Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Soepen

13/1/2010 - Wortel-/pompoensoep

Ik moet één ding kwijt... Ik vind het gemeen dat je alleen maar zo'n mooie Unox-muts krijgt als je 3 pakken of blikken Unox-soep koopt. En ik eet geen Unox-soep. Er is haast niets dat ik viezer vind dan die vieze blikken soep. Ze smaken me gewoon niet. Wat ik wel lekker vind is zelfgemaakte soep. Soms vind ik het gewoonweg heerlijk om een lekker soepje klaar te maken en vervolgens op te slobberen. Jammer genoeg doe ik dat niet zo heel erg vaak, omdat mijn lief niet heel erg van soep houdt. Maar voor deze soep maakt hij een uitzondering. Al denk ik dat dat vooral komt doordat ik hem serveer met lekker brood en vleeswaren erbij. Deze soep is ooit ontstaan doordat ik nog een halve pompoen en wat winterwortels in de koelkast had liggen. Geinspireerd door het foodblogevent van december besloot ik afgelopen weekend deze soep weer eens te maken & ik moet zeggen... hij smaakte weer erg goed!

 

Wortel-/pompoensoep

  • 350 gram pompoen, in blokjes
  • 350 gram winterpeen, in schijfjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 1-2 eetlepels kerrie
  • beetje sambal
  • zout & peper
  • kippenbouillonblokje
  • 1½ liter water
  • creme fraiche
  • wat verse bieslook (ter garnering)

Fruit de ui in wat olie in een grote pan. Voeg de knoflook toe & fruit even mee. Roer de kerrie door de knoflook & ui samen met de sambal naar smaak. Bak heel even mee voor je de pompoen & wortel toevoegt. Smoor de groenten even in de pan op middelhoog vuur. Schenk dan het water bij de groenten & verkruimel het bouillonblokje door de soep. Breng het geheel aan de kook & laat op laag vuur pruttelen (ongeveer 45-60 min.) tot de pompoen & wortel zacht & gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer. Als de soep te dun is, kook hem dan nog even in. Als hij te dik is, voeg dan wat water toe. Breng de soep op smaak met zout & peper. Schep de soep in soepkommen of soepborden. Laat voorzichtig een eetlepel creme fraiche in de soep vallen & garneer met wat geknipte bieslook. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Soepen

4/5/2009 - Pompoensoep

Ik ben al een paar dagen bezig met een nieuw blog min of meer mijn fotodagboek moet gaan worden. Check Marieke Fotografeert maar eens! En gisteren kreeg ik eters. Mijn neef & zijn verloofde stonden al heel lang op de planning om te komen eten & gisteren was het eindelijk zo ver! Het werd een gezellige avond met lekker eten (al zeg ik het zelf) Als voorgerecht maakte ik de pompoensoep die ik hieronder beschrijf, daarna had ik wat carpaccio met sla & pijnboompitjes, simpel maar lekker. Als hoofdgerecht maakte ik een pasta-ovenschotel met perline, hoewel ik de tomaatjes wegliet & er wat extra ham bijgooide. En het toetje waren meringuies met bosvruchten-yoghurtijs (komt volgende keer).

 

Pompoensoep

  • 1 flespompoen
  • 1 rood pepertje
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • water
  • crème fraîche
  • wat pompoenpitjes, geroosterd

Snij de pompoen halverwege doormidden, verwijder de pitten, schil hem & snij het vruchtvlees in blokken. Snij het pepertje doormidden, haal de zaadjes & zaadlijsten eruit & snipper het pepertje fijn. Pel de ui & snipper hem fijn. Pel het knoflookteentje & snij deze ook fijn. Schenk een flinke scheut olijfolie in een ruime pan & fruit hierin het uitje enkele minuten. Voeg dan het pepertje & de knoflook toe & fruit deze even mee. Voeg de pompoenblokjes toe & een eetlepel kerriepoeder & smoor de stukken pompoen even met het deksel op de pan. Giet vervolgens water in de pan (ongeveer 1,5 liter) & breng dat aan de kook. Doe de bouillonblokjes bij de soep & laat ze oplossen. Draai het vuur lager & laat de soep langzaam pruttelen tot de pompoen gaar is (dit duurt ongeveer een half uurtje) Pureer de soep als de pompoen gaar is met de staafmixer. Heb je een te dikke soep, voeg dan een beetje water toe, bij te dunne soep, laat hem nog even inkoken. Breng de soep op smaak met zout & peper. Schep de soep in diepe borden, schep er een lepel crème fraîche op & strooi er wat pompoenpitten over. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Soepen

13/2/2009 - Soepen voor mijn verjaardag

Inmiddels is het alweer bijna twee weken geleden dat ik mijn verjaardag vierde, maar ik besef ineens dat ik nog steeds niet de recepten voor de soepen die ik klaarmaakte heb gegeven. Zoals ik al eerder schreef, vind ik het geweldig om taarten te bakken voor verjaardagen, maar ook vind ik het altijd supergezellig als mensen blijven eten & genieten van de dingen die ik klaarmaak... Vorig jaar had ik indiaas eten gekookt, het jaar daarvoor marokkaans & dit jaar was het de beurt aan de soep met broodjes ham & kaas. Soep is altijd makkelijk als je een grote groep mensen verwacht, omdat het goed van tevoren klaar te maken & op te warmen is. En iedereen vindt soep lekker! Dus da's ook mooi meegenomen. Ik maakte kippensoep & kikkererwten-tomatensoep... Het recept van de kippensoep heb ik deels overgenomen van Sylvia Witteman uit haar boek 'De maillairdreactie' & deels zelfbedacht, omdat ik weer eens vergeten was bepaalde ingrediënten te kopen & ik geen zin had om weer naar de winkel te gaan. Bij de kikkererwten-tomatensoep was ik geïnspireerd door een recept dat ik vorige zomer een keer klaargemaakt heb uit de Delicious, maar dat ik nu uiteraard niet terug kon vinden. Ik improviseerde dus maar wat, maar het resultaat was verrukelijk! Hier de recepten...

 

Kippensoep (voor heel veel mensen)

  • 2 kilo soepkipvlees (ik kocht het op de markt)
  • 4 wortels
  • 3 dunne stronkjes prei
  • 2 uien
  • 1 rood spaans pepertje
  • 2 meiknollen (lagen nog in de koelkast)
  • bosje selderij
  • olijfolie
  • kippenbouillonblokjes
  • water
  • zout & peper
  • vermicelli

Pel de uien & hak ze grof. Schrap de wortels & snij ze in kleine blokjes. Was de prei, halveer hem & snij de stronk in dunne ringetjes. Verwijder de zaadjes van het pepertje & hak het pepertje fijn. Schil de meinknollen & snij ze in kleine blokjes. Hak de selderij. Giet olijfolie in een hele grote soeppan (ik leende de pan van mijn moeder & mijn nichtje & ik hadden een krukje nodig om erin te kunnen roeren) & fruit de uien in de pan als de olie heet is. Als de uien glazig zijn, dan voeg je de stukken soepkip toe. Bestrooi ze naar smaak met zout & peper & bak ze tot het vel bruinig ziet. Doe dan alle groenten die je zojuist gesneden hebt erbij, schep alles even goed door elkaar, doe het deksel op de pan, draai het vuur iets lager & smoor de groenten even samen met de kip. Haal vervolgens het deksel weer van de pan & giet met een grote maatbeker water in de pan tot je denkt voldoende soep te hebben. Gooi nog 3-4 kippenbouillonblokjes bij de soep & breng de soep op hoog vuur aan de kook. Als het water kookt, draai het vuur dan lager & laat de soep behoorlijk lang pruttelen tot de kip gaar (bij mij stond de soep de hele avond op het lage pitje, terwijl ik taarten bakte) Als de kip gaar is, haal de stukken kip dan uit de pan met behulp van een lange lepel of schuimspaan. Laat de stukken kip iets afkoelen, trek het vel eraf (gooi dat weg) & pluk het vlees van de botten (snij het eventueel iets kleiner). Gooi het vlees daarna terug in de pan. Proef nog even of de soep lekker is & voeg dan evt. zout & peper naar smaak toe. Zet het vuur onder de soeppan enige tijd voor de je soep wil gaan serveren weer aan, strooi flink wat vermicelli in de soep & warm het geheel weer goed op! Eet smakelijk!

 

Kikkererwten-tomatensoep (ook voor veel mensen)

  • 1 kilo gedroogde kikkererwten
  • 4 blikken tomatenblokjes
  • italiaanse kruiden
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • zout & peper
  • rijst
  • groentebouillonblokjes
  • water
  • bosje peterselie

Let op! De gedroogde kikkererwten moet je een nacht voor je de soep gaat maken in de week zetten in een pan met water! En voor je de soep gaat maken, moet je ze eerst een uur koken, zodat ze zacht & eetbaar worden. Je kan ook kikkererwten uit blik gebruiken, maar ik gebruikte gedroogde wegens budgetaire redenen. Was kikkererwten uit blik wel even goed in een vergiet & laat ze daarna uitlekken. Pel de uien & hak ze fijn. Pel de knoflook & snij deze ook fijn. Verhit in een grote pan (deze pan was iets minder groot dan die voor de kippensoep, maar was nog steeds erg groot) een flinke scheut olijfolie & fruit hierin de ui & knoflook. Doe de tomaten uit blik erbij samen met de kikkererwten, gedroogde italiaanse kruiden, paprikapoeder naar smaak, zout & peper naar smaak, 1-2 groentebouillonblokjes & 1 liter water. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager & laat de soep pruttelen tot de tomaten helemaal uit elkaar gevallen zijn. Doe dan de rijst in de soep & kook nog even tot de rijst gaar is. Serveer de soep in kommen met brood & strooi er nog wat gehakte peterselie over.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Soepen

20/1/2009 - Zoete aardappel-chorizo soep

Gisteren had ik gewoon weer eens zin in soep. Ik heb van mijn broertje een paar weken geleden het nieuwe kookboek van Jamie Oliver gekregen & was al een paar weken aan het watertanden op de zoete aardappel-chorizo soep. De zoete aardappel & chorizo had ik al in huis & dus was het alleen maar een kwestie van ingrediënten snijden, soep koken & opeten. Niet teveel werk dus. We hadden gisteren knoflookbroodjes van Albert Heijn (in het versvak bij de Danerolle-broodjesverpakkingen) erbij. Een lekkere maaltijd!

 

Zoete aardappel-chorizo soep

  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 gr. zoete aardappel
  • 200 gr. chorizo (spaanse worst, salami mag ook)
  • klein bosje verse peterselie
  • olijfolie
  • 1 volle theelepel currypoeder
  • 2 kippen- of groentebouillonblokjes
  • zeezout & versgemalen peper
  • 1 rode peper

Schaaf de wortels & snij ze in plakjes. Snij de bleekselderij in reepjes. Pel de uien & hak ze grof. Pel de knoflook & snij ze in plakjes. Schil de zoete aardappels & snij ze in blokjes. Snij de chorizo in plakjes. Hak de peterselie fijn. Zet een grote pan op het vuur & voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Doe alle gesneden ingrediënten in de pan samen met het currypoeder & meng ze door elkaar met een houten lepel. Zet het deksel schuin op de pan & laat de groenten & worst 10 minuten koken, totdat de wortel zacht is & de uien licht goudkleurig. Doe de bouillonblokjes in een pan & voeg 1,8 liter kokend water toe. Roer totdat de bouillonblokjes opgelost zijn & voeg de bouillon dan bij de pan met groenten & worst. Roer de soep goed door elkaar & breng aan de kook. Zet het vuur lager & laat de soep nog 10 minuten pruttelen, zodat de zoete aardappel helemaal gaar is. Breng de soep op smaak met zout & peper. Gebruik de staafmixer & pureer de soep tot hij glad is. Strooi wat fijngehakte rode peper over de soep.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Soepen

28/12/2008 - Pompoensoep

Morgen mag ik weer aan de arbeid. Zal wel even wennen zijn na 5 dagen vrij. Maar gelukkig... ik moet 2 daagjes werken & dan volgen er weer 5 van die heerlijke vrije dagen! En dat worden dagen waarin alleen maar leuke dingen voorbij komen. Woensdag komt mijn broertje aan in Nederland met een lading kookboeken voor mij & dan gaan we gezellig met z'n allen eten & oud & nieuw vieren. Donderdag gaan we chinezen met de schoonfamilie. Vrijdag een etentje bij ons thuis met alle familieleden (zo zie je elkaar nooit, zo elke dag) Zaterdag wordt mijn paps 60 & is er dus weer feest. En zondag kan ik lekker een hele dag uitslapen & niksen! Maar goed, ik ga komende week dus weinig koken met al die uitstapjes. Alleen vrijdag, maar dat menu heb ik al een klein beetje verklapt & de rest komt vrijdag wel. Morgen eet ik lekker makkelijk denk ik. En dinsdag gaan we maar een pompoensoepje eten. Daar heb ik wel weer trek in. Hier het recept...

 

Pompoensoep

  • 1 pompoen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • olijfolie
  • zout & peper
  • kerriepoeder
  • 1 aardappel, geschild & in blokjes
  • bouillonblokje
  • water
  • zure room/crème fraîche

Schil de pompoen & snij hem in blokjes. verhit wat olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui & het teentje knoflook. Doe de stukken pompoen erbij & bak ze al omscheppend kort. Doe 1 à 2 eetlepels kerrie erbij & laat even meesmoren. Giet er dan zoveel water bij dat de pompoen net onder staat. Voeg ook het bouillonblokje, de aardappelblokjes & wat zout & peper naar smaak toe. Breng het geheel aan de kook & laat op laag vuur zachtjes koken tot de pompoen gaar is. Zet dan de staafmixer in de soep & pureer hem tot een gladde fluweelachtige massa. Schep de soep op in borden of soepkoppen & leg er een lepel zure room of crème fraîche in. Lekker met wat geroosterd zuurdesembrood & een groene salade.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Soepen

27/12/2008 - Hongaarse zuurkoolsoep

Na alle kerstdiners is het nu tijd voor wat simpeler eten... Gisteren nog één keer gefonduet & natuurlijk zat je weer voller dan je eigenlijk wil. Maar vanaf vandaag is het even een paar dagen wat simpeler (tot 31 december, dan volgen er weer een paar dagen met copieuze maaltijden vanwege oud & nieuw, familie-etentje & mijn vaders 60e verjaardag) Maar goed, vanavond ga ik lekker soep maken. Met een broodje & wat salade erbij een goede maaltijd! Dit recept kreeg ik van mijn collega & als zij zegt dat het heerlijk is, geloof ik haar meteen.

 

Hongaarse zuurkoolsoep

  • 500 gram wijnzuurkool
  • stukje zuurkoolspek à 150 gr.
  • 200 gr. spekblokjes
  • 1 rookworst
  • ¾ l. bouillon (liefst zelfgetrokken)
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 klein zakje fijne soepgroenten
  • 500 gr. aardappelen, geschild & geraspt
  • 4 laurierblaadjes
  • zout & peperkorrels

Pluk de zuurkool uit elkaar & hak deze fijn met een scherp mes. Snij het spek in niet te kleine stukjes. Voeg de zuurkool, het spek, de laurierblaadjes, het zout & de peperkorrels bij de bouillon & laat dit ca. ½ uur zachtjes pruttelen. Voeg de goed uitgespoelde aardappelen & de spekblokjes bij de zuurkool. En verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Laat alles nog ca. een ½ uurtje doorpruttelen. Doe dan de worst, in plakjes gesneden, & de soepgroenten erbij. Laat dit nog een kwartiertje meekoken. Je kan evt. kruiden naar eigen inzicht toevoegen (of misschien een snufje paprikapoeder)

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Soepen

9/12/2008 - Snert(weer)

Buiten is het snertweer & dus krijg ik zin in eigengemaakte erwtensoep. Vanavond ben ik alleen thuis & dus zal het wel wat makkelijks worden zoals een broodje kipfilet (zuurdesembrood, met sla, kipfilet van de gril & tomaten), maar kan wel alvast erwtensoep voor morgen gaan maken. Ik gebruik een recept van Yolanda van der Jagt uit het kookboek Lekker Hollands. En de pan soep die ik ermee krijg is groot genoeg voor een flink aantal maaltijden snert. Zal mijn vader ook blij mee zijn, want als ik soep maak krijgt hij ook altijd een bakje. Hier het recept...

 

Erwtensoep

  • 500 gram spliterwten
  • 300 gram hamschijf
  • 1 schouderkarbonade
  • 1 speklapje
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kleine prei, fijngesneden
  • ½ struik bleekselderij, in kleine broodjes
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 grote kruimige aardappel, geschild & in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 rookworst
  • 1 tl. zout
  • versgemalen zwarte peper

Was de spliterwten in een grote pan. Breng de erwten met 2 liter koud water, het zout en het vlees (behalve de rookworst) aan de kook. Laat het geheel 30 minuten op een laag vuur koken; schep het schuim er regelmatig vanaf & roer af en toe goed over de bodem om te voorkomen dat de soep aanbrandt. Voeg de prei, bleekselderij, wortel, aardappel, laurier & ui toe & laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken; roer de soep regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan een beetje warm water toe uit de kraan (100 ml. om mee te beginnen) Voeg zout & peper naar smaak toe. Haal het vlees uit de pan & snij het in kleine blokjes of reepjes. Snij de worst in plakjes. Roer het vlees & de worst door de soep. Laat hem nog ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Schep in een diep bord of een soepkom & dien op met boerenbrood besmeerd met wat roomboter.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Soepen

28/11/2008 - Pastinaken

Voor vanavond heb ik pastinaken klaar liggen. Gekocht bij de biologische winkel in Hoofddorp & heel erg lekker (volgens mij)

Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), pinksternakel of witte wortel is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa, maar was al bekend bij de oude Grieken. Vóór de introductie van de aardappel was het een belangrijk volksvoedsel. In Groot-Brittannië en Ierland is de "witte wortel" populair gebleven.
bron: Wikipedia

Ik weet nog niet precies wat ik ermee ga doen, maar heb twee keuzes; pastinaaksoep of pastinaak met aardappel uit de oven. Ik zie wel waar Jeroen zin in heeft vanavond... Hier in ieder geval de recepten.

 

Pastinaaksoep

  • 40 gram boter
  • 1 middelgrote ui, gehakt
  • 1 grote appel, geschild en in stukken
  • 650 gram pastinaak, in stukken
  • 1 el. currypoeder
  • ½ tl. gemalen komijn
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 500 ml. room
  • zout & peper van de molen

Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Als de boter heet is, voeg dan de ui, appel & pastinaak toe & bak 3-4 min. tot de ui zacht is, terwijl je af en toe roert. Voeg de komijn & currypoeder toe & bak 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij & breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager & laat 30-40 min. zachtjes koken totdat de pastinaken zacht & gaar zijn. Zet een staafmizer in de soep & pureer de soep niet helemaal glad. Doe de room erbij, breng op smaak met zout & peper & laat nog heel even zachtjes doorkoken. Serveer de soep met brood.

 

Pastinaak met rosevalaardappels uit de oven

  • pastinaak
  • roseval-aardappels
  • olijfolie
  • zout
  • gemalen komijn
  • rozemarijn

Verwarm de oven voor op 225ºC. Snij de rosevalaardappels & pastinaak in grove stukken. Doe ze in een ovenschaal in een verhouding 1:1 ongeveer. Strooi er een theelepel komijnpoeder oven & meng goed door het mengsel heen. Giet over de aardappel & pastinaak flink wat olijfolie zodat de olie & meng met je handen zodat alle stukjes aardappel & pastinaak glimmen van de olie. Strooi er dan nog wat grof zeetzout & rozemarijn overheen & zet de schaal in de oven. Bak de aardappels & pastinaak ongeveer 45 min. of totdat ze gaar & bruin zijn. Lekker met een biefstukje & broccoli.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 




Voor meer info, surf naar...