Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marieke kookt
Snel klaar

31/12/2009 - Salade met eendenborst & geitenkaas

Vandaag had ik zomaar ineens zin in salade. En omdat ik nog twee eendenborsten bij mijn moeder in de koelkast had liggen, besloot ik die te combineren met het zakje veldsla dat mijn lieve vriendje onlangs gekocht had. Eendenborstsalade dus. Bij die combinatie brachten mijn gedachten mij weer terug naar Zuid-Frankrijk afgelopen zomer. Daar at ik namelijk één van de lekkerste salades ooit waarbij eendenborst, sla, walnoten en een simpele vinaigrette combineerden met een stukje stokbrood met daarop gesmolten geitenkaas. Gewoonweg hemels! Dit ging ik ook doen, bedacht ik me vanmiddag. En ik moet zeggen... het is aardig gelukt. Hier het recept.

 

Salade met eendenborst & geitenkaas

  • zakje veldsla
  • 1 eendenborstfilet
  • zout & peper
  • walnoten, grof gehakt
  • stokbrood, in schuine plakken
  • 2 stukjes geitenkaas (ik had die waarbij er 6 in een pakje zitten)
  • honing
  • goede olijfolie
  • ciderazijn
  • mespunt mosterd

Maak een dressing van olijfolie, ciderazijn, beetje zout, de mosterd & een klein beetje honing. Hak de walnoten grof. Verwarm de grill van de oven voor. Kerf het vel van de eend in & bak hem in een pannetje. Eerst ongeveer 6-8 minuten op de velkant, zodat deze lekker knapperig wordt & dan 3-4 minuten aan de andere kant. Leg de eend heel even apart, zodat hij iets af kan koelen. Leg ondertussen op elke snee stokbrood een plakje geitenkaas & doe er een beetje honing op. Leg de stokbroodjes even onder de grill, zodat de geitenkaas een beetje smelt & bruin wordt. Verdeel de sla over 2 borden. Giet er een beetje dressing over & hussel even goed door elkaar, zodat de blaadjes bedekt zijn met een laagje dressing. Snij de eendenbost in dunne schuine plakjes & verdeel deze over de sla. Strooi er wat gehakte walnoten over & leg de gegrilde geitenkaasbroodjes op kunstige wijze bovenop de salade. Serveer terwijl de broodjes nog lekker warm zijn. Eet smakelijk!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Bakken braden in de oven

31/12/2009 - Roodbaars Toscane

Weer een recept dat ik al een tijdje in mijn niet-direct-weggooien-ik-heb-het-ooit-nog-nodig-bakje ligt op mijn werk. Laat ik het nu maar eens hier opschrijven/intypen/vastleggen (hoe zeg je dat eigenlijk?!?), zodat het bovengenoemde bakje weer wat leger wordt. Een nieuw jaar moet namelijk beginnen met een leeg bureau!

 

Roodbaars Toscane

  • 400 gram roodbaarsfilet
  • 250 gram courgettes
  • 3 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram creme fraiche
  • 1 broodje
  • 2 el. peterselie
  • zout & peper

Saus:

  • 100 gram creme fracihe
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el. peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden C. Spoel de roodbaarsfilet onder de kraan af, dep goed droog & kruid de filet met peper & zout. Snij de courgette in plakken. Snij de tomaten ook in plakjes. Vet een vuurvaste schaal in met boter & leg hier afwisselend in lagen (verticaal naast elkaar) de tomatenplakjes, de roodbaarsfilet en de courgetteplakken in. Breng op smaak met peper & zout. Roer de creme fraiche gald & pers het teentje knoflook erdoor. Snij het broodje in zo klein mogelijke blokjes, voeg de broodblokjes toe aan de creme fraiche. Hak 2 eetlepels peterselie & roer deze ook door het creme fraiche mengsel. Verdeel het mengsel over de roodbaarsfilet, maar zorg ervoor dat de groenten er niet mee bedekt zijn. Plaats de ovenschotel in het midden van de oven op een rooster & bak hem in ca. 25 minuten. Roer de rest van de creme fraiche glad met het teentje geperste knoflook. Verdeel dit sausje over de groenten & bestrooi met gehakte peterselie. Dien op met rijst!

