Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Taarten en koek

7/6/2009 - Chocolate chunk cookies

I confess... Ik ben een poosje min of meer verslaafd geweest aan chocolate chip cookies... En nog steeds vind ik naast spritzen, chocoladecookies absoluut de lekkerste koekjes die er zijn. Vorige week besloot ik ineens om maar eens zelf chocoladekoekjes te gaan maken. Het recept komt uit een obscuur boekje dat ik ooit voor een paar euro op het boekenfestijn kocht, 'Cookies Brownies Muffins and More' van Anne Egan. Moest wel even wat amerikaanse inhoudsmaten & gewichten omrekenen, maar de cookies smaakten goed... Binnenkort ga ik meer cookies, brownies etc. uit dit boekje klaarmaken...

 

Chocolate Chunk Cookies

  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel baksoda
  • ¼ theelepel zout
  • 170 gram chocolade
  • 110 gram boter op kamertemp.
  • 85 gram bruine suiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels vanille-extract

Verwarm de oven voor op 190ºC. Meng in een kom de bloem, baksoda & het zout. Hak de chocolade grof, en zorg dat je alle grotere brokken & kleine kruimeltjes bewaart. Klop de boter, bruine suiker & kristalsuiker 3minuten in een kom met de elektrische mixer, of totdat het mengsel licht & luchtig is. Klop het ei & het vanille-extract erbij. En voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem erbij, terwijl je blijft kloppen. Als alles goed gemengd is, roer dan voorzichtig de chocolade door het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier & maak hoopjes van ongeveer 5 cm. van het deeg op de bakplaat. Zet de plaat in de oven & bak de cookies ongeveer 10 minuten of tot ze mooi goudbruin zien. Laat de cookies 2 minuten op een rooster afkoelen. Verwijder dan het rooster & laat ze verder helemaal afkoelen. Je kan de cookies een paar dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten doos.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

20/4/2009 - Citroencake met glazuur

Afgelopen vrijdag kreeg ik niet zo'n goed bericht over een ex-vriendje van mij. Hij bleek namelijk de dag ervoor te zijn overleden & hoewel het al behoorlijk lang voorbij was tussen ons, was ik er toch door teneergeslagen. Hij maakte namelijk wel 2,5 jaar een groot deel uit van mijn leven. En dat valt niet zomaar uit te wissen. Ik was dus behoorlijk verdrietig. Maar tegen slecht nieuws staat altijd goed nieuws. Al kan ik daar nog niet zoveel over vertellen, maar als de tijd rijp is, horen jullie dat vanzelf. Het was dus een weekend vol emoties & om mezelf te trakteren kocht ik een mooie siliconen bakvorm in de vorm van een vlinder. Ik besloot maar om hem meteen zondags te gebruiken & een lekkere cake te gaan bakken. Het werd een citroencake. Heerlijk fris & niet moeilijk om te maken. Ik moet er alleen op letten dat ik niet teveel beslag in de vorm doe, want gisteren liep het er in de oven gewoon uit (oeps... gelukkig kon ik de boel redden door wat beslag over te scheppen in kleine cakevormpjes in de vorm van insecten)

 

Citroencake met glazuur

  • 225 gram boter, op kamertemp.
  • 200 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 200 gram bloem
  • 100 gram amandelen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 60 ml. citroensap
  • voor het glazuur: 100 gram poedersuiker & 2 eetlepels citroensap

Verwarm de oven voor op 180ºC. Beboter een springvorm van 23 cm. & bekleed de bodem met bakpapier (ik nam een vlindersiliconenvorm & gebruikte geen bakpapier, maar wel boter - geen idee of dat wel of niet nodig is) Meng in een ruime kom de boter & suiker met behulp van een mixer tot het mengsel cremig & bleker van kleur wordt (duurt ongeveer 3 minuten) Voeg de eieren één voor één toe, tussen elk ei door verder mixend. Meng het vanille-extract & de citroenrasp erdoor. Maal de amandelen fijn in een hakmolentje of keukenmachine. Zeef in een andere kom de bloem, bakpoeder & zout & voeg dit samen met het citroensap & de gemalen amandelen bij het beslag. Roer door elkaar. Giet het beslag in de bakvorm & maak het oppervlak glad met een spatel. Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten of totdat een sateprikker er droog uitkomt wanneer je hem in de cake prikt. Haal de cake als deze gaar is uit de oven, laat hem afkoelen op een rooster & verwijder dan pas de bakvorm. Het  glazuur maak je door de poedersuiker goed te mengen met het citroensap. Mocht het te dik zijn, voeg dan wat sap toe, bij te dun glazuur, voeg wat poedersuiker toe. Giet het glazuur over de citroencake & laat wat over de zijkanten heen druppelen. Laat het glazuur drogen & serveer hem dan! Het is mogelijk om de cake in een luchtdichte verpakking een paar dagen te bewaren.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

1/4/2009 - Aardbeientaartje

Woensdag is altijd mijn vrije dag & dan kan ik dus lekker mijn gang gaan. Soms ga ik met mijn moeder mee naar oma in Rotterdam, soms hang ik een beetje op de bank, ik computer wat, ga wat boodschapjes doen & soms dan probeer ik het huishouden een beetje in orde te maken. Vandaag vond ik dat het terras wel een schoonmaakbeurt kon gebruiken met dat mooie weer. Alle potten, dode planten & rommel van vorig najaar lagen nog overal & ik was het ineens zat. Ik aan de slag... alleen jammer dat mijn bezem doormidden brak zodra ik begon te vegen. Geen bezem, wel een hoop stapels veegafval, dus een klein probleempje. Ga morgen een nieuwe bezem kopen in hettuincentrum, dan kan ik zaterdag verder met de klus. Het werden dus toch klusjes in huis... de kamer is in ieder geval weer schoon nu! En ik heb een taartje gebakken. Afgelopen vrijdag had ik aardbeien gekocht op de markt & ik vond het tijd om er iets mee te doen. Ik probeerde zo'n lekker frans taartje te maken & vind stiekem wel een beetje dat dat gelukt is. Lekker deeg, lekkere banketbakkersroom & dan het zoetzure van de aardbeien is een goede combinatie! Hier het recept...

 

Aardbeientaartje

voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 1 ei
  • zakje vanillesuiker
  • 125 gram boter, op kamertemp. & in blokjes
  • snufje zout

banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 125 gram suiker
  • 50 gram bloem

overig:

  • bakje aardbeien, ontkroond & doormidden gesneden
  • zakje taartina
  • water
  • scheutje aardbeiensiroop (evt.)

Meng voor het deeg de bloem, de suiker, het ei, de vanillesuiker, de boter & een snufje zout door elkaar tot je een samenhangend deeg krijgt. Vorm er een bal van, verpak die in platicfolie & leg de bal deeg minstens een uur te rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een bakvorm met Ø 24 cm. in met boter & bestuif met bloem. Bestuif een schoon werkblad met bloem & rol het deeg uit tot een ronde lap groot genoeg voor de bakvorm. Bekleed het deeg met bakpapier & leg een steunvulling van gedroogde bonen of speciaal daarvoor gemaakte keramische bonen op het bakpapier. Bak de taartbodem blind (dus met steunvulling) 15 minuten. Verwijder de steunvulling & het bakpapier & bak daarna nog zo'n 5 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Haal de bodem uit de oven & laat afkoelen op een rooster.

Maak de banketbakkersroom. Hiervoor breng je het grootste deel van de melk langzaam aan de kook met het vanillestokje. Laat de vanille een tijdje staan trekken in de langzaam pruttelende melk. Klop in een kom de eidooiers, de bloem & een scheut achtergehouden melk tot een glad papje. Voeg al roerend de melk toe scheut voor scheut. Doe het geheel terug in de pan & breng het opnieuw aan de kook, terwijl je grondig blijft roeren. Je zal merken dat het mengsel al snel dikker begint te worden. Dat is de bedoeling! Laat het geheel in totaal zo'n 3 minuten koken, terwijl je ondertussen goed roert. Haal de pan dan van het vuur, verwijder het vanillestokje & roer de suiker door het mengsel heen. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen (eerst even buiten de koelkast, later erin) tot je hem nodig hebt.

Voor het maken van de taart, schep je de afgekoelde banketbakkersroom in de taartbodem & egaliseer je dit met een plat mes. Leg de aarbeien erop. Maak het zakje taartina aan volgens de aanwijzingen op de verpakking met water & een scheutje aardbeiensiroop (je kan ook 2 eetlepels suiker gebruiken, maar ik vond aardbeiensiroop leuker) & schenk de taartina over de aardbeientaart. Zet de taart vervolgens nog even in de koelkast om de taartina op te laten stijven. Eet smakelijk!

 

  

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

6/3/2009 - Pijnboompitkoekjes

Zo heeft iedereen zijn eigen hobby; Jeroen speelt graag op vrijdagavond met zijn treintjes & ik sta in de keuken om wat lekkers te bakken (er was niks leuks op tv) Vandaag probeerde ik pijnboompitkoekjes te maken. En hoewel de smaak echt fantastisch is, zijn de koekjes een beetje te plat geworden. Het hadden een soort bergjes met pijnboompitten moeten worden, maar ik kreeg vormeloze koeienvlaaien. Geen idee wat ik fout gedaan heb, maar het zou kunnen liggen in het au-bain-marie kloppen van het eier/suikermengsel. Volgende keer weer eens proberen... Het recept heb ik al een hele poos op een vergeeld papiertje in mijn notitieboek vol recepten zitten, maar ik weet niet meer precies waar ik het vandaan heb. Als iemand het herkent, please let me know, dan zal ik degene van wie het afkomstig is uiteraard de credits ervoor geven!

 

Pijnboompitkoekjes

  • 2 eieren
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • schil van 1 citroen
  • 125 gram gezeefde bloem
  • 60 gram pijnboompitten
  • 60 gram poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe de eieren, basterdsuiker & citroenrasp in een kom. Zet de kom op een pan met daarin kokend water om het mengsel au-bain-marie te kloppen tot een dik mengsel. Haal de pan van het vuur af & klop verder tot het mengsel weer afgekoeld is. Spatel de bloem er voorzichtig door. Bedek de bakplaat met bakpapier. En schep een theelepel van het mengsel (oeps... daar ging ik fout, ik nam een eetlepel) op het bakblik. Laat behoorlijk wat ruimte tussen de hoopjes deeg. Bestrooi de hoopjes deeg met pijnboompitten. Laat de koekjes 15 minuten staan rusten. Zeef vervolgens de poedersuiker over de koekjes & zet de koekjes 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze enkele minuten op de bakplaat afkoelen & laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

28/2/2009 - Sinaasappelmadeleines

Ik heb afgelopen week te weinig tijd & inspiratie gehad om hier te schrijven. En dat terwijl we wel lekker gegeten & leuke dingen meegemaakt hebben... Ga de komende dagen dus de schade even inhalen. Vorig weekend kwamen mijn ouders terug uit Frankrijk met een tas vol boodschappen voor mij; lekkere chips paysane, persillade, reblochon (kaas voor het maken van tartiflette), nachtcreme & 2 madeleinevormen. Ben dus zondag gelijk gaan bakken... Een Madeleine is een frans gebakje afkomstig uit Commercy in Lotharingen. De herkomst is niet helemaal duidelijk, maar zou genoemd zijn naar een herderinnetje met de naam... juist... Madeleine, die bij een onverwacht bezoek van de hertog Stanislas deze cakejes gebakken zou hebben. Madeleines worden gemaakt in speciaal daarvoor bestemde bakvormen, die de vorm van een Sint-Jakobsschelp hebben, maar als je die niet hebt, dan zou je ze ook kunnen proberen te bakken in bijv. een muffinvorm (als je maar niet een te dik laagje beslag erin giet dan) Ik bakte zondag sinaasappelmadeleines, maar je kan de helft van de sinaasappelrasp ook vervangen door citroenrasp of door wat oranjebloesemwater.

Sinaasappelmadeleines

  • 3 eieren
  • 100 gram fijne suiker
  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter, gesmolten
  • geraspte schil van 2 sinaasappels

Verwarm de oven voor op 200ºC. Wrijf een plaat madeleinevormpjes in met wat gesmolten boter & bestrooi met bloem. Schud het teveel aan bloem eraf. Klop de eieren & suiker met de mixer tot het mengsel dik & bleek is & er een spoor van het kloppen achterblijft. Klop vervolgens voorzichtig de boter, bloem & geraspte sinaasappelschil erdoor. Schep telkens een eetlepel van het deeg in een madeleinevormpje, maar laat nog wat ruimte over om te rijzen. Zet de vormen in de oven & laat de cakejes 12-15 minuten bakken (tot ze lichtbruin zijn) Haal de madeleines uit de plaat & laat ze afkoelen op een taartrooster.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

8/2/2009 - Chocoladetaarten

Ik ben sinds enige tijd besmet met het bakvirus. Op dit moment staan er kaneelbroodjes in de oven om straks lekker te verorberen (recept volgt later) Als één van ons jarig is, dan bak ik net zoveel taarten als ik springvormen heb (en dat zijn er een stuk of 6) En voor mijn moeder die op wintersport ging heb ik vrijdagavond nog even een omaatjeskoek gebakken. Kortom, bakken vind ik echt super! Het is gewoon een geweldig concept dat van een paar simpele ingrediënten een hemels lekker gebak, koek, broodje etc. etc. kan maken. Voor mijn verjaardag vorige week had ik naast de gebruikelijke appeltaarten ook chocoladetaarten gebakken. Ik heb bijna alle kookboeken van Nigella Lawson & in vond in 'Feest' twee geweldige recepten. Niet moeilijk om te maken & volgens al mijn gasten heerlijk om van te eten. De derde taart komt uit 'Hoe te eten' & heb ik klaargemaakt voor mijn lieve collega's op mijn werk.

 

Chocoladetaart met Guinness

Voor het gebak:

  • 2,5 dl. Guinness
  • 250 gram ongezouten boter
  • 75 gram cacao
  • 400 gram suiker
  • 1,5 dl. zure room
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 275 gram bloem
  • 2½ theelepel dubbelkoolzure soda

Voor het glazuur:

  • 300 gram Philadelphia roomkaas
  • 150 gram poedersuiker
  • 1,25 dl. slagroom

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een springvorm met een doorsnede van 23 cm. in met boter & bekleed hem met bakpapier. Verhit de Guinness & de in plakken gesneden boter tot de boter is gesmolten. Klop er de cacao & de suiker door. Klop de eieren los met de zure room & de vanille & giet ze in het bruine, boterige biermengsel. Klop er tenslotte de bloem & dubbelkoolzure soda in. Giet het beslag in de vorm die je hebt klaargezet & bak de taart 45 minuten tot een uur. Laat hem in de vorm op een rooster volledig afkoelen, want het is een tamelijk vohtig gebak. Zet de taart wanneer hij koud is op een platte schaal  of op een taartplateau & maak het glazuur. Klop de roomkaas glad, zeef er de poedersuiker bij & klop weer. Doe de slagroom erbij & klop weer tot je een glazuur van smeerbare consistentie hebt. Klodder dat op het donkere gebak, zodat het op een schuimkraag van het beroemde bier lijkt.

 

Chocoladetaart met honing (ik maakte deze taart met de ganache van de taart hieronder, waar ik nog een kneepje honing doorheen deed)

Voor de taart

  • 100 gram pure chocola, in stukjes gebroken
  • 275 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 225 gram zachte boter
  • 1,25 dl. vloeibare honing
  • 2 eieren
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel dubbelkoolzure soda
  • 1 eetlepel cacao
  • 2,5 dl. kokend water

Voor het kleverige glazuur:

  • 0,6 dl. water
  • 1,25 dl. vloeibare honing
  • 175 gram pure chocola
  • 75 gram poedersuiker

Zorg dat alle ingrediënten die je nodig hebt op kamertemperatuur zijn wanneer je begint. Laat de chocolade in een kom smelten, hetzij in de magnetron, hetzij op een pan kokend water. Laat de chocola iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm met een doorsnede van 23 cm. in met boter & bekleed hem met bakpapier. Klop de suiker & de zachte boter tot een luchtig, romig mengsel & roer er de honing door. Klop er een ei door, gelijk met een eetlepel van de bloem & dan het andere ei, ook met een eetlepel bloem. Spatel de gesmolten chocola erdoor, dan de rest van de bloem & dan de dubbelkoolzure soda. Strooi de cacao er door een theezeefje bij, om er zeker van te zijn dat je geen klontjes krijgt. Klop er tenslotte het kokende water bij. Meng alles tot een glad beslag & giet het in de vorm die je hebt klaargezet. Bak de taart een uur, maar controleer na drie kwartier hoe ver hij is. Mocht hij te donker worden, dek de bovenkant dan losjes af met aluminiumfolie. Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster. Breng voor het glazuur het water & de honing aan de kook in een niet al te kleine pan. Draai het vuur uit & doe de fijngehakte chocola in de hete vloeistof. Schud het pannetje in een draaiende beweging zodat de chocola smelt. Laat het mengsel een paar minuten staan, klop het dan door elkaar. Strooi er de poedersuiker door een zeefje bij & klop weer, tot je glazuur glad is. Zet een schaal of taartplateau klaar. Knip vier repen bakpapier & leg die als een vierkante lijst op de schaal. Maak de springvorm los & zet de afgekoelde taart op de lijst van bakpapier op de schaal. Glaceer de taart met het glazuur dat je gemaakt hebt & zet hem koel weg. Het glazuur blijft kleverig, maar als je hem minstens een uur hebt laten opstijven, dan kun je de repen papier verwijderen. Versier de taart met bijtjes gemaakt van marsepein.

