Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Ter info

4/6/2011 - Sluiting

Dit blog zal gaan sluiten. Ik ga al mijn activiteiten verplaatsen naar: Marieke Kookt bij Blogger
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Ter info

24/12/2009 - Kerst & tradities

Het is bijna kerst & dat betekent dat het weer tijd is voor het kerstdiner. Bij ons in de familie betekent dat hetvolgende; als voorgerecht krijgen we of carpaccio (meestal 2 porties per persoon) of een bordje vis (dat zo vol ligt dat het al een maaltijd op zoch is), dan komt er een heldere bouillon, als hoofdgerecht eten we kalkoen, haas en groenten en dan als nagerecht eten we ijs (heel veel ijs) & alle andere lekkere dingen die nog voorhanden zijn. De haas & kalkoen worden meestal van tevoren klaargemaakt door mijn tante & mijn moeder. Maar vooral die twee elementen ben ik zat... (sorry Marian & mam) Ik hou niet zo heel erg van haas & de kalkoen is meestal net te droog. Vandaar dat ik al een paar maanden geleden besloot dat ik zelf eens het hoofdgerecht zou verzorgen. Bij de jongeren sloeg dat idee gelijk aan, maar de ouderen moesten er nog enigzins aan wennen. Maar goed, breken met traditie is nooit makkelijk zullen we maar zeggen. De rest van de maaltijd blijft hetzelfde, maar het hoofdgerecht mocht ik uiteindelijk aanpassen. We gaan nu hertenbiefstukjes met portsaus eten. Ik heb er zin in!

 

Maar dat is natuurlijk niet waar kerst om draait. Kerst draait om de geboorte van Jezus, om het licht in de duisternis, om het gezellig samenzijn met familie. En voor ons is kerst dit jaar extra speciaal. Afgelopen dinsdag werd namelijk mijn kleine neefje Maxwell Lewis geboren. Weliswaar in Engeland en niet helemaal op kerst. Maar voor mij is het hij het kerstkind. Morgen zijn hij, mijn broer & zijn vrouw er via skype ook bij & verder is de hele familie aanwezig. Fijne kerstdagen allemaal!

 

 

De recepten voor ons mooie kerstdiner volgen later...

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Ter info

10/4/2009 - Happy easter!!!

Lieve allemaal,

 

Ik weet dat ik al een poosje weinig geschreven heb, maar heb het even te druk met andere dingen. Zo ben ik o.a. het terras aan het opruimen & weer vol aan het zetten met nieuwe planten om er goed van te kunnen genieten deze zomer... Vanavond hebben we er voor het eerst met alle kaarsjes aan gezeten & dat belooft veel goeds! Het koken is er dus een beetje bij ingeschoten de afgelopen tijd, maar dat ga ik goedmaken... I promise! Voor vandaag hou ik het bij een foto die ik een paar jaar geleden in de tuin van mijn ouders maakte... Enoy it!En verder wil iedereen alvast hele fijne paasdagen wensen!

 

knuffel Marieke

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Ter info

1/1/2009 - Happy New Year

Lieve mensen,

 

Ik wil jullie allemaal graag een heel gelukkig 2009 toewensen. Hopelijk wordt het een jaar vol plezier, lol, geluk, eetgenot, mooie momenten, liefde, gezondheid, aardigheid, voorspoed etc. etc. Ik weet wel bijna zeker dat 2009 voor mij een heel mooi jaar gaat worden...

 

knuffel Marieke

  

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Ter info

25/12/2008 - Fijne kerst...

Lieve allemaal,

 

Vanuit mijn warme huisje waar allemaal lekkere dingetjes bijna helemaal klaar staan om van gesmuld te worden, wil ik jullie een hele fijne kerst toewensen! Maak er maar een mooi feestje van! Helaas even geen recept, omdat er cakejes in de oven staan die mijn aandacht nodig hebben, maar meer recepten van alle lekkere dingen die ik gemaakt heb, volgen later...

 

dikke knuffel Marieke

 

 

ps. de foto is van vorig jaar, toen we behalve een fijne kerst

ook een beetje een witte kerst hadden. De boom staat voor

het huis van mijn ouders...

