Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Zelfgebakken brood

6/3/2010 - Indiaase pannenkoekjes

Hebben jullie dat gevoel ook weleens dat je voorraadkast vol staat met dingen die je eigenlijk bijna nooit gebruikt? Bij mij staan er de meest vreemde dingen in de voorraadkast. Niet omdat ze op zichzelf zo heel vreemd zijn, maar omdat ik er eigenlijk nooit mee kook ofzo. Zo staan er blikken soep (die ik dus echt nooit eet, want ik vind soep uit blik niet lekker). Er liggen 3 pakjes met gedroogde dadels (die ik ooit nodig had voor iets, maar vergeten ben ze te gebruiken). Er staan 5 zakken pastasaus van Grand'Italia (gekocht omdat je er een grappig kookboekje bij kreeg, maar we eten eigenlijk nooit rode pastasaus omdat Jeroen niet van tomaten houdt). Er staat een flesje tomatenolie (gekregen in een kerstpakket). Er staan minstens 3 pakken kristalsuiker uit verschillende landen (want tja, ook op vakantie wil je wel iets kunnen bakken, maar dat doe je vervolgens nooit & het pak suiker gaat mee terug naar Nederland om in de kast te verdwijnen) Er staat een pot kersen op sap (uit de periode dat ik een paar keer Clafoutis maakte) En zo staan er nog wat curieuze dingen. Ik ga de komende weken wat van die voorraadkast wegkoken. Dat betekent dus dat er geen dingen bij mogen komen, maar juist dingen weg moeten. Er zullen dus wat berichten voorbij komen waarin ik aan voorraadkast-koken ga doen. Gisteren ben ik er al mee begonnen. Ik heb namelijk ooit een pak kikkererwtenmeel gekocht. Ik vond het plaatje op de verpakking zo mooi & bedacht me dat ik daar vast heel lekkere dingen mee kon maken. Maar zoals dat zo vaak zo gaat als je iets koopt dat je niet direct nodig hebt, het belandde in de voorraadkast om daar nooit meer uit te verschijnen. Gisteren besloot ik dat het tijd was om er iets mee te doen. Ik maakte kipcurry met wat gele rijst & bakte er deze indiaase pannenkoekjes bij. Het pak kikkererwtenmeel is nog niet leeg, maar ik weet er nu een goede bestemming voor.

 

Indiaase pannenkoekjes (voor 6 stuks)

  • 100 gram bloem
  • 75 gram kikkererwtenmeel
  • 350 ml. water
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel nigellazaadjes
  • 1 theelepel zout

Zeef de bloem & het kikkererwtenmeel boven een beslagkom. Voeg de zout toe. Meng het water er al roerend met een garde erdoor tot een soort pannenkoekenbeslag ontstaat & zet de kom afgedekt weg. Snipper de ui heel fijn & plet de nigellazaadjes in een vijzel. Meng beide door het beslag & zet nog eens 20 minuten weg. Verhit een koekenpan, doe er een klein beetje olie in & schep er voldoende beslag in om een pannenkoek van ongeveer 20 cm. te maken. Bak de indiaase pannenkoeken zoals je gewone pannenkoeken zou bakken. Dus... eerst de ene kant lichtbruin bakken & als het beslag aan de bovenkant gestold is omkeren om de andere kant lichtbruin te bakken. Serveer de pannenkoeken terwijl ze nog warm zijn met de curry & de rijst. En smullen maar!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Zelfgebakken brood

28/12/2009 - Roereieren met gerookte zalm

En weer een recept dat ik ergens tegen kwam... Zo'n recept dat anders een los floddertje of een onleesbare aantekening in mijn agenda zou opleveren.

 

Roereieren met gerookte zalm (4 personen)

  • 4 eieren
  • melk
  • 150 gram gerookte zalm, in reepjes
  • boter
  • dille
  • zout & peper
  • creme fraiche
  • brood

Klop de eieren los met 3 eetlepels melk. Smelt wat boter in een koekenpan & giet het eimengsel in de pan. Roer met een vork steeds het gestolde ei los van de bodem. De roereieren moeten wel gaar, maar nog smeuig zijn. Schep de eieren op een schaal & meng de reepjes zalm, een el. fijngehakte dille, zout & peper naar smaak & 4 el. creme fraiche erdoor. Eet bij de roereieren zelfgemaakte warme toast van wit brood.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Zelfgebakken brood

8/3/2009 - Roti's

Ik was me er al de hele week op aan het voorbereiden. Maar vandaag was het echt zover... ik ging zelf roti's maken. Heb inlichtingen ingewonnen bij mijn lieve collega Tamara (die mij regelmatig inwijdt in de geheimen van de Surinaamse keuken), heb kookboeken gelezen (o.a. het Rotterdams Kookboek - helemaal geweldig voor als je van multicultureel koken houdt) & heb websites bezocht (de Surinaamse Keuken weblog) Op de laatste site vond ik een recept waar ook duidelijke plaatjes bij stonden. Daar had ik dus veel aan! Ik heb wat minder roti's gemaakt dan in het recept op dit weblog stonden & ik heb er wat extra dingetjes aan toegevoegd die volgens mij lekker waren. Roti's worden overigens normaal op een speciaal daarvoor bestemde plaat (een tawa) gebakken, maar omdat ik niet zo'n ding heb, gebruikte ik de flensjespan & dat ging ook uitstekend. Bij de roti's aten we vandaag kouseband & aardappel en kipkerrie. Normaal maak ik dat samen in één, maar vandaag besloot ik de groenten apart van de kip te maken, zodat ik van de week het restje kip mee naar mijn werk kan nemen voor een broodje kipkerrie ;-) Hier volgt het recept van de zelfgebakken roti's van vandaag... De kipkerrie zal ik morgen beschrijven...

 

Roti's (voor 6 stuks)

  • 600 gram bloem
  • ± 325 ml. lauw water
  • ½ theelepel baksoda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • scheutje olie
  • snufje zout
  • wat nigellazaadjes
  • boter
  • olie

Rooster de nigellazaadjes even in een droge koekenpan & maal ze in een vijzel. Doe de bloem in een grote kom, voeg de baksoda, bakpoeder, een snuf zout & de nigellazaadjes toe aan de bloem. Voeg het water & een scheut olie (neem een neutrale oliesoort) toe & kneed net zolang totdat je een soepel deeg krijgt. Let op! Hoe langer je kneed, des te soepeler worden de roti's bij het bakken. Het deeg mag niet plakken aan je handen als je klaar bent met kneden. Is het te droog, voeg dan nog een klein scheutje water toe & kneed verder door, is het te nat, voeg dan nog wat bloem toe & kneed verder. Als het deeg een soepele bal vormt, is het tijd om het een tijdje te laten rijzen. Vet de kom in met wat olie, leg de deegbal erin, dek de kom af met een theedoek & zet het minstens een half uur aan de kant. Om de roti's te maken moet je van deze ene grote deegbal kleinere porties maken. Strooi hiervoor wat bloem uit op een schone theedoek. Rol met behulp van een deegroller het deeg uit tot een grote deeglap (die een beetje ovaal van vorm is) & besmeer de deeglap met een mengsel van wat gesmolten boter & olie. Bestrooi de deeglap weer met een beetje bloem & rol hem in de breedte op. Laat de deegrol afgedekt zo'n 10 minuten rusten. Snij vervolgens de rol in 6 stukken. Vouw van elk stuk de uiteinden naar binnen, zodat het vet niet uit de deegstukjes kan lopen. Maak van de stukjes deeg bolletjes, plet deze bolletjes vervolgens & rol de bolletjes voorzichtig uit tot een dunne deeglap. Verhit de tawa (of in mijn geval de poffertjespan) & doe er wat boter/oliemengsel op. Leg de roti erop & schep met een lepel nog wat boter/oliemengsel op de bovenkant van de roti op de tawa. Smeer het boter/oliemengsel uit met de achterkant van de lepel. Als de roti aan de bovenkant een beetje begint te bubbelen, dan is het tijd om de roti om te draaien. Doe dit voorzichtig met een spatel & bak ook de andere kant. Als het goed is, dan bolt de roti helemaal op, maar niet getreurd ook als dit niet gebeurd, dan heb je na een kort tijdje een perfect eetbare roti!

 

Nogmaals check de weblog van de surinaamse keuken, daar vind je duidelijke stap voor stap plaatjes. Bij mij ging de eerste keer in ieder geval superperfect. Volgende keer ga ik misschien roti's gevuld met gele spliterwten proberen te maken... De overgebleven roti's kun je trouwens invriezen. Als je ze in één keer invriest, kun je tussen elke roti een keukenpapiertje leggen, zodat ze makkelijker te scheiden zijn, maar je kan ze ook per 2 verpakt invriezen.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Zelfgebakken brood

14/2/2009 - Noorse kaneelbroodjes

Het is vandaag Valentijnsdag & dus zou ik mijn geliefde in het zonnetje moeten zetten. Het enige probleem is dat wij allebei niet zo heel veel met die commerciële druk te maken willen hebben. Dus vandaag geen kaartjes met beertjes & hartjes, geen dure rozen, geen chique etentje, maar gewoon zoals bijna elke week op de koffie bij oma in Beverwijk. Altijd gezellig! En valentijnsdag?!? Dat vieren we gewoon wanneer we daar zelf zin in hebben. Zoals vorige week nog, toen ik besloot kaneelbroodjes te gaan bakken. Ik gebruikte een recept van Nigella Lawson, maar paste het wel een beetje aan, omdat ik met de hoeveelheid bloem die zij voorschreef geen mooi deeg gekneed kreeg. Hier dus de hoeveelheden zoals ik ze ongeveer gebruikte. Misschien te veel, maar je moet het zelf ook maar even uitproberen...

 

Noorse kaneelbroodjes

Voor het deeg:

  • 750 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • ½ theelepel zout
  • 3 zakjes gedroogde gist (of 45 gram verse)
  • 100 gram boter
  • 4 dl. melk
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram suiker
  • 1½ theelepel kaneel
  • 1 ei, losgeklopt

Extra:

  • losgeklopt ei
  • kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 230ºC. Meng bloem, suiker, zout & gist in een grote kom. Laat de boter smelten & klop de boter door de melk & de eieren. Roer dit mengsel door het bloemmengsel. Kneed het deeg verder met de hand of in een keukenmachine met deeghaken (ik gebruikte mijn handmixer met deeghaken) tot het glad & veerkrachtig is. Vorm het tot een bal, leg die in een met olie ingevette kom, dek de kom af met plasticfolie & laat het deeg ongeveer 25 minuten rijzen. Pak een bakblik van ongeveer 24x33 cm. & bekleed de bodem & zijkanten met bakpapier. Neem een derde van het deeg & rol of rek het uit om er je bakblik mee te bekleden. Dei lap is de bodem van de broodjes wanneer ze gebakken zijn. Rol de rest van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 25x50 cm. Meng de ingrediënten voor de vulling in een kommetje & smeer de uitgerolde lap in met het botermengsel. Rol de lap vanaf de lange kant op tot een enorme worst. Snij de rol in 2 cm. dikke plakken (dat worden er zo'n 20) Leg de plakken plat op de bodem van het bakblik (hoeft niet precies naast elkaar, want ze rijzen nog) Kwast ze in met  losgeklopt ei, bestrooi ze met kriastalsuiker & laat ze 15 minuten rijzen voor ze de oven in gaan. Bak ze vervolgens 20 tot 25 minuten in de hete oven. Als de kaneelbroodjes gerezen & goudbruin van kleur zijn & tegen elkaar aanplakken, haal ze dan uit de oven, til de hele plak broodjes met bakpapier & al op uit het bakblik & laat ze iets afkoelen op een rooster. Eet ze nog warm op!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  December 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031




Voor meer info, surf naar...