 

Verjaardagstaart

voor de taart

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram cacaopoeder
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram boter
  • 200 gram gecondenseerde melk
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 eieren, losgeklopt

voor de ganache

  • 250 gram chocolade
  • 2,5 dl. slagroom

Verwarm de oven voor op 180ºC. Zet een ketel water op. Vet een springvorm met een doorsnee van 20 cm. (of twee taartvormen van 20 cm.) in met boter & bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de bloem, cacaopoeder & een snufje zout in een grote kom. Doe de suiker, de boter, de gecondenseerde melk, 1 dl. kokend heet water & de in kleine stukjes gebroken chocola in een pan & zet die op laag vuur tot alles gesmolten is & je een glad mengsel hebt. Roer dit met een houten lepel door het bloem-cacaomengsel. Roer stevig, maar niet te hard tot je een homogeen, glanzend middel hebt. Roer er dan de eieren door. Giet het beslag in de taartvorm(en) & zet ze 35 tot 45 minuten in de oven, wat korter als je twee ondiepe vormen gebruikt. Het gebak is gaar als de bovenkant stevig aanvoelt. Laat het gebak 10 minuten afkoelen & stort het dan op een rooster. Als het gebak volledig is afgekoeld, snijd het dan horizontaal doormidden. Hak voor de ganache de stukken chocola fijn & doe ze in een middelgrote, wijde kom. Verhit de room tot tegen de kook aan & giet hem over de chocola. Laat 5 minuten zo staan & klop het mengsel met een mixer tot het koud, dik & glanzend is. Giet wat van de ganache op het snijvlak van één helft van het gebak, spreid het uit met een palletmes & leg de andere helft erbovenop. Giet de rest van de ganache over de taart, laat het langs de zijkant druipen & schep de ganache die eraf loopt met je mes om ook de zijkant van een laagje te voorzien. Laat de taart een paar uur staan, tot de ganache stijf geworden is. Versier de taart met bloemetjes & kaarsjes.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

6/2/2009 - Verjaardagscupcakes

Ik weet dat ik al een poosje niet geschreven heb, maar daar had ik een goede reden toe. Ik had het gewoon te druk met mijn verjaardag. Maandag werd ik 31 & dat moest vorig weekend gevierd worden. En na maandag, kwam het er gewoon even niet van om te schrijven. Zaterdag vierde ik dus mijn verjaardag & dat betekende een hoop voorbereidingen d.m.v. soep koken, taarten bakken, boodschappen doen etc. Dat betekende een hoop mensen over de vloer, omdat ik altijd zoveel mogelijk mensen uitnodig een een hoop drukte. Maar dat betekende ook een hoop gezelligheid & lol... En cadeautjes! Iedereen die aanwezig was, bedankt daarvoor!!!! Zoals ik al eerder schreef aten we soep, broodjes & een heleboel taart. De recepten daarvoor geef ik de komende dagen. En vandaag begin ik met het recept voor de cupcakes die ik voor mijn verjaardag uitdeelde op mijn werk. Net zoals je vroeger met wat lekkers de klas & de meesters & juffen rondging, had ik een grote bak met cupcakes voor al mijn collega's bij me. En ze vielen in de smaak, gelukkig! Hier het recept een een foto, zodat iedereen kan zien hoe mooi ze waren (al zeg ik het zelf) Het glazuur maakte ik met wat poedersuiker & water. En bij de de bruine cupcakes deed ik een eetlepel cacao door het beslag & een theelepel cacao door het glazuur.

 

Verrjaardagscupcakes (voor 12 stuks)

  • 125 gram zachtgeroerde boter
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 2-3 eetlepels melk

Verwarm de oven voor op 200°C. Doe alle ingrediënten (behalve de melk) in een kom & meng ze goed door elkaar met de handmixer tot je een glad beslag hebt. Voeg dan de melk toe & mix nog even door elkaar tot je een mooie egale massa hebt. Zet papieren cakevormpjes in een muffinblik & doe in elk vormpje een eetlepel van het deeg. Zet de cakejes in de oven & bak ze 15-20 minuten tot de cakejes gaar & van boven goudbruin zijn. Maak van wat poedersuiker & water een glazuur & druppel deze op de cakejes zodra de cakejes helemaal afgekoeld zijn. Versier vervolgens met wat sprinkels, bloemetjes etc. & geniet van de blije gezichten van de mensen aan wie je de cupcakes uitdeelt!

 

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

25/1/2009 - Noorse liefdeswafels

Een paar dagen geleden kocht ik een wafelijzer in de aanbieding bij de Blokker. Vanochtend besloot ik om wafeltjes te gaan maken voor het ontbijt. Omdat de eerste wafels mislukten, hebben we niet met de wafels ontbeten, maar ben ik na het ontbijt gaan experimenteren. Het is belangrijk dat je niet teveel beslag in het wafelijzer giet, omdat anders een deel eruit zal lopen & dat geeft een hoop troep. Zet de temperatuur van het wafelijzer ook niet te laag, want anders dan gaart de binnenkant van de wafels niet goed. Ik moest even experimenteren, maar de laatste paar wafeltjes die ik bakte waren echt perfect!