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Ter info

19/11/2008 - Tajine

Op één of andere manier kon je dit artikel niet meer lezen na de aanpassingen van mijn blog. Vandaar dat ik het maar opnieuw plaats...

 

Annemarie vroeg om wat meer uitleg over het gebruik van de tajine. Nu heb ik mijn tajine ooit in Marokko gekocht & zat ik eigenlijk een beetje met hetzelfde probleem en ben toen op onderzoek uitgegaan... Hier een korte samenvatting van mijn bevindingen.

 

Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair. Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog conusvormig deksel. Bij het koken met de tajine valt de condens weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine enigszins op die van een snelkookpan. De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Bij de traditionele tajines moet er opgepast worden voor loodvergiftiging, aangezien een tajine te hoge concentraties lood kan bevatten. Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt die dit nadeel niet hebben. Een andere nieuwe variant is de elektrische tajine. Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst. Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje te gebruiken. Sommige tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen. Tajines worden zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden.
bron: Wikipedia

 

Voordat ik mijn tajine (een aardewerken met glazuur) voor het eerst ging gebruiken heb ik hem eerst een dag in water in de wasmand in de badkamer gezet. Daarna heb ik hem goed afgedroogd & ingekwast met olijfolie. Vervolgens heb ik hem op een laag vuurtje op het fornuis gezet om de tajine in te laten branden. Weer af laten koelen & de tajine was eindelijk klaar voor gebruik. Je kunt ook een gietijzeren tajine kopen. Dan moet je even bij aanschaf vragen hoe e.e.a. werkt.

 

Als ik tajinegerechten maak, doe ik dit nooit op hoog vuur. Meestal zet ik de tajine op een kleinere pit (niet de allerkleinste) & zet het vuur middelhoog. De tajine zet ik erop & giet er een behoorlijke scheut olijfolie in. Die laat ik warm worden & voeg dan het vlees op kamertemperatuur toe. (het vlees op kamertemp. omdat anders het tempreatuurvrschil te groot is & de tajine kan barsten) Het vlees laat ik even op wat hoger vuur bakken zodat het vlees dichtschroeit & daarna draai ik het vuur lager als de andere ingrediënten erbij gaan. Met het deksel erop kun je de tajine zo laten sudderen zonder dat je bang moet zijn voor scheuren etc. De tajine moet ook in de oven kunnen, maar dat heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd.
Na gebruik zet ik de tajine nooit in de afwasmachine, maar wassen wij hem met de hand af. Ga niet met scherpe messen ofzo in de tajine, want dan beschadig je de laklaag!

 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Ter info

26/10/2008 - Eindelijk....

Zo... en dan heb ik nu eindelijk mijn eigen blog! Waarom eigenlijk?!? Zoals een antal van jullie misschien wel zal weten vind ik koken heel erg leuk... Mijn kasten staan vol kookboeken, als er iemand jarig is dan kan ik de verleiding niet weerstaan om veel te veel taarten te bakken & ik hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Dit blog is eigenlijk een beetje bedoeld om mijn favoriete recepten & kookmislukkingen met de wereld te delen. Morgen zal ik mijn eerste recept met de wereld delen. Vannacht ga ik er nog maar eens goed over nadenken welk recept dat wordt...

 

 

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Ter info

24/10/2008 - Recepten op alfabet

Aardappelsalade van Jelte

Aardappelstokjes (zelfgemaakte frieten)

Aardbeien-blauwe bessenjam

Aardbeientaartje

Ali Nazik

Appelbollen & vanillesaus

Appelmoes met kardemom

 

Baba ghanoush

Bakbananen

Banaan-chocolademuffins

Banaan-chocoladetaartje

Beenham met appeltjes

Beurre blanc

Boerenkool

Boerenomelet à la Marieke

Bosvruchtencrème

Broccoli met parmezaan

Broodje kerriekip

Broodje seranoham

Brownies met vanille-ijs & sherry

 

Cakeje aardbeien met slagroom

Caramelsaus

Chocolademelk

Chicken Korma volgens Jamie

Chocolademelk met kick

Chocolademeringues met aardbeien

Chocoladetaart met Guinness

Chocoladetaart met honing

Chocolate chunk cookies

Ciabatta met rucolapesto, kaas & tomaat

Citroencake met glazuur

Citroenkip met pijnboompitten

Citroentaart

Clafoutis

Coq au Vin

Couscous met kruiden & granaatappel

Cranberrysaus

Crepes met caramelsaus

Crunchy Garlic Chicken

 

Erwtensoep

 

Flapjes met gehakt, uien, rozijnen & pijnpitten

Frambozen-yoghurtijs

 

Gamba's pil pil

Gammon

Gebakken krieltjes uit de oven

Gegrilde kipfilet met citroencouscous

Gehaktballen

Gehaktballetjes met couscous

Gele rijst

Gemarineerde lamskoteletjes

Geplette aardappelen

Gevulde kipfilet met mozarella, rucola & tomaat

Guacamole (snelle)

 

Hollands jachtpannetje met hamlappen & sperziebonen

Hongaarse zuurkoolsoep

Humus bi tahina

 

Indiaase pannenkoekjes

 

Kaas'sigaren'

Kikkererwten-tomatensoep (ook voor heel veel mensen)

Kip in 't jasje

Kip met ham uit de oven

Kip met parmezaanse kaas

Kippensoep (voor heel veel mensen)

Kipkarbonades uit de oven

Kipsandwich

Klein appeltaartje

Knolselderijpuree

Koninklijke kip korma

Krielkipjes met wintergroenten

Krieltjes uit de oven

 

Lamskoteletjes op de bbq

Lauwe boontjessalade met hazelnoten

 

Marieke's appeltaart

Marokkaanse kip

Mayonaise (snelle)

Minisandwich van roggebrood

 

Nachos met kipfilet

Noedels met limoen/sherry/kokossaus met kip

Noorse liefdeswafels

Noorse kaneelbroodjes

Normandische appeltaart

 

Omaatjeskoek

Oranjetompoucen

Ovenschotel met perline, courgette & tomaten

 

Panna Cotta

Pannenkoeken met aardbeien

Pannenkoeken met appeltjes

Parfait van Tia Maria met amandelen

Party poussins (feestelijke krielkipjes)

Pasta met gehaktballetjes-roomsaus

Pasta peperoncino rosso

Pastinaak met rosevalaardappels uit de oven

Pastinaaksoep

Pijnboompitkoekjes

Plaatpizza van Marieke

Platte aardappels uit de oven

Pompoenrisotto met sherry & lamskoteletjes

Pompoensoep

Pruimenjam van 4 soorten pruimen

 

Quiche Lorraine volgens Rachel Allen

Quiche met courgette & kip

 

Risotto met courgette

Risotto met doperwten

Rode biet met yoghurt

Rode kool

Rode kool met appeltjes uit de wok

Roereieren met gerookte zalm

Roodbaars Toscane

Roti's

Rucola-salade

Runderstoof

 

Saffraan risotto

Salade met eendenborst & geitenkaas

Salade met kipfilet & sherry

Salade met knoflookgarnalen

Scrambled eggs

Sinaasappelijs

Sinaasappelmadeleines

Snelle salade

Spinazie uit de wok

Spitskoolsalade met pecannoten

Stoofpeertjes

Stoofpotje met rund & bruin bier

Spruiten met walnoten

Stamppotje knolselderij & raapstelen

Surinaamse roti

 

Tagliatelle met rucola

Tajine met gehaktballetjes & courgette

Tajine met kip, wortels en kikkererwten

Tartiflette

Tortiallatosti

Tosti uit de pan

 

Venkel met ham & gorgonzola

Verjaardagscupcakes

Verjaardagstaart

Vis Marseille

Volgeladen aardappelschillen

 

Wortel-pompoensoep

 

Zoete aardappel-chorizo soep

Zoetzure chiligarnalen

Zomersalade met biefstuk

Zomerse couscoussalade

Zondags kippetje met sherry

Permanent Link

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 




Voor meer info, surf naar...