Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Stoven en braden

22/12/2009 - Runderstoof

Door omstandigheden heb ik al een poosje niks geschreven. Hopelijk komt daar weer verandering in. Maar ik durf niks te beloven. Dit recept kwam ik tegen op mijn werk. Ik denk dat ik het van de week maar eens ga maken...

 

Runderstoof

 • 2 tl. verkruimelde jeneverbessen
 • 1 kilo dooregen runderlappen, in blokjes
 • 2 el. bloem
 • 2 el. olijfolie
 • 250 gr. gepelde sjalotjes
 • 3 tenen knoflook, gehakt
 • 2 takjes rozemarijn, gehakt
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 200 ml. rode wijn
 • 500 gr. pastinaak, geschild & in plakjes
 • 1-2 el. balsamico-azijn

Wrijf het vlees in met jeneverbessen & zout & peper naar smaak. Bestrooi het vlees met bloem. Verwarm de olie in een ruime pan & braad het vlees rondom bruin aan. Voeg sjalotjes, knoflook, rozemarijn & tomatenpuree toe. Schenk wijn erbij & breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag & laat afgedekt 3 uur heel zachtjes stoven. Voeg na 2 uur de plakjes pastinaak toe. Breng de runderstoof op smaak met balsamicoazijn en evt. peper & zout. Serveer de stoofpot met aardappelpuree en een frisse salade.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Stoven en braden

2/3/2009 - Rode kool met appeltjes uit de wok

Jeroen houdt van rode kool & ik niet. Da's best lastig eigenlijk, want hij vindt het wel heel lekker om soms rode kool te eten & ik vind het niet gezellig om hem elke keer naar zijn moeder te sturen als hij rode kool wil eten. Maar ik vind gekookte rode kool gewoon echt niet lekker. Doet mij weer terug denken aan maaltijden waarbij ik met lange tanden zolang in mijn rode kool zat te prikken dat het helemaal koud was & nog minder lekker smaakte dan het al deed. Ik had dat trouwens met meer dingen; kaas vond ik echt het allervieste dat er bestond, spruitjes yakkes (daar had mijn moeder trouwens als oplossing voor dat je zoveel spruiten moest eten als je leeftijd was, ik pech was altijd de oudste & moest dus de meeste spruiten) & ga zo maar even door, want de lijst van dingen die ik niet lustte is lang. Maar goed, die eetafkeuren zijn wel bijgetrokken in de afgelopen jaren. Ik kan eerlijk zeggen dat ik meer lust dan in mijn kinder- & tienertijd. Maar met rode kool blijft het gewoon tobben. Ik maakte het met kerst klaar voor het familiediner, maar behalve een klein schepje heb ik er niet van gegeten. En rode kool uit potjes voor Jeroen alleen opwarmen is vaak mijn eer te na (niet altijd) Daarom dat ik zocht naar andere manieren om rode kool klaar te maken. Mijn collega kwam met de sugestie om de kool te wokken & zo gezegd, zo gedaan. Hier volgt mijn improvisatie. Misschien zijn er betere manieren, maar ik vond de rode kool eetbaar (& heel misschien zelfs lekker) op deze manier...

 

Rode kool met appeltjes uit de wok

 • ½ rode kool, fijn geraspt
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • suiker
 • 2 appel, fijngeraspt
 • sap van ½ citroen
 • 2 eetlepels kaneel
 • beetje rode wijn
 • handjevol rozijnen

Verhit olie in een wok. Fruit hierin de ui met een eetlepel suiker tot de ui gekarameliseerd is. Doe de rode kool erbij & bak even op hoog vuur aan al omscheppend. Doe nog 3 eetlepels suiker, de kaneel, het citroensap, een scheut rode wijn & een flinke scheut water erbij, draai het vuur lager, doe het deksel op de wok & laat ongeveer 15 minuten stoven. Schil & rasp intussen de 2 appels. Voeg de helft van de appels bij de rode kool na ongeveer een kwartiertje. Voeg evt. nog een klein beetje water toe als de rode kool te droog wordt. Laat de appels 5 minuten meestoven & roer alles goed door elkaar. Voeg op het laatst nog de rest van de geraspte appels & de rozijnen toe, warm het geheel nog een minuutje door & serveer de rode kool met gehaktballen & gekookte aardappels.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Stoven en braden

19/1/2009 - Hollands jachtpannetje

Gisteren was ik geïnspireerd door de reclame's van Maggi waarin een meisje een Hollands Jachtpannetje gaat maken met hamlappen, uien, sperziebonen & een pakje van Maggi. Nou hou ik niet zo heel erg van koken met pakjes & daarom besloot ik zelf maar wat uit te vogelen. De hamlappen, uien & sperziebonen mochten blijven, het pakje werd vervangen door kruiden & specerijen uit mijn keukenkastje. Een geslaagd experiment. En Jeroen ook blij, omdat hij eindelijk weer eens hollandse pot voorgeschoteld kreeg met gekookte aardappeltjes, het 'jachtpannetje' & stoofpeertjes... Hieronder het recept van het jachtpannetje. Eet smakelijk alvast!

 

Hollands jachtpannetje

 • hamlappen, in blokjes (ik nam iets grotere blokjes, maar da's mijn voorkeur)
 • 1 ui, in fijne ringen
 • sperziebonen, in stukjes
 • boter
 • nootmuskaat
 • zout & peper
 • kerriepoeder
 • klein snufje cayennepeper
 • 2 kruidnagels
 • 10 peperkorrels
 • 2 laurierblaadjes
 • eetlepel juspoeder
 • 2 eetlepels bloem
 • witte wijn

Verhit een flinke klont boter in een braadpan & fruit hierin de uien. Voeg na enkele minuten de blokjes hamlap toe, breng op smaak met zout & peper & bak de stukjes vlees even mee tot hij bruin kleurt. Voeg dan de sperziebonen toe & bak ook even mee. Voeg kerriepoeder (ongeveer een eetlepel), nootmuskaat (evt. versgeraspt), een snufje cayennepeper voor de pit, de peperkorrels, de kruidnagels, de laurierblaadjes, het juspoeder en de bloem toe. Blus af met een glas witte wijn. En giet er zoveel water bij dat het geheel net onder staat. Breng het aan de kook & laat het ongeveer een half uurtje langzaam pruttelen. Zet het vuur de laatste 10 minuten hoger, zodat de saus een beetje in kan koken.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Stoven en braden

5/1/2009 - Winterweer

En het blijft maar vriezen... Vannacht schijnt het echt bar & boos te worden met temperaturen tot -15ºC. Iedereen begint al visioenen van de Elfstedentocht te krijgen. De daklozen moeten naar binnen. Er wordt gewaarschuwd voor de kou. En ik?!? Ik heb vorige week schaatsen gekocht bij de Kringloopwinkel voor 10 euro & hoop ze vandaag of morgen eindelijk te kunnen gaan gebruiken (moet er wel een beetje een zonnetje staan). Maar wat eet je met dit barre weer?!? Erwtensoep, lekker boerenkool of misschien toch een stoofpotje?!? Vandaag hebben we gewoon makkelijk gedaan. Taco's met kip, sla, gebakken champignons & zure room. Erg lekker, maar niet winters. Maar voor morgen heb ik een stoofpotje op het vuur gezet. Dat heb ik vandaag al gedaan, zodat het vlees lekker zacht kan worden & alle smaken goed met elkaar vermengen. Dan hoef ik het morgen alleen nog maar op te warmen met wat gebakken aardappels & wat salade & dan hebben we een prima maaltijd voor ons tweeën. Het recept heb ik deels zelf bedacht & komt deels uit het nieuwste kookboek van Jamie Oliver dat mijn broertje voor me meenam uit Engeland... Daar ga ik de komende tijd zeker vaker uit koken!

 

Stoofpotje met rund & bruin bier

 • runderstoofvlees, in blokjes van 2 cm.
 • flesje bruin bier
 • blik tomaten in blokjes
 • 2 uien, grof gehakt
 • 2 teentjes knoflook, gepeld
 • 2 wortels, in stukken gesneden
 • 1 preitje in ringetjes
 • 2 stronkjes bleekselderij, in stukken
 • zout & peper
 • boter
 • 2 laurierblaadjes
 • volle eetlepel bloem

Verhit wat boter in een braadpan & fruit hierin de uitjes. Voeg de rundvleesblokjes toe & bak ze aan. Doe dan de knoflookteentjes, de wortels, het preitje, de bleekselderij & wat zout & peper naar smaak erbij & roer alles goed om. Voeg de inhoud van het flesje bier & het blik tomaten toe & breng het geheel langzaam aan de kook. Voeg de laurierblaadjes & de eetlepel bloem toe aan het stoofpotje. Zet het vuur laag & laat het stoofpotje een aantal uur stoven op laag vuur (minimaal 3 uur) tot het vlees zacht is.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Stoven en braden

21/12/2008 - Ouderwets lekkere rode kool

Vandaag hebben we een drukke dag voor de boeg; naar Haarlem voor een treinenbeurs (hobby van het vriendje), dan naar Beverwijk om nieuwe kledij te kopen (alweer voor het vriendje) & daarna naar Scheveningen voor een etentje ter gelegenheid van de 35-jarige bruiloft van mijn oom & tante. Gezellig allemaal, maar wel erg druk! Ik heb nu dus heel even de tijd genomen om alvast een boodschappenlijstje voor kerst te maken. Zoals ik al eerder vertelde ben ik in charge over de groenten & de taarten. Er valt dus wel het een en ander te maken & vooral voorbereiden. Want waar vind je cheddar & hoeveel moet je er precies van hebben als je het recept voor 20 personen maakt? Altijd even uitzoeken... De ingrediënten voor het volgende recept heb ik in ieder geval al allemaal in huis. Dat scheelt dus alweer! Het recept komt uit het boek van Yolanda van der Jagt. Vorig jaar heb ik het al een keertje gemaakt & toen smaakte het prima (ook al hou ik eigenlijk niet van rode kool)

 

Ouderwets lekkere rode kool

 • 1 kilo rode kool
 • 50 gram roomboter
 • 1 ui, gehalveerd & in ringen
 • 100 gram suiker
 • 1 tl. zout
 • 1 kaneelstokje
 • 2 kruidnagels
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 dl. rode wijn
 • 120 ml. witte wijn-azijn
 • 2 appels

Verwijder de buitenste bladeren van de kool & snij de groente in vier parten. Snij de witte kern eruit & snij dan de parten over de breedte in dunne repen. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem & fruit de ui 5 min. Voeg dan de suiker, het zout, de kruidnagels, de kaneel & de laurierblaadjes toe. Roer de rode kool erdoor. Schenk de wijn & de azijn erbij & voeg naar smaak peper toe. Schil de appels, verwijder het klokhuis & snij elke appel in 4 partjes. Leg de partjes appel bovenop de rode kool. Stoof de kool afgedekt in ongeveer 1 uur gaar. De kool mag niet te papperig worden, maar moet nog een beetje beet hebben.

 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Stoven en braden

14/12/2008 - Surinaamse roti

Dit weekend was een beetje druk. Vrijdag kwam de zus van mijn vriendje eten met haar vriend & daarna zijn we in Heemskerk naar een bandje gaan kijken. Zaterdag ben ik naar mijn oma in Rotterdam geweest om de kerstboom op te zetten & heb zelf ook gelijk een boom gekocht. Later in de avond zijn we naar een verjaardag geweest. En vandaag ben ik met mijn moeder naar het tuincentrum geweest om van die lieve kerstdorphuisjes te kopen & heb ik de kerstboom thuis opgezet. Een leuk weekend dus, maar wel vol. Weinig tijd om te schrijven in mijn blog. Maar goed, nu dan toch eindelijk eventjes. Vrijdag heb ik surinaamse roti gemaakt voor de eters aan tafel. Met wat bakbananen & rotivellen van de toko een prima maaltje! Het recept kreeg ik van een collega van mij, maar ik doe het toch een klein beetje op mijn eigen manier.... Tja, je bent eigenwijs of je bent het niet.

 

Surinaamse roti

 • 1 bosje kouseband, in stukken van ong. 2 cm. gekipt
 • 1 tomaat, in blokjes
 • 3 kipfilets, in blokjes
 • 3 grote aardappels, geschild & in blokjes
 • maggiblokje
 • kerriepoeder
 • sambal
 • 1-2 teentjes knoflook, geschild
 • olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd

Maak met een vijzel een soort van papje van het maggiblokje, de teentjes knoflook, flink wat sambal, 1-2 el. kerriepoeder & een klein beetje olie. Fruit in een grote pan (ik gebruik meestal mijn wok) de ui in olijfolie. Voeg de kipblokjes toe & bak ze tot ze bruin zijn. Doe er dan het papje uit de vijzel & een scheut water bij. Laat het geheel eventjes pruttelen & voeg dan de tomatenblokjes, stukjes kouseband & aardappelblokjes toe. Roer even goed om & voeg zoveel water toe dat het geheel net onder staat. Breng het water aan de kook & laat pruttelen tot de aardappels gaar zijn. Als het goed is, is dan een deel van het water opgenomen & is er een soort saus ontstaan. Maar als dat niet het geval is, voeg dan 1-2 el. bloem toe & laat even doorkoken. De bloem zal de saus binden, zodat een homogene massa ontstaat. Serveer de roti met rijst of rotivellen & laat het je goed smaken!

Comments (2) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Stoven en braden

11/12/2008 - Stoofpeertjes

Vanavond hebben we met mijn werk een personeelsuitje naar Palazzo. Gaan we lekker eten & genieten van een dinnershow (ofzoiets) Heb er wel zin in, maar denk dat ik eigenlijk nog meer zin heb in stoofpeertjes. Die ga ik van het weekend maar weer eens maken. Lekker bij draadjesvlees of als toetje met wat roomijs. Yummie!!! Ik ze altijd met Gieser Wildeman-peren. Waarom weet ik niet, maar zo heb ik het van mijn oma & mijn moeder geleerd. Ik doe er wel wat extra dingetjes bij, maar zo worden de peertjes alleen maar lekkerder! Dit is mijn recept:

 

Stoofpeertjes op mijn eigen wijze

 • stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
 • rode wijn
 • water
 • kristalsuiker
 • kruidnagels
 • sinaasappelschil
 • kardemompeulen
 • kaneelstokje

Schil de stoofpeertjes, snij de door de helft, maar laat het klokhuis erin. Doe ze in een ruime pan & giet er een flinke slok wijn overheen. Ik hou ervan om er redelijk veel wijn bij te doen, maar het mag ook minder of helemaal niet. Doe er dan zoveel water bij dat de peertjes net onder staan. Gooi er een flinke hoeveelheid suiker bij, een paar kruidnagels, een paar hele kardemompeulen, een kaneelstokje & een beetje sinaasappelschil (je kan ook citroenschil gebruiken, maar ik vind sinaasappelschil lekkerder) & breng het geheel aan de kook. Laat op laag vuur koken tot de peertjes zacht & gaar zijn. En dan... smullen maar!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Stoven en braden

6/11/2008 - Tajine met kip, wortels en kikkerwerwten

Toen ik net ging samenwonen met Jeroen kwam ik erachter dat er wel heel veel dingen waren die hij niet lust. met nadruk op waren! Want op dit moment eet hij bijna alles dat ik hem voorschotel. Oke, die bloemkool gaat soms niet op (nou was die ook wel heel erg vies) & als ik iets teveel pepertjes door de roti doe, dan is hij ook niet blij. Maar verder mag ik niet klagen... Bijna alles eet hij zonder morren op. Nadat ik voor het eerst met mijn tajine een gerecht had klaargemaakt, vroeg hij meteen wanneer we dat weer zouden eten, want het was toch wel erg lekker. Sindsdien staat tajine met kip, wortel & kikkererwten regelmatig op het menu. De samenstelling wisselt steeds, maar de basis blijft hetzelfde. Dinsdag maakte ik de tajine als volgt:

 

Tajine met kip, wortels en kikkererwten

 • 2 kipfilets
 • 2-4 winterpenen
 • blik kikkererwten
 • busje Marokkaanse kruiden (ik had ze uit Frankrijk)
 • olijfolie
 • 2 handen amandelen
 • Maggiblokje
 • wat harissa (bij de turkse/marokaanse winkel vandaan)

Snij de avond van tevoren d kipfilet in blokjes. Doe de kipblokjes in een schaaltje. Meng de Marokkaanse kruiden (1-2 eetlepels) met wat olijfolie (2-3 eetlepels) & giet dit over de kipblokjes. Doe wat aluminiumfolie over het schaaltje & zet de kipblokjes met de marinade in de koelkast om te marineren. De volgende dag: Schrap de winterpeen & snij hem in schijfjes (halveer ze evt. als de peen erg dik is). Spoel de kikkererwten schoon & laat ze uitlekken. Maak met het bouillonblokje & kokend water een flinke kop bouillon. Verhit 2 eetlepels olie in de bodem van een tajine. Bak hierin de kipblokjes rondom aan. Doe de wortels, kikkererwten & wat harissa erbij. Laat dit even smoren. Giet hierna ook de kop bouillon erbij & doe het deksel op de tajine. Zet het vuur lager & laat het geheel 20-25 minuten stoven. Rooster ondertussen de amandelen in een droog pannetje. Strooi deze over het gerecht tegen het einde van de kooktijd. Lekker met marokkaans brood of couscous!

 

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  November 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Voor meer info, surf naar...