 

Noorse liefdeswafels

  • 250 gr. meel
  • 100 gr. suiker
  • een snufje kardemom of kaneel
  • 350 ml. melk
  • 1¼ theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • half pakje boter, gesmolten én afgekoeld
  • snufje zout
  •  crème fraîche
  • bosbessenjam

Zeef het meel, de suiker & de kardemom (of kaneel) in een kom. Meng de melk erdoor met een mixer & laat even staan. Doe het bakpoeder bij het meel & meng er vervolgens de eieren, losgklopt & de gesmolten boter door. Doe nog een snufje zout bij het geheel & een eetlepel crème fraîche & mix nog even goed door elkaar met de mixer. Verhit het wafelijzer & schep een beetje van het beslag in het wafelijzer, laat uitlopen, zodat heel het ijzer gevuld is (voeg evt. nog een beetje toe) & doe het wafelijzer dicht. Laat de wafeltjes bakken tot ze gaar zijn. Haal uit het wafelijzer met een vork & snij de afzonderlijke hartjes los van elkaar. Schep wat crème fraîche op elk wafeltje & wat bosbessenjam & smullen maar!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

22/1/2009 - Marieke's appeltaart

Ik ben mijn collega's al een tijdje lekker aan het maken voor mijn zelfgemaakte appeltaart. Ze begonnen het eigenlijk een beetje beu te worden & konden niet wachten tot ik er eentje mee zou nemen. Gisteren besloot ik weer eens om taarten te bakken, een grote voor hier op het werk & een kleine voor Jeroen om mee te nemen... Ik maakte eigenlijk een vrij simpele appeltaart, maar wel met een extra toevoeging. Ik deed bij het beslag namelijk wat speculaaskruiden. Had na de sinterklaas een megapot gekocht met korting, maar ja, ik maak geen kruidnoten of speculaas zomaar. Ben dus wat andere mogelijkheden gaan zoeken voor die speculaaskruiden. De kruidkoek wordt een stuk lekkerder met speculaaskruiden, de stoofpot met rundvlees knapt er behoorlijk van op, maar het appeltaartdeeg met speculaaskruiden mag er ook wezen. Een beetje speculaaskruiden door het deegbeslag, versterkt de smaak van de appels & kaneel van de appeltaartvulling behoorlijk. Verder is de taart vrij standaard, maar daarom niet minder lekker!

 

Marieke's appeltaart

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram boter
  • 160 gram basterdsuiker
  • 1 ei, geklopt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • flinke eetlepel speculaaskruiden
  • 4 appels (Jonagold of Goudreinette)
  • rozijnen
  • suiker
  • kaneel
  • evt. wat citroensap
  • custardpoeder
  • extra boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom. Doe de boter in blokjes gesneden, maar wel koud erbij. Voeg ook het ei, de suiker, een snufje zout & een eetlepel speculaaskruiden toe & meng het geheel met de mixer (met deeghaken) of met de hand tot een samenhangende bal deeg. Dek de kom af met folie & zet even in de koelkast tot je de appels geschild hebt. Schil de appels & snij ze in kleine stukjes. Besprenkel evt. met wat citroensap om verkleuren te verkomen. Strooi flink wat suiker & kaneel over de appels & voeg de rozijnen eraan toe. Meng alles goed door elkaar. Haal de deegbal uit de koelkast. Vet een springvorm  ø24cm in met boter. Neem 2/3 deel van het deeg & bekleed hiermee de bodem & de wanden van de vorm. Strooi 2-3 eetlepels custardpoeder op de bodem van de taart. Giet vervolgens het appeltaartmengsel in de taart (probeer wel een beetje het vrijgekomen vocht achter te houden, anders wordt de bodem te nat & gaart hij niet goed) Strooi wat bloem op een schoon werkvlak & maak van het laatste deel deeg reepjes die je zoals bij een hollandse appeltaart over de taart heen legt. Kwast deze reepjes deeg & de randen van de taart in met wat losgeklopt ei & zet de taart in de oven. De taart moet zo'n 60 minuten garen of tot hij mooi bruin ziet & de korst gaar is. Haal hem uit de oven & maak de springvorm los. Laat verder afkoelen voordat je hem opeet (mag evt. nog wel een beetje warm zijn) Lekker met een bolletje vanilleijs & slagroom!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

12/1/2009 - Banaan-chocolade muffins

Op de fruitschaal lagen nog 2 overrijpe bananen, in het snoeplaatje nog een reep chocola & ik had zin om iets lekker te bakken. Werden dus banaan-chocolademuffins naar een recept van Nigella Lawson uit ' Hoe word ik een goddelijke huisvrouw'. Erg makkelijk om te maken & erg smakelijk (al zeg ik het zelf) Waarschijnlijk zijn ze erg lekker bij de chocolademelk, die ik eerder beschreef...

 

Banaan-chocolademuffins (voor 12 stuks)

  • 30 gram boter
  • 60 gram vloeibare honing
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 2 grote, heel rijpe bananen
  • 150 gram bloem
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • ½ dubbelkoolzure soda
  • ½ theelepel kaneel
  • snuf zout
  • reep chocola

Verwarm de oven voor op 190ºC. Laat in een pan op laag vuur de boter, honing & vanille-extract smelten & zet de pan van het vuur. Prak de bananen. Meet in een andere kom bloem, bakpoeder, dubbelkoolzure soda, soda, kaneel & zout af. Roer het gesmolten boter-mengsel door de bananen & meng dit mengsel door de droge ingrediënten. Meng niet te driftig: roer gewoon een paar keer, dan heb je een niet erg aantrekkelijke, klonterige massa, maar maak je daar geen zorgen over. Hak de chocola in stukjes (of breek ze door erop te slaan met een deegroller - doe ik altijd, maar je kan ook een hakmolentje gebruiken) Meng de chocoladestukjes ook door het muffin-beslag heen. Zet papieren muffinvormpjes in een muffinplaat & vul ze voor tweederde met het deeg. Zet ze 25 minuten in de oven. Laat ze 5 minuten in de vormpjes zitten & laat ze vervolgens in hun papieren bakjes nog 5 tot 10 minuten (of tot ze afgekoeld zijn) op een rooster staan. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

22/12/2008 - Kerstontbijt cakejes

Bij kerst hoort ook een kerstontbijt... En een kerstontbijt is niet compleet zonder überlekkere dingen erbij. Dit jaar ga ik op kerstmorgen deze heerlijke cakejes bakken. Kleine moeite, groots effect. Het recept komt (alweer) uit een boek van Nigella Lawson, nl. 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' Die status heb ik nog niet bereikt, gelet de troep die ik meestal achter me aan laat slingeren (tot groot ongenoegen van Jeroen), maar allerlei goddelijke baksels maken lukt uitstekend met behulp van dit boek...

 

Cakeje aardbeien met slagroom (8 st.)

 

Cakejes:

  • 325 gr. bloem
  • ½ tl. zout
  • 1 el. bakpoeder
  • 5 el. fijne suiker
  • 125 gr. bevroren boter
  • 1¼ dl. dunne room
  • 1 wit van een groot ei, losgeklopt

Vulling:

  • ± 300 gr. aardbeien
  • 1 el. fijne suiker
  • paar druppels balsamico-azijn
  • 2,5 dl. slagroom

Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng de bloem, het zout, bakpoeder & 3 el. van de suiker in een kom. Rasp de boter bij deze droge ingrediënten & verkruimel met je vingertoppen de boter in de bloem. Klop het ei los met de room & giet het beetje bij beetje bij het bloemmengsel, terwijl je een vork gebruikt om een en ander te mengen. Je hebt misschien niet al het ei-room-mengsel nodig om een samenhangend deeg te krijgen, ga dus voorzichtig te werk. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak & rol met zachte hand uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. Doop een koekjessteker (Ø 6,5 cm.) in de bloem & steek zoveel mogelijk rondjes uit de lap deeg. Grabbel de afsnijdsels bij elkaar, rol ze weer uit & snij er weer rondjes uit - je moet er in totaal 8 hebben. Leg ze ongeveer 2,5 cm. van een elkaar op een met boter ingevette of met bakpapier beklede bakplaat, kwast de bovenkant in met eiwit & bestrooi ze met de resterende 2 el. suiker. Bak de cakejes 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn & laat ze even afkoelen op een metalen rooster. Plet intussen de helft van de aardbeien met de el. suiker & de paar druppels balsamico-azijn & halveer de rest van de aardbeien of snij ze in vieren. Klop de slagroom stijf op. De cakejes moeten gegeten worden terwijl ze nog warm zijn. Snij ze horizontaal open, leg een el. van het geplette aardbeimengsel op de onderste helft, daarop een paar stukjes aardbei & daarop een klodder slagroom (of evt. crème fraîche) Leg de bovenste helft van het cakeje erop.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

17/12/2008 - Normandische appeltaart

Ik was vrijdag bijtijds thuis & heb in de ijzijge kou op de markt mijn boodschappen gedaan. Bij de poelier kocht ik kipfilet & kipkarbonades, bij de bloemenman roosjes & anemonen & bij de groenteman allerlei groenten zoals boerenkool, spruiten, maar ook venkel. Daar heb ik gisteren mee gekookt. Eigenlijk heel simpel. Ik heb de venkel in plakken gesneden, op de bodem van een ovenschaal gelegd & verder heb ik het recept van de kip met citroen zoals ik al eerder beschreef gevolgd (lees hier). Was erg lekker & voor herhaling vatbaar! Dat was het wel zo'n beetje voor vandaag. Nu is het vandaag weer mijn wekelijkse vrije dag & ben ik van plan om na het bezoekje aan oma normandische appeltaart te gaan bakken. Het recept komt uit een klein boekje dat ik voor Sinterklaas van mijn ouders kreeg met daarin recepten uit de franse keuken. Erg handzaam om mee te nemen & de appeltaart lijkt me heerlijk!!! Hieronder staat het recept. het deeg ga ik zometeen al maken, dan hoef ik dat vanmiddag alleen maar uit de koelkast te halen & kan het bakken snel aanvangen...

 

Normandische appeltaart

 

Deeg:

  • 150 gram bloem
  • ½ tl. zout
  • 3 el. basterdsuiker
  • 2 grote eierdooiers, losgeklopt met 1 tl. koud water
  • ½ tl. vanille-extract
  • 115 gram boter op kamertemp. in blokjes

Vulling:

  • 8 grote, stevige appels (ca. 1 kg)
  • 100 gram vanillesuiker
  • 2 el. water
  • 1 eiwit, licht geklopt
  • 2 el. abrikozenjam

Zeef voor het deeg bloem & zout in een kom & maak een kuiltje in het midden. Doe suiker, eierdooiers & vanille-extract daarin & meng alles met uw vingertoppen. Werk de bloem er vanaf de zijkant door & blijf kneden tot het deeg glad & soepel is. Vorm er een bal van, wikkel deze in plasticfolie & zet minstens 30 minuten en maximaal 24 uur in de koelkast.

Voor de vulling: houd vier appels achter, schil de rest & snij ze in stukjes. Verwarm deze met het water & de suiker al roerend op matig vuur 20 minuten tot een dikke puree. Laat afkoelen. Bekleed een springvorm van 23 cm. met het deeg. Leg een stuk vetvrij papier op de bodem & vul die met bakbonen. Bak 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC tot de deegrand stevig lijkt. Verwijder het papier & de bonen & bestrijk de taartbodem met het losgeklopte eiwit. Bak nog eens 5 minuten. Schil de achtergehouden appels & snij ze in dunne plakjes. Spreid de appelpuree uit over de taartbodem. Leg de appel in elkaar overlappende ringen erop. Bak de taart nog 35-40 minuten, tot het deeg krokant & goudbruin is. Smelt de jam in een kleine steelpan op matig vuur tot een dikke siroop. Bestrijk de taart ermee zodra hij uit de oven komt.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

28/11/2008 - Banaan-chocoladetaartje

We zouden vanavond pastinaken eten, maar nadat we even wat Sintkadootjes hadden gekocht, had ik geen zin meer om uitgebreid te koken. Ook hadden we geen zin in afhalen & dus werd het een combinatie van een beetje ' koken'  & een beetje 'afhalen'. Bij de Appie Heijn bij ons op het plein haalden we 2 steenoven pizzabodems & allerlei lekkere dingetjes om de bodem mee te beleggen & zo hadden we allebei een heerlijke pizza naar smaak belegd (ik met spek & rucola, Jeroen met ham & champignons) Simpel maar lekker. Nou wilde het toeval dat de oven toch aanstond voor de pizza's & dat ik nog wat bananen over had die langzaam overrijp aan het worden waren. Ik vond op internet een recept op de blog van Marleen (Maaltijden van Marleen) een recept voor een bananentaartje & ik besloot om dat te maken. Ik heb wel wat kleine aanpassingen gedaan aan haar recept, maar zometeen volgt het mijne. Morgen twee daagjes naar Antwerpen met mijn vriendjes werk... Ik ben benieuwd wat daar zal gebeuren... ga zo nog even Delicious nakijken of ze een artikel over Antwerpen hebben gehad.

 

Banaan-chocoladetaartje (vorm van Ø16 cm.)

  • 2 bananen
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 50 gram boter
  • 55 gram suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 2 el. slagroom
  • 2 el. cacao

Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Vet een klein springvorm in met wat boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de banaan in schuine plakjes & leg deze dakpansgewijs op de bodem van de springvorm. Zorg dat de bodem goed bedekt is met de plakjes banaan. Smelt in een pannetje de boter (ik had gezouten boter uit Bretagne) en voeg de suiker, vanillesuiker, de slagroom & de cacao toe wanneer de boter gesmolten is. Blijf roeren tot er een mooie egale substantie ontstaat. Laat het butterscotch/cacao iets afkoelen & giet het over de bananen in de springvorm. Dek het geheel goed af met bladerdeeg zodat de butterscotch/cacao er niet onder vandaan kan pruttelen. Zet de taart in de voorverwarmde oven & laat de taart ongeveer 25 minuten bakken totdat het bladerdeeg mooi bruin & knapperig is. Haal de taart dan uit de oven & laat hem iets afkoelen, zodat de butterschotch/cacao iets stolt. Kiep de vorm op een bord & wacht tot je de taart eenvoudig uit de springvorm kan halen. Lekker met een bolletje yoghurtijs of kokosijs.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

21/11/2008 - Omaatjeskoek

Dit recept wordt alweer zo'n oude familieklassieker. Toen ik vroeger nog klein was kregen we zeer regelmatig de beroemde omaatjeskoek mee naar huis. Verpakt in 3 lagen plastic van de overgebleven boterhamzakken, soms met meerdere per gezin tegelijk (voor vakanties) distribueerde oma de koeken door de familie. Ze stond dan een hele dag te bakken in haar keuken. En de kleinkinderen wisten wel raad met haar koek... die moest op! Samen met de rolletjes mentos was omaatjeskoek een constante factor in onze jeugd. Helaas kan mijn oma zelf de koek niet meer bakken & is het recept jarenlang geheim gebleven. Maar onlangs is het boven water gehaald voor de bruiloft voor mijn broertje. Ik heb voor hem & zijn vrouw namelijk een receptenboek gemaakt samengesteld met de favoriete recepten van alle gasten. En de omaatjeskoek mocht daarbij niet ontbreken. We vonden het recept voor deze omaatjeskoek voorin haar Haagse Kookboek geplakt. Het papiertje was helemaal vergeeld  een boodschappenlijstje stond er nog bij. Morgen ga ik hem proberen te bakken in één van de broodblikken van oma. Hopelijk kunnen we de traditie van het bakken van deze overheerlijke kruidkoek voortzetten! In het recept van oma staan geen gewichten en inhoud genoemd, maar gelukkig kon mijn oom me helpen aan zijn interpretatie van het recept. Hier volgt het:

 

Omaatjeskoek

  • 1 pond basterdsuiker
  • 1 pond zelfrijzend bakmeel
  • ½ pond rozijnen (even door de bloem)
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 paplepels kaneel
  • ± 4 dl. melk
  • nootmuskaat
  • zout & peper

Verwarm de oven voor op 240-260ºC. Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze door elkaar met een mixer.Mocht de mix wat te nat zijn, doe er dan wat zelfrijzend bakmeel bij, bij te droge mix, doe er dan wat melk bij. Vet een broodblik in met wat boter & doe de mix in het brooblik. Bak de koek op de onderste richel van de oven. Zet hem in de oven & bak eerst 10 minuten op de hoge stand. Zet de oven lager naar ± 120-140ºC en bak de koek nog 1½ uur op deze lage stand. Check even of de koek gaar is door een satéprikker erin te steken (deze moet er droog uitkomen) Laat anders even nog wat langer staan (evt. op een iets hogere temperatuur) Als de koek gaar is, haal hem uit de oven, laat goed afkoelen, haal de koek uit het broodblik & bewaar hem luchtdicht afgesloten (mijn oma deed er 2 of 3 broodzakken omheen) Je kan de koek gewoon zo, maar ook besmeerd met een beetje roomboter eten.

  

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

21/11/2008 - Klein appeltaartje

In oktober ben ik met mijn ouders & Sophie appels gaan plukken in de Olmenhorst. Het was toen van dat mooie weer & dat was dus echt een feestje. En de appels & peren... die zijn heel erg lekker. Onbespoten & met de hand geplukt. Beter kan gewoon niet. De peren zijn inmiddels op, maar ik heb nog wel een aantal appels in de berging liggen. En daar heb ik van de week dus een appeltaartje mee gebakken. Omdat er van een grote appeltaart vaak heel veel overblijft, besloot ik een minispringvorm van 16 cm. te gebruiken. De hoeveelheid deeg die ik maakte was wat veel, maar ik vind een wat dikkere bodem wel lekker. Dus volgende keer gebruik ik weer deze hoeveelheden. In het kleine vormpje pasten ook maar 2 appels , maar minder lekker smaakte de taart niet.

 

Klein appeltaartje

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ ei
  • 85 gram koude boter
  • 75 gram basterdsuiker
  • zout
  • 2 appels
  • kristalsuiker
  • citroensap
  • kaneel

Snij de boter in kleine blokjes. En kluts het ei. Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe de boter, bakmeel, het grootste deel van het ei, de basterdsuiker & een flinke snuf zout in een kom & kneed er met de hand een deegbal van. Beboter de springvorm & bedek de bodem & randen met ¾ van het deeg. Schil de appels & snij ze in stukjes. Sprenkel er wat citroensap over & bestrooi met suiker & kaneel (proeven kan geen kwaad!) Doe de appelstukje in de vorm met het deeg & van van het resterende deeg reepjes die je over de appeltaart heen drappeert als een raster. Kwast deze reepjes deeg in met wat ei & zet de taart in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de appeltaart in ong. een uur bruin (kijk af en toe even). Laat een klein beetje afkoelen & verwijder de springvorm. Lekker om te eten terwijl de taart nog een beetje warm is met een bolletje roomijs & wat slagroom.

     

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

3/11/2008 - Citroentaart met pijnboompitten

Het is alweer even geleden dat ik een blogje schreef. Van mijn voornemen om netjes elke dag een recept met de wereld te delen is dus niet zoveel terecht gekomen. En om heel eerlijk te zijn is er van mijn andere voornemen (namelijk elke dag eten klaarmaken & opeten) ook niet zoveel terecht gekomen. Het was weer eens zo'n week. Je weet wel, de week van de maand & ik voelde me gewoon hangerig, lamlendig & had totaal geen zin om wat dan ook klaar te maken. Zowel dinsdag als donderdag werd het dus maar respectievelijk wat afhalen & een kant-en-klaar pizza de oven inschuiven. Geen culinaire hoogstandjes dus... En omdat ik het gevoel had dat de winter ingezet was na de nachtvorst deze week, heb ik vandaag maar een ouderwetse boerenkoolstampot gemaakt. Alweer geen culinair hoogstandje. Maar voor de liefhebbers zal ik morgen even mijn recept voor stampot boerenkool posten. Vandaag geef ik het recept voor de citroentaart die ik gisteren (zondag dus) gemaakt heb. Het recept komt uit een kookboek dat ik ooit van mijn lieve vriendje kreeg & ik vind de taart niet te versmaden zo lekker... Ga ik zeker vaker maken! Hier is het recept ervan...

 

Citroentaart met pijnboompitten

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 175 gram boter, in kleine stukjes, plus extra om in te vetten
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water

Voor de vulling:

  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1,5 dl. room
  • schil & sap van 1,5 citroen
  • 50 gram boter
  • flinke handvol pijnboompitten

 

Wrjf met de vingertoppen de bloem met de boter tot een kruimelig deeg. (werk het liefst in een koele keuken met koele vingers) Meng de suiker erdoor. Voeg het ei & water toe & meng beide door het deeg met een bot mes; maak daarbij snijdende bewegingen, totdat het deeg een bal vormt. Leg de deegbal op een koel, met bloem bestoven werkblad & kneed hem een minuut met de palm van je hand, totdat een glad deeg verkregen is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 40 minuten in de koelkast rusten.

 

Beboter een lage taartvorm met losse bodem lichtjes. Bestuif een koel werkvlak met bloem, rol het gekoelde deeg uit & bekleed er de taartvorm mee. Snij de overhangende stukken deeg af met een mes & zet de vorm nog eens 20 minuten in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Doe voor de vulling de eieren, suiker, room, citroenschil & -sap in een kom & klop het mengsel schuimig. Smelt de boter & klop hem door het eiermengsel. Giet het mengsel over het deeg.

 

Zet de taartvorm voorzichtig in de oven & bak hem 15 minuten, draai de thermostaat lager naar 160 graden celsius. Strooi nu de pijnboompitjes over de taart en bak de taart nog eens 20 minuten of tot de vulling gaar is. Laat de taart voor het serveren 1 uur afkoelen.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

27/10/2008 - Clafoutis

Zondag is bij mij altijd zo'n dag dat ik nergens zin in heb. Ik hang maar een beetje in mijn pyama op de bank & bekijk kookboeken om dingen te vinden die ik ooit misschien nog ga koken... Gisteren was dus weer zo'n dag. En ik kwam een recept voor Clafoutis tegen in een kookboek van Joanne Harris. Clafoutis is een soort frans gebak met kersen & deeg. Het is eigenlijk meer een soort dikke pannenkoek met kersen dan echt gebak. En aangezien ik kersen heerlijk vind, leek me dit een mooi gerecht om te maken. Eén nadeeltje was dat op zondag maar weinig winkels open zijn & dat er op dit moment geen verse kersen voorhanden zijn. Dus dan maar een kleine aanpassing aan het oorspronkelijke recept & gewoon kersen uit blik genomen... Dit is nu mijn recept voor 2 personen:

 

Clafoutis

  • 1 pot kersen (uitgelekt gewicht 175 gram)
  • 45 gram bloem
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 1 dl. melk
  • 1 ei
  • klein beetje vanille-essence

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een kleine ovenvorm in met wat boter. Laat de kersen uitlekken & doe die in de ovenschaal. Meng in een beslagkom het bloem met de basterdsuiker. Breek in een ander kommetje het ei & mix dat goed met de melk & de vanille-essence. Klop met de garde. Giet dit vervolgens langzaam bij de bloem & suiker, terwijl je ondertussen blijft kloppen. Als je een glad beslag hebt, giet het dan over de kersen in de ovenschaal. Zet deze voorzichtig in het midden van de oven en laat de clafoutis zo'n 45 minuten bakken in de oven tot hij goudbruin & stevig is. Serveer lauw met evt. een bolletje roomijs.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  December 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031




Voor meer info, surf naar...