • peper & zout
  • paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 180ºC. Maak met een plat mes een soort envelopje in het dikke gedeelte van de kipfilets. Stop in dit envelopje 2-3 plakjes mozarella, 2 zongedroogde tomaatjes & een pluk gehakte rucola. Kruid de buitenkant van de kipfilets met zout, peper & paprikapoeder. Leg de kipfilets in een ovenschaaltje & bestrooi ze met de geraspte kaas. Zet de kipfilets 25-30 min. in de oven totdat de kaas een mooi goudkleurig laagje vorm & de kipfilet helemaal gaar is.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

<- Last Page :: Next Page ->

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  August 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 




Voor meer info, surf naar...