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Feestelijk eten

29/12/2009 - Minisandwich van roggebrood

December is een drukke maand. Het begint met Sinterklaas, dan volgt de kerst & na kerst volgt oud-en-nieuw. Maar... voor ons is het dan nog niet helemaal afgelopen. Want op 3 januari is mijn vader nog jarig. Hij wordt 61 dit jaar (geloof ik) Mijn moeder is van plan om twee grote pannen erwtensoep te maken. En mij lijkt het dan lekker om onderstaande minisandwiches te maken. Dat gaat waarschijnlijk goed in de smaak vallen bij mijn familie, in ieder geval zeker bij de jarige...

 

Minisandwiches van roggebrood (voor ong. 15 borrelhapjes)

  • 1 pakje roggebrood (5 plakjes)
  • 150 gram roomkaas
  • 1 theelelep Dijon-mosterd
  • 75 gram oude Beemster, geraspt
  • 75 gram piccalilly
  • 1 bakje rucolakers of tuinkers

Meng op laag vuur 75 gram roomkaas met de oude kaas tot deze gesmolten is. Meng van het vuur af de mosterd erdoor & laat iets afkoelen. Pureer de piccalilly met de overige roomkaas. Snij ieder plakje roggebrood in 6 lange repen. Spuit of smeer op de helft van de plakjes roggebrood de kaascreme. Leg de overige plakjes hierop zodat een sandwich ontstaat. Spuit op iedere sandwich piccalillycreme en garneer met rucolakers of tuinkers.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

IJs dranken en desserts

28/12/2009 - Bosvruchtencreme

Weer een recept. Uit het foldertje van MCD Supermarkten dit keer. Lijkt me een makkelijk & smakelijk toetje...

 

Bosvruchtencreme (4 personen)

  • 500 gram bosvruchtenmix
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • creme de cassis
  • 2 dl. slagroom
  • zakje vanillesuiker
  • munt (ter garnering)

Was de bosvruchtenmix. Pureer met de staafmixer de helft van de vruchten met de suiker en 1 el. creme de cassis (of evt. bessenlikeur) Klop de slagroom stijf met een zakje vanillesuiker & spatel deze door de bosvruchtenpuree. Verdeel de rest van de vruchten over 4 ijscoupes. Schep de bosvruchtencreme erover & garneer met munt of citroenmelisse.

 

ps. ook lekker met kwark of mascarpone i.p.v. slagroom

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Zelfgebakken brood

28/12/2009 - Roereieren met gerookte zalm

En weer een recept dat ik ergens tegen kwam... Zo'n recept dat anders een los floddertje of een onleesbare aantekening in mijn agenda zou opleveren.

 

Roereieren met gerookte zalm (4 personen)

  • 4 eieren
  • melk
  • 150 gram gerookte zalm, in reepjes
  • boter
  • dille
  • zout & peper
  • creme fraiche
  • brood

Klop de eieren los met 3 eetlepels melk. Smelt wat boter in een koekenpan & giet het eimengsel in de pan. Roer met een vork steeds het gestolde ei los van de bodem. De roereieren moeten wel gaar, maar nog smeuig zijn. Schep de eieren op een schaal & meng de reepjes zalm, een el. fijngehakte dille, zout & peper naar smaak & 4 el. creme fraiche erdoor. Eet bij de roereieren zelfgemaakte warme toast van wit brood.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Feestelijk eten

28/12/2009 - Gammon

Ik heb de gewoonte om interessante recepten die ik tegenkom of over te schrijven in mijn agenda of even te kopieren om het recept te kunnen bewaren. Jammer genoeg bekijk ik de recepten die ik op deze wijze bewaar eigenlijk nooit meer. Daarom dat ik ze maar in mijn blog opschrijf. Dit recept kwam ik wederom op mijn werk tegen... Ik heb eerst nog wel even opgezocht wat 'gammon' is. Want dat wist ik niet precies. Gammon is een soort ham. Vooral erg populair in Ierland en Engeland. Ik denk dat je de gammon in het recept wel kan vervangen door beenham.

 

Gammon (4 personen)

Gemarineerd & gepaneerd met mosterd, honing, knoflook en rozemarijn, geserveerd met stoofpeertjes en gebakken aardappelen.

 

Stoofpeertjes:

  • 4 stoofpeertjes
  • 1 vanillestokje
  • 10 gram kaneel
  • 1½ dl. witte wijn
  • 1 blad laurier
  • 5 gram zout

Gammon:

  • 1 gammon
  • 200 gram Franse mosterd
  • 100 gram honing
  • 200 gram grof paneermeel
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 tenen knoflook

Gebakken aardappelen:

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 50 gram boter

Haal de zwoerd van de gammon af. Meng de mosterd met de honing & marineer de gammon hierin. Laat de marinade een paar minuten intrekken. Snijd e rozemarijn & knoflook fijn & meng deze door het paneermeel. Paneer de gemarineerde gammon hiermee. Schil de stoofpeertjes en stoof ze gaar in de witte wijn met de vanille, kaneel, laurier en het zout. Was de aardappelen schoon & kook deze vervolgens in de schil gaar. Snij de aardappelen (met schil) daarna in stukjes. Zet de gammon op een bakplaat in de oven op 160graden C. Verwarm de gammon tot hij een kerntemperatuur van 63 graden C. heeft (duurt ongeveer 45 minuten). Hou de gammon warm tot u klaar bent om te serveren. Bak de aardappelen in de boter goudbruin. Snij de gammon in plakjes van ongeveer een halve centimeter.Serveer deze met de stoofpeertjes en de gebakken aardappelen op een bord.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

IJs dranken en desserts

28/12/2009 - Appelbollen & vanillesaus

Weer een recept dat ik tegen kwam op mijn werk... Lijkt me heerlijk!!! Vanavond gaan we zuurkool met worst eten. Misschien maak ik dit wel als toetje...

 

Appelbollen & vanillesaus (4-6 personen)

  • 4 stuks goudreinetten
  • 40 gram amandelspijs
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 eidooier
  • 60 gram kaneelsuiker
  • 4 kaneelstokjes (voor garnering)

Vanillesaus:

  • 3 vanillestokjes
  • 3 eidooiers
  • 2 dl. room
  • 50 gram suiker

Schil de goudreinetten en boor het klokhuis eruit. Maak van de amandelspijs acht kleine bolletjes. Druk aan de onderkant van de appel een bolletje spijs in het gat. Vul het verder op met kaneelsuiker en sluit weer af met een bolletje amadelspijs. Vouw de plakjes bladerdeeg om de appels heen en vorm het aan de onderkant tegen elkaar. Roer de eidooier los met wat water en smeer de appelbollen hiermee in. Druk de appelbollen in de kaneelsuiker & bak af in de oven (voorverwarmd op 200 graden in ca. 10 minuten)

 

Voor de saus snij de de vanillestokjes horizontaal door de helft en schraap het merg eruit. Zet de eidooiers met de room, suiker & het vanillemerg op het vuur & verhit het onder constant roeren tot de saus gaat binden. Zet de warme appelbol op een bord, het kaneelstokjes als garnering ernaast of erin geprikt en lepel de vanillesaus erbij. Smullen maar!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

27/12/2009 - Zelfgemaakte frieten

Ik had het nog nooit eerder geprobeerd, maar vandaag heb ik voor het eerst zelfgemaakte frieten gebakken. Ik had na alle kerststress geen zin in ingewikkeld eten, dus maakte ik de stoofpot die ik laatