Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Snel klaar

4/3/2009 - Gehaktballen

Vandaag heb ik geprobeerd een cake te bakken met behulp van cakemix. Alleen is de cake mislukt. Geen idee hoe dat kan, maar ik denk dat ik de volgende keer maar gewoon een recept volg in plaats van een pak mix te gebruiken. Ik heb liever dat ik mezelf de schuld kan geven, dan één of ander stom pakje. Verder heb ik een ovenschotel met perline gemaakt. Het recept beschreef ik al eerder, maar heb nu in plaats van cherrytomaatjes, diepvriesdoperwten erbij gedaan. Omdat Jeroen niet zo heel erg van tomaatjes houdt & je weet het... de liefde van de man gaat door de maag! En ook met doperwten smaakte het gerecht weer uitstekend! Nu ga ik alsnog mijn zelfgemaakte gehaktballen beschrijven. Ik schreef een paar dagen geleden al over de rode kool, die ik klaargemaakt had. Maar de gehaktballen was ik nog niet aan toe gekomen. Bij deze dus. Misschien is het recept niet wereldschokkend, maar lekker waren de ballen wel!

 

Gehaktballen

  • 300 gram gehakt
  • paneermeel
  • 1 ei, geklutst
  • persillade
  • zout & peper
  • paprikapoeder

Meng het gehakt met het ei, de persillade, zout & peper naar smaak & een flink snuf paprikapoeder & kneed alles goed door elkaar. Strooi er dan al naar gelang de natheid van de ballen paneermeel bij. Kneed het gehaktmengsel wederom goed & vorm er 2 of 3 (hangt ervan af of je van grote of wat kleinere ballen houdt) & rol die ballen door paneermeel dat je in een bord gestrooid hebt. Verhit in een koekenpan een flinke klont boter & braad de ballen rondom aan. Draai het vuur lager & laat de ballen nog zo'n 20-25 min. doorgaren. Serveer ze warm bij het eten of koud in plakjes gesneden op een boterham met een lik mayonaise.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

24/2/2009 - Boerenomelet à la Marieke

Gisteren aten we een omelet met gebakken aardappels. Ik had na een druk weekend met allemaal leuke dingen (concert van Kings of Leon, verjaardag van mijn tante) geen zin om heel uitgebreid te koken op maandag. En ook niet om boodschappen te doen. Heb dus maar een omelet gemaakt met eieren, wat restjes groenten & persillade die mijn moeder meenam uit Frankrijk voor me. Een simpele, doch voedzame maaltijd!

 

Boerenomelet à la Marieke

  • 4 eieren
  • scheutje melk
  • 1 peen, in hele kleine blokjes
  • 1 preitje in hele dunne ringetjes
  • 1 tomaat, ontveld & in hele kleine blokjes
  • 5-6 champignons in dunne plakjes (evt. gehalveerd)
  • zout & peper
  • doperwtjes
  • persillade

Zorg ervoor dat de groenten in hele kleine stukjes of dunne reepjes gesneden zijn. Breek de eieren, giet een scheutje melk (of room erbij) & roer ze los. Doe er zout, peper & persillade bij & roer alles goed door elkaar. Verhit in een grote koekenpan wat olijfolie. Doe de groenten erbij & smoor ze even tot de wortel zacht begint te worden. Giet het eiermengsel eroverheen & roer voorzichtig even door zodat de groenten & het ei gemixt worden. Leg een deksel op de pan, zet het vuur niet al te hoog (anders verbrandt de omelet) & laat staan tot de bovenkant van de omelet gestold is. Serveer gelijk met gebakken aardappels & een salade.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

20/2/2009 - Tajine met gehakballetjes & aubergine

Van het weekend ben ik samen met mijn vriendje heel even naar de Zwarte Markt in Beverwijk geweest. Hij komt daar uit de buurt, maar is er in zijn hele leven hoogstens één keer eerder geweest (ook met mij toevallig) Zaterdag was het dus zijn tweede keer. En dan vooral omdat ik zo aan het zeuren was over de pijnboompitjes die op waren. Dat zijn we dus even gaan halen op de fiets. En heb gelijk wat amandelen & een bakje knoflookpeper meegenomen. Dat laatste is een mengsel van knoflookpoeder, peterselie, peper & nog wat dingen & het leek me wel geschikt om er op Marokko geïnspireerde gehaktballetjes mee te maken in de tajine. Verder nog wat aubergine & yoghurt erbij maakte de tajine helemaal af. We aten bulghur bij de tajine. Meestal maak ik couscous bij gerechten die ik in de tajine bereidt, maar bulghur leek me wel een mooie variatie. Las zojuist op internet wat het verschil precies is:

 

Couscous lijkt op griesmeel, maar wordt gemaakt door deeg van harde tarwe en water te laten drogen en dit weer te vermalen. Het populaire Noord-Afrikaanse gerecht dat er mee bereid wordt heet ook couscous. Traditioneel stoomt men couscous gaar in een speciale pan (couscousière) boven kruidige bouillon. Voorgekookte couscous is supersnel klaar: een paar minuutjes wellen is in principe voldoende.

Bulghur of burghul komt uit het Midden-Oosten. Hele tarwekorrels worden geplet, gestoomd, en dan licht geroosterd of gedroogd. Bulghur heeft een nootachtige smaak. De bereiding is eenvoudig: gewoon een uurtje laten weken of 15 tot 30 minuten koken (afhankelijk van de grofheid van de korrel). Neem twee delen water of bouillon op één deel bulghur. Bulghur en couscous zijn lekker als bijgerecht bij kruidige stoofschotels met vlees en groenten, maar ze zijn ook een prima basis voor zomerse maaltijdsalades.

 

Ik vond de bulghur erg lekker. Het smaakt inderdaad een beetje nootachtig & denk dat je er nog behoorlijk wat variatie in kan brengen. Misschien zal ik later een recept met bulghur hier neerzetten, maar eerst volgt de tajine zoals we die gisteren aten...


Tajine met gehaktballetjes & aubergine

  • 300 gram lamsgehakt
  • 1 kleine witte ui, gesnipperd
  • knoflookpeper (gekocht op de zwarte markt, evt. vervangen door peper, knoflookpoeder & peterselie)
  • zout
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 1 aubergine (in blokjes)
  • ½ kopje bouillon
  • klein bakje yoghurt
  • handjevol pijnboompitten, geroosterd
  • verse peterselie, grof gehakt

Meng het gehakt, de ui, knoflookpeper & zout door elkaar. Voeg een ei toe & kneed het even goed door. Voeg vervolgens paneermeel toe (zoveel dat het gehakt niet te nat meer is) & kneed het tot een samenhangende bal. Maak van deze bal kleine balletjes van ongeveer 2-3 cm. groot. Verhit olijfolie in de tajine. Braad de gehaktballetjes aan in de tajine totdat ze een mooie bruine kleur aan de buitenkant hebben. Zet het vuur dan lager & voeg de in blokjes gesneden aubergine samen met het halve kopje bouillon eraan toe. Doe het deksel op de tajine & laat het gerecht op laag vuur staan pruttelen tot de aubergine zacht & gaar is. Haal het deksel van de tajine & meng de yoghurt door het gehaktballetjes/auberginemengsel. Strooi er nog wat pijnboompitten & gehakte peterselie over ter garnering.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

18/2/2009 - Risotto met courgette

Gisteren Jeroens favoriete kostje gekookt. Risotto met courgette & saucijzen. Ik vind het vooral heel ontspannend om 20 minuten met helemaal niets anders bezig te zijn dan die pan met rijst waar af en toe wat bouillon bij moet & af en toe in geroerd moet worden. Wees niet bang voor risotto, maar heb gewoon wat geduld!!! Enne.... niet die pakjes volgen die zeggen dat je de risotto op moet zetten in ruim kokend water & gewoon laten staan tot hij gaar is. Echt lekkere risotto heeft aandacht nodig!

 

Risotto met courgette

  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngesnipperd
  • ong. 1 liter bouillon (ik neem meestal kruidenbouillon) tegen de kook aan
  • 150 gr. risottorijst
  • parmezaanse kaas
  • pijnboompitten

Verhit flink wat boter & olijfolie in een brede pan met anti-aanbaklaag (bijv. een hapjespan) & fruit daarin de fijngesnipperde ui tot die glazig ziet. Voeg dan de risottorijst toe & bak even mee tot de korrels glimmen & ook glazig beginnen te zien. Dan begint het proces van scheutjes bouillon toevoegen, roeren & opnieuw bouillon toevoegen tot de risotto gaar is (duurt ongeveer 20 minuten & je zal niet alle bouillon gebruiken) Voeg na zo'n 10 minuten de blokjes courgette toe & laat ze meegaren met de rijst. De risotto moet nog een beetje nat zijn als hij gaar is. En dan is het tijd voor de mantecura. Draai het vuur uit & doe een flinke klont boter & een flinke hand parmezaanse kaas bij de risotto. Roer het door de rijst heen & laat het smelten. De risotto is als het goed is nu één mooi glanzend geheel & is klaar om geserveerd te worden. Aan tafel stooi je er wat gegrilde pijnboompitjes & parmezaans kaas naar smaak over.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

12/2/2009 - Snelle salade

Oeps... vandaag echt ongezond gedaan!!! Jeroen belde pas na zevenen dat hij eraan kwam, ik lag inmiddels te dutten op de bank & toen had ik dus echt geen zin meer om te koken. Ben dus nog even snel naar de supermarkt beneden gehold om ongezonde vette hap voor in de frituur te halen... Wel nog een klein beetje wat gezonds gegeten door een makkelijke, snelle salade te maken... Een kind kan de was doen! (alleen moet ik de komende dagen wel even gezond eten om de schade in te halen)

 

Snelle salade

  • ½ krop ijsbergsla
  • 1 appel
  • 1 banaan
  • Yofresh yoghurt-dressing

Snij de ijsbergsla in reepjes. Doe de sla in een kom. Schil de appel, verwijder het klokhuis & snij hem in stukjes. Pel de banaan & snij deze ook in stukjes. Doe de stukjes appel & banaan bij de sla in de kom & hussel even door elkaar. Giet wat dressing over de sla met het fruit & hussel nog een keer goed door elkaar, zodat de dressing mooi verdeeld wordt.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

12/2/2009 - Pasta peperoncino rosso

Tja, op mijn werk kom ik soms lekkere recepten tegen, die ik graag wil bewaren dan... En ondertussen is mijn agenda dus al helemaal gevuld met losse floddertjes recepten.Daarom dat ik soms hier wat van die recepten neerplant. Dit recept komt uit het blad dat Fiat verstuur aan de Fiat-rijders in Nederland & is geschreven door Daan Faber. Ga het binnenkort eens klaarmaken... Wie komt er eten?!?

 

Pasta peperoncino rosso (voorgerecht voor 4 personen)

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 gedroogde pepertjes
  • 2 tenen knoflook (zonder schilletje)
  • olijfolie
  • 3 sneetjes oud of geroosterd brood
  • parmezaanse kaas
  • 400 gram pasta

Zet een pan water met zout erin op voor de pasta. Hak de pepertjes (pitjes verwijderen voor minder pit) & de knoflook fijn. Bak ze een paar minuten in een laagje olijfolie in een koekenpan. Doe het blik tomaten erbij & kook ze, zo nu en dan roerend. Snij het brood in blokjes & bak deze in ruim olijfolie krokant. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Roer de saus door de pasta & serveer direct met de croutons & geraspte parmezaanse kaas.

Comments (3) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

11/2/2009 - Crunchy Garlic Chicken

Woensdag is altijd mijn vrije dag & dan probeer ik om net iets ingewikkelders klaar te maken dan op de rest van de doordeweekse dagen. Andere dagen wordt het namelijk dan te laat om te eten, omdat ik meestal pas na 6-en thuis ben... Maar goed, vandaag was het dus weer woensdag & kon ik lekker uitslapen, wat computeren, lezen, kortom rustig aan doen. Wel moest ik naar Rotterdam om op bezoek te gaan bij mijn oma. Mijn ouders, ooms & tantes zitten bijna allemaal in Frankrijk op wintersport (grrr... ik wil ook!) & daarom nemen de kleinkinderen de honneurs waar om gezellig bij oma op bezoek te gaan, zodat ze nog wat aanspraak heeft. Het was echt heel gezellig bij oma. We hebben samen het fotoboek dat ik maakte voor haar 80e verjaardag met daarin allemaal oude foto's bekeken. Ze wist over een hoop foto's leuke dingen te bedenken & was elke keer weer verrast als ze een stukje tekst tegenkwam waarin stond dat één van de kinderen of kleinkinderen haar feliciteerde met de 80e verjaardag.... Ach, zo gaat dat nou eenmaal. Ik ben in ieder geval blij dat ze er nog is & dat ze nog zo gezellig is!

 

Maar goed, terug naar het koken. Ik heb een Jamie-week op één of andere manier. Gisteren maakte in een curry uit zijn laatste kookboek klaar & vandaag maakte ik french baked patatoes & crunchy garlic chicken klaar uit zijn boek. De eerste was niet echt een succes (had ik kunnen weten aangezien Jeroen niet van uien houdt), maar de laatste des te meer. Daarom hier het recept...

 

Crunchy Garlic Chicken

  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 6 Jacob's cream crackers (ik nam 3 pakjes Lu-crackertjes)
  • 25 gram boter
  • 4 takjes platte peterselie
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 2 volle eetlepels bloem
  • 1 groot ei
  • 2 kipfilets
  • olijfolie

Pel de knoflook & rasp de citroenschil. Stop de crackers in een keukenmachine (ik gebruikte de hakbeker van mijn staafmixer, omdat ik geen keukenmachine heb) samen met de boter, knoflook, peterselietakjes, citroenrasp & zout & peper. Maal tot het mengsel fijn is & giet de kruimels dan op een bord. Strooi de bloem op een tweede bord. Kraak het ei in een klein kommetje & klop met een vork los. Plet de kipfilets tussen keukenfolie door er met een zwaar voorwerp op te slaan (ik nam mijn deegroller). Leg de kipfilets in de bloem, haal ze daarna door het ei & tenslotte door het kruimelmengsel. Zorg ervoor dat de hele kipfilet bedekt is met kruimels. Maak olie heet in een grote koekenpan & leg hier voorzichtig de gepaneerde kipfilets in. Bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin. Serveer met een partje citroen om uit te knijpen.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

10/2/2009 - Chicken Korma volgens Jamie

Al een paar dagen heb ik zin in een lekkere curry met rijst & naan. Ik had gisteren zelfs al een pot currysaus gekocht, zodat ik er samen met wat boontjes & kip een snelle maaltijd van kon maken, omdat ik laat thuis zou zijn. Nu ziet het ernaar uit dat ik toch eerder thuis ben & dus kan de pot mooi de kast in voor een andere geen-zin-om-uitgebreid-te-koken-moment. Ik ga vanavond een curry volgens Jamie Olliver maken. Ook niet ingewikeld, maar toch net wat fantasievoller dan de bijna-klare currypot van Albert Heijn...

 

Chicken Korma (voor 4-6 personen)

  • 800 gram kipfilet
  • 2 middelgrote uien
  • stukje verse gember ter grootte van een duim
  • klein bosje koriander
  • blik kikkererwten (400 gr.)
  • olie
  • klontje boter
  • ½pot Patak's Korma Curry Paste
  • blik kokosnootmelk (400 ml.)
  • klein handje amandelschaafsel
  • 2 volle eetlepels geraspte kokos
  • zeezout & versgemalen peper
  • yoghurt
  • citroen

Snij de kip in blokjes. Schil de uien, halveer ze & snij ze in ringen. Pel de gember & hak hem heel fijn. Pluk de korianderblaadjes & hak de stelen vervolgens fijn. Spoel de kikkererwten af in een vergiet & laat ze daarna uitlekken. Zet een diepe pan (bijv. een hapjespan) op het vuur & doe er een olie in. Doe de uien, gember & korianderstelen in de pan & bak ze al roerend tot de uien gaar zijn. Doe de kip erbij & bak deze even aan alle zijden aan. Doe dan de currypasta, kokosmelk, de helft van het amandelschaafsel, de kikkererwten & de geraspte kokos erbij & roer goed door. Giet er ook wat water bij & roer nogmaals goed door. Breng het geheel aan de kook & draai dan het vuur lager. Laat 30 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Check de curry regelmatig om te zien of hij niet uitdroogt & voeg wat water toe als dat nodig is. Als de kip gaar is, voeg dan zout & peper naar smaak toe. Serveer de curry met rijst (bijv. mijn gele rijst), wat naan (of pappadums). Voeg nog wat lepels yoghurt toe, strooi wat amandelschaafsel & korianderblaadjes over de curry & leg de citroenpartjes naast de curry om evt. toe te voegen.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

29/1/2009 - Nachos met kipfilet

Vanavond at ik alleen thuis vanavond. Jeroen is namelijk bij zijn ouders gaan eten om daarna een kadootje voor mijn verjaardag te gaan kopen met zijn moeder... Altijd plezierig dat soort kadootjes. Maar goed, dat betekende dus wel dat ik vanavond iets voor mezelf moest klaarmaken & omdat ik niet zo heel erg voor het éénpersoonskoken ben & ik dan meestal een pizza de oven ingooi, of frikandellen & patat de frituurpan in, besloot ik om het vandaag wat slimmer aan te pakken. Ik maakte nachos met kip. Jeroen houdt daar niet zo heel erg van, het is niet echt gezond, maar het is wel makkelijk te maken & heel erg lekker!!! Hier het recept...

 

Nachos met kip

  • 1 kipfilet, in blokjes
  • 1 ui, in ringen
  • ½ zakje fajitakruiden
  • jalapenopepertjes (naar smaak)
  • tortillachips
  • geraspte kaas
  • beetje crème fraîche
  • 1 tomaat, zonder pitjes, in stukjes
  • beetje bieslook, geknipt

Verwarm de oven voor op 200ºC. Fruit de uien in een pannetje tot ze bruin zien. Doe de kipfilet erbij & bak even mee. Strooi de fajitamix bij de ui & de kipfilet & gooi er wat water bij (kijk even op het zakje hoeveel ongeveer) Laat pruttelen tot er een niet al te dun sausje ontstaan is. Vet een ovenschaaltje in met wat olijfolie & strooi er een laagje tortillachips in. Verdeel het kip/uienmengsel over de tortillachips. Strooi hier weer de stukjes tomaat, wat bieslook & de jalapenopepertjes over. Schep een paar theelepeltjes crème fraîche op de kip & leg nog wat tortillachips aan de zijkant van de kipfilet. Strooi vervolgens geraspte kaas over het geheel & strooi er ten slotte nog wat fijngeknipte bieslook over. Zet de ovenschaal in de oven & laat staan tot de kaas gesmolten & de tortillachips mooi gebruind zijn. Lekker met een salade met mais...

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

28/1/2009 - Pasta met gehaktballetjes-roomsaus

Gisteren had ik ineens zin in pasta. Maar dat is altijd een beetje lastig om zomaar te maken omdat Jeroen niet zo heel erg van tomaten houdt & ik toch wel een beetje rekening met hem wil houden soms... Daarom bedacht ik gisteren onderstaand recept & het was lekker!!! De pasta had ik uit het versvak van Albert Heijn & de rest van de ingrediënten had ik nog in de koelkast liggen. Hoefde dus geen uitgebreide boodschappen te gaan doen ervoor. En uiteindelijk is het nog snel te maken ook....

 

Pasta met gehaktballetjes-roomsaus

  • pakje verse pasta (bijv. tagliatelle)
  • 300 gr. gehakt
  • 1 ei
  • zout & peper
  • italiaanse kruiden
  • 2 sjalotjes, heel fijngehakt
  • paneermeel
  • boter
  • 1 courgette, in blokjes
  • bakje verse roomkaas (van Albert Heijn)
  • ½ flesje kookroom
  • verse bieslook, fijngeknipt
  • verse peterselie, gehakt
  • parmezaanse kaas, geraspt

Meng het gehakt met het ei, de fijngesnipperde sjalotjes, zout & peper, de helft van de fijngeknipte bieslook & gehakte peterselie, italiaanse kruiden & de paneermeel & kneed het met de hand goed door. Als je denkt dat het gehakt nog wat te nat is, voeg dan nog wat paneermeel toe, bij te droog gehakt, meng en scheutje melk erdoor. Maak van het gehakt kleine balletjes met een doorsnede van 2-3 cm. Smelt een klont boter in een hapjespan & bak hierin de balletjes aan alle kanten bruin op middelhoog vuur, draai het vuur ietsje lager, voeg de courgetteblokjes toe & laat deze even smoren. Zet intussen een pan met water op het vuur om aan de kook te brengen voor de pasta. Als het water kookt, dan doe je de pasta erbij & volg je de gebruiksaanwijzingen op de verpakking (hoeft niet lang te koken iig) Als de pasta gaar is, dan giet je hem af in een vergiet. Voeg bij de gehaktballetjes/courgette het pakje roomsaus & de kookroom & breng aan de kook. Doe de rest van de verse kruiden erbij & laat even op laag vuur doorpruttelen. Serveer de saus over de pasta heen. En strooi er nog wat geraspte parmezaanse kaas over. Eet smakelijk!

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

15/1/2009 - Rucola-pasta met kip

Gisteren had ik zin in wat nieuws... Ben dus mijn kookboeken gaan doorbladeren & kwam in één van de kookboeken die mijn broertje mee uit Engeland nam een leuk pastagerechtje tegen. Ik ga dus vaker koken uit de Zilveren Lepel (of Silver Spoon in het engels) Een mooi, dik kookboek, met veel te veel italiaanse recepten om ooit in je leven klaar te maken.... Erbij had ik kipfiletjes in een kaasjasje. Erg yummie! Hier beide recepten...

 

Tagliatelle met rucola

  • 200 gr. tagliatelle
  • klein bekertje creme fraiche (125 ml.)
  • rasp & sap van ½ citroen
  • zout & peper
  • half zakje rucola, fijngesneden
  • parmezaanse kaas

Kook de tagliatelle al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de creme fraiche met de rasp & sap van de citroen & breng op smaak met zout & peper. Als de pasta gaar is, giet je deze af. Schenk het creme-fraice/citroenmengsel erbij & strooi de rucola eroverheen. Strooi ook een flinke hand geraspte parmezaanse kaas over de pasta & schud het geheel met het deksel op de pan, zodat alles goed gemengd word. Serveer direct met evt. nog wat extra rucola en/of parmezaanse kaas.

 

Kip met parmezaanse kaas

  • 2 kipfilets
  • 75 gram parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels bloem

Snij de kipfilets doormidden, zodat je 2 platte stukken kip krijgt. Rasp de parmezaanse kaas. Klop in een diep bord (bijv. een soepbord) de eieren los met één eetlepel water & klop er de geraspte kaas doorheen. Strooi de bloem in een ander diep bord. Zet beide borden naast het gasfornuis. Verhit wat olijfolie in een voldoende grote pan. Neem een stuk kipfilet en wentel het eerst door de bloem en vervolgens door het kaas/eierenmengsel, zodat er een laagje op zit. Leg de kipfilet vervolgens in de pan &  schuif hem even heen & weer zodat het laagje niet vast gaat plakken. Herhaal dit voor alle stukken kipfilet. Zodra de kipfilet aan één kant een bruin laagje heeft, draai je hem om & bak je de andere kant. Let erop dat je de kip maar één keer omdraait, anders laat het laagje misschien los. Zet het vuur ook niet te hoog, want kaas verbrandt erg snel! Als de kip bruin & gaar is, dan ben je klaar om aan te vallen!!!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

6/1/2009 - Lekkere salade

Ja, ik heb geschaatst vandaag. Ook al was het maar 300 meter, omdat mijn voeten helse pijnen leden, vanwege een knellende schoen (door een verkeerd zittende flap) & erg veel gewenning, het was schaatsen. En ik ben niet eens gevallen! Al leek het niet erop dat ik die prestatie zou gaan halen, toen ik bij de eerste slag al de mist in ging. Een schaatskampioen zal ik wel nooit worden, maar we blijven oefenen. Morgen weer! Hopelijk gaat er dan iemand met me mee! Het eten hield ik lekker makkelijk vandaag. Bij het stoofpotje dat ik gisteren gemaakt had hebben we vandaag gebakken krieltjes & een groene salade gegeten. Simpel, maar wel heel lekker! Die krieltjes beschreef ik al eerder, het stoofpotje gisteren, maar de salade nog niet. Terwijl het wel een hele lekkere salade is. Het recept komt mijn mijn schoonzusje & haar vriend. Misschien maak ik hem niet precies zoals zij doen, maar de eer is aan hen! Je kan natuurlijk zelf ook altijd nog een beetje variëren... Eigenlijk hoort de salade met rucola gemaakt te worden, maar ik vind de zakjes rucola-melange van de Albert Heijn stiekem lekkerder, omdat je dan verschillende soorten sla bij elkaar hebt.

 

Rucola-salade

  • 1 zakje rucola-sla (of rucola-melange)
  • potje gedroogde tomaten op olie
  • kappertjes
  • olijfolie
  • azijn
  • pijnboompitjes
  • feta

Gooi het zakje sla in een grote slakom. Rooster de pijnboompitjes in een hete pan zonder olie goudbruin. Snij 3 à 4 zongedroogde tomaatjes in reepjes of kleine stukjes (ik maak er stukjes van, omdat Jeroen ze er anders alleen maar uit zou vissen) Strooi deze stukjes over de sla in de kom. Strooi ook 1 à 2 theelepels kappertjes erover & wat geroosterde pijnboompitjes. Hussel alles goed door elkaar. Giet een klein beetje olijfolie over de salade & een scheutje azijn & haal voorzichtig 1 à 2 eetlepels olie uit het potje van de zongedroogde tomaten. Giet deze ook over de salade. Hussel alles voorzichtig met je handen door elkaar, zodat alle blaadjes bedekt zijn met een mengseltje van olie, azijn & tomatenolie. Verkruimel tenslotte nog wat feta over de salade (deed ik hier niet) Klaar is Kees & eet smakelijk!

  

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

16/12/2008 - Bakbananen

Het is druk hier op mijn werk, maar kan ik de pauze nog wel even snel het recept voor bakbananen zoals ik ze vrijdag maakte neerkrabbelen. Heerlijk bij de roti, maar ook lekker als snack tussendoor...

 

Bakbananen

  • bakbananen
  • zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • spa rood

Schil de bakbananen & snij ze in schuine plakken. Maak een papje (zo dik als pannenkoekenbeslag) van wat zelfrijzend bakmeel, een snuf zout & spa rood (ander koolzuurhoudend water is ook goed) Maak in een koekenpan wat olie heet. Haal de bananenplakjes door het beslag & bak ze in de koekenpan aan beide zijden bruin. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

8/12/2008 - Ali Nazik op mijn eigen manier

Afgelopen weekend heb ik heel weinig gedaan. Was namelijk ziek. Tja, de influenza-virusjes kregen me toch te pakken. Alle vitamientjes bleken niet te helpen & ik lag op bed met rillingen, enorme hoofdpijn, keelpijn, vervelende hoestbuien & meer van dat naars. Van eten koken kwam dus ook weinig terecht. En de specluaas, borstplaat & pepernoten die ik voor Sinterklaas wilde maken heb ik opgeschoven naar kerstmis. Beetje jammer, maar ach... Gisteren stond er weer wat zelfgekookts op het programma. Kipfilet met rostirondjes & doperwten. Niet echt spannend & daar kan ik geen recept van opschrijven. Gewoon kipfilet kruiden met wat zout & peper & in de pan bakken. Rostirondjes bakken & doperwtjes opwarmen. Kind kan de was doen. Daarom vanavond maar wat spannenders... Ali Nazik, nette Ali. Een Turks gerecht van aubergine met gehakt & yoghurt. Smaak heerlijk zacht & lekker. Oorspronkelijk maak je een schaal met aparte laagjes auberginepuree, gehakt & yoghurt, maar ik meng gewoon alles door elkaar & eet het lekker met opgewarmde pitabroodjes & een salade. Heb er nu al zin in!!!

 

Ali Nazik op Mariekes manier

  • 400 gram gehakt
  • 2 grote aubergines
  • ½ liter griekse/turkse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • oregano
  • gedroogde rode peper, fijngestampt
  • olijfolie
  • zout & peper
  • verse peterselie/koriander

Prik met een vork gaatjes in de aubergine & rooster ze in de oven tot de schil geblakerd & het vlees zacht geworden is. Laat de aubergines iets afkoelen, haal de schil eraf, pureer het vruchtvlees & bak 3 min. in olie, terwijl je constant roert. Voeg de yoghurt, knoflook & zout & peper naar smaak toe. En zet weg, terwijl je het mengsel warm houdt. Bak de gehakt rul in een beetje boter. Voeg zout, gedroogde peper & oregano toe & bak even mee. Laat het vet dat van de gehakt afkomt weglopen. En voeg het aubergine/yoghurtmengsel bij het gehakt. Meng goed door elkaar & strooi er wat gehakte peterselie of koriander over. Geef pitabroodjes & een salade bij het gerecht & smullen maar!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

1/12/2008 - Lamskoteletjes

Het weekend in Antwerpen was echt superleuk!!! Zaterdag lekker gewinkeld, rondgekeken, geborreld, gegeten & bier gedronken. Daarna in het Hilton op de Groenplaats heerlijk geslapen & zondag nog een beetje rondgehangen & Leonidas-bonbons & een Sintverrassing voor mijn familie gekocht... Waren 2 leuke dagen. En komende week blijft leuk; promoties, sinterklaas, nog een keer sinterklaas & een concert in Paradiso. Ik heb er zin in!!! Hopelijk blijven die influenza-virusjes rustig zitten waar ze zijn & krijg ik geen griep (al denk ik eigenlijk van wel... afwisselend rillen & in zweet uitbreken is geen goed teken & die spierpijn ook al niet)

 

Vanavond ga ik eindelijk de pastinaken van vorige week klaar maken. Ik denk dat ik ze in de oven ga doen & er een paar lamskoteletjes bij grill. Maar eerst zet ik die koteletjes in de marinade, zodat ze nog lekkerder gaan smaken. Ik denk dat ik er maar nog een gezonde salade bij eet & als toetje verse sinaasappels voor de vitamine C & dan hebben we weer een heerlijke maaltijd.

 

Gemarineerde lamskoteletjes

  • lamskoteltjes, 4-6 st.
  • 1 sjalotje, heel fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 el. olijfolie
  • 1 el. rode wijnazijn
  • rozemarijn
  • tijm

Maak van het sjalotje, de knoflook, olijfolie, rode wijnazijn & rozemarijn een marinade. Leg de lamskoteletjes in een ondiepe schaal & giet de marinade eroverheen. Laat zo lang mogelijk marineren (minimaal 20 minuten) Verwarm een grillpan (of in de zomer de bbq) & grill de lamskoteletjes 2-3 minuten aan elke zijde. Het vlees moet nog een beetje roze blijven.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

27/11/2008 - Risotto met doperwten

Zoals jullie misschien bekend is, is één van onze lievelingsgerechten risotto. Die heerlijke romige italiaanse rijst, die pas echt lekker wordt met een beetje TLC (Tender Loving Care) Als het aan Jeroen lag, zouden we elke week risotto eten, maar het is vrij vet door de boter die je er rijkelijk voor gebruikt, dus probeer ik het wat in toom te houden. Om risotto te maken heb je wat tijd nodig, je moet namelijk bij de pan blijven, maar als je een half uurtje hebt, dan is dat alweer genoeg. Deze week aten we risotto met doperwten. Echt superlekker! En helemaal niet moeilijk om te maken... We aten ze met saucijzen. Maar je kan er ook wat ham doordoen, dan heb je verder geen vlees meer nodig. Binnenkort volgen meer variaties...

 

Risotto met doperwten (voor 2 pers.)

  • 150-175 gram risottorijst
  • 1 niet te grote ui, fijngesnipperd
  • olijfolie
  • boter
  • doperwten uit de diepvries
  • 1 liter kruidenbouillon, tegen de kook aan
  • parmezaanse kaas, geraspt

Verhit de olijfolie & een flinke klont boter in een redelijk diepe pan met anti-aanbaklaag (ik gebruik een hapjespan). Fruit de ui in de olie/boter tot hij zacht is. Doe er dan de risottorijst bij & bak deze mee tot hij glanzend & doorizchtig wordt ( de rijstkorrels zien er dan een beetje als kikkervisjes uit). Neem dan een 2 flinke soeplepels bouillon & giet deze bij de risotto. Laat zacht koken & roer goed (niet hard, maar efficient). Doe de volgende lepel bouillon erbij wanneer de eerdere lepel bijna helemaal opgenomen/verdampt is. Ga hiermee doe tot de risotto bijna gaar is. Doe dan de doperwten erbij & laat ze warm worden. Je zal niet alle bouillon gebruiken, maar neem de bouillon wel ruim! Als de risotto & de doperwten gaar zijn, zet het vuur uit, doe een flinke klont boter & een hand parmezaanse kaas erbij & roer goed door tot de boter & kaas gesmolten zijn. Serveer op warme borden met nog wat geraspte kaas erbij, zodat je dat naar smaak erover kan strooien.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

23/11/2008 - Broccoli met parmezaan

Het is zo'n zondag dat je lekker binnen wilt zitten. Buiten sneeuwt het (de sneeuw blijft niet liggen, maar toch...) & binnen is het tijd voor gewoon een dagje niksen & uitrusten. Alleen jammer dat dat niet helemaal zal gaan. Gisteravond waren de broer & zus van Jeroen hier & toen bleek dat de auto van Martijn kapot was toen ze weg wilden gaan. We hebben geprobeerd de auto alsnog te starten met sleepkabels, maar dat wilde niet echt werken in het donker, regen, kou, wind etc. Dus hebben we ze uiteindelijk maar met onze auto weggebracht. Straks komt hij dus hierheen met zijn vader & mijn vader komt helpen, omdat hij verstand van auto's heeft in tegenstelling tot de rest van ons. Maar goed, zondag blijft mijn leuke-dingen-uitprobeerdag & dus heb ik de omaatjeskoek van vrijdag gemaakt. Bleek dat de baktijden iets langer zijn, dus die zal ik zo in het recept nog even aanpassen. Maar hij ziet er erg lekker uit! Vanavond gaan we kipkarbonades, rostirondjes & broccoli met parmezaan eten. Hier het recept van de broccoli (uit het kookboek van Nigel Slater)

 

Broccoli met parmezaan

  • 350 gram broccoli
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram boter

Snij de broccoli in stukken. Kook de broccoli in gezouten water tot de stelen zacht zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Laat de boter zacht worden (niet zo zacht dat hij vloeibaar wordt) Laat de broccoli uitlekken & doe hem in een ovenschaal die groot genoeg is om de broccoli in 1 laag in te doen.  Doe de boter op de broccoli & gooi de Parmezaanse kaas erover. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200ºC totdat de kaas een mooi bruin korstje heeft (maar pas op dat hij niet aanbrandt!)

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

18/11/2008 - Marokkaanse kip, couscous & wortelsalade

Al een aantal jaar verzamel ik kookboeken. Het begon met een kookboek voor studenten van Fokke & Sukke & nu heb ik ze in allerlei soorten & maten. Ons huis staat er vol mee; 2 planken in de boekenkast, de hele bovenkant van de koelkast & her en der verspreid liggen kleine stapeltjes (zoals onder de salontafel) van boeken waar ik recepten uit aan het lezen/bekijken/uitzoeken ben. Jeroen wordt soms wel eens gek van mijn tic. Maar goed, elke gek zijn gebrek. Het voordeel is wel dat ik eigenlijk nooit 2x hetzelfde zou hoeven eten (niet dat dat nooit gebeurt, maar het hoeft niet) & dat ik altijd wel een recept vind dat ik kan gebruiken voor een etentje ofzo. Ik heb deze herfst ontdekt dat kookboeken in Engeland een stuk goedkoper zijn dan hier. Je hebt dan wel een kookboek in het engels, maar dat vind ik niet zo heel erg. Ik verheug me nu al op 30 december wanneer mijn broertje naar Nederland komt & 3 bestelde boeken voor mij meeneemt. Maar goed, het gerecht dat ik vandaag gemaakt heb komt uit één van de boeken die ik in september in Engeland gekocht heb: The 30-minute cook van Nigel Slater. Een boek met allemaal snelle, ietwat aparte gerechten die zowel voor beginnende als wat meer gevorderde koks leuk zijn. Ik maakte de marokaanse kip eruit (met hier & daar wat kleine aanpassingen) Ik weet eigenlijk niet of ik het geheel in 30 minuten gekookt heb, maar lang kan het niet geduurd hebben. We aten deze kip met couscous (met wat kaneel & harissa erdoor) & een wortelsalade vrij naar Jamie Olliver.

 

Marokkaanse kip

  • 350 gram kipfilet, in redelijk grote stukken gesneden
  • 1/2 rood pepertje, fijngehakt
  • 1 tl. paprikaflakes (of wat paprikapoeder)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 el. olijfolie
  • 1 tl. kaneel
  • 2 el. rozijnen
  • 2 el. pijnboompitten
  • 1 el. gehakte munt

 

Doe de kip in een schaal. Meng het pepertje, de paprikaflakes, de knoflook, het citroensap, de olijfolie, de kaneel, de rozijnen & pijnboompitten door elkaar. En giet het over de kipfilet heen. Meng alles goed door elkaar zodat de kip bedekt is met het mengsel. Laat minimaal 20 min. staan marineren (liever een uur, maar ik had weinig tijd) Verhit wat olie in een pan & voeg de kip met de marinade toe zodra de olie heet is. Bak tot de kip goudbruin & gaar is. Strooi de verse munt erover & serveer met de couscous & wortelsalade.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

17/11/2008 - Citroenkip met pijnboompitten

Ik heb ooit in Frankrijk een pakje pijnboompitten gekocht & daar stond toen een heel leuk recept op dat ik daarna regelmatig ben gaan maken. Al ben ik wel een beetje gaan variëren met het oorspronkelijke receot. Deze week gaan we deze kipfilet weer eten. Het is heel makkelijk te maken & lekker om te eten... (al zeg ik het zelf)

 

Citroenkip met pijnboompitten

  • kipfilet
  • 1 citroen
  • handvol pijnboompitten
  • bloem
  • paprikapoeder
  • ui
  • teentje knoflook
  • bruine basterdsuiker

Snipper de ui & hak het teentje knoflook fijn. Snij de kip in blokjes. Pers de helft van de citroen uit & besmeer hiermee de kippenblokjes. Doe een half kopje bloem in een plastic zak met een half theelepeltje paprikapoeder. Stop de kipblokjes in de zak & schud goed zodat de blokjes bedekt zijn met het bloemmengsel. Maak wat olie in een pan warm & fruit hierin de ui & even later de knoflook. Doe de kipstukjes erbij & bak ze tot ze gaar zijn. Doe op het laatst nog een beetje citroensap & een theelepel bruine basterdsuiker erbij (niet teveel, want het moet niet te zuur worden) Rooster intussen de pijnboompitjes in een droge pan & strooi die over de kipblokjes. Lekker met pommes duchenne & doperwtjes!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

10/11/2008 - Gele rijst met doperwten

Ik hou ervan om in het weekend nieuwe recepten uit te proberen. En dan vooral iets bewerkelijker recepten. Afgelopen zaterdag was het weer raak. Ik ging Chicken Tika Massala klaarmaken uit de Currybijbel van Madhur Jaffrey. We eten vaak curry's uit potjes omdat dat zo makkelijk is & toch lekker. Maar zelf maken geeft toch meer voldoening & is toch lekkerder. En zo moeilijk is het niet. Enig nadeeltje aan het recept van zaterdag was dat de smaak ietwat (lees: veel te) pittig was voor Jeroen zijn smaak. Volgende keer dus iets minder cayennepeper gebruiken. Ik zal vanavond even het recept posten. Bij de curry aten we gele rijst. Heel makkelijk om te maken & erg lekker!

 

Gele rijst met doperwten

  • Basmatirijst
  • Kurkurma (geelwortel)
  • Zout
  • Diepvries doperwten

Was de rijst in een kom totdat het water helder blijft. Laat de rijst dan 30 minuten weken. Laat de rijst uitlekken, weeg de hoeveelheid & doe hem in een pan met water in de verhouding rijst : water=1 : 1,5. (dus bij 100 gram rijst moet 150 ml. water) Zet hem op het vuur, breng aan de kook & strooi er flink wat kurkurma bij (dit zorgt voor de gele kleur). Laat de rijst op een heel laag vuurtje koken tot alle water opgenomen is & de rijst gaar is. Breng ondetussen in een ander pannetje de doperwten aan de kook in water met wat zout & laat ze gaar worden. Meng vlak voor het serveren de rijst met de doperwten & smullen maar!

 

ps. voor Annemarie: zal binnenkort even de beschrijving van de tajine plaatsen.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

<- Last Page :: Next Page ->

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 




Voor meer info, surf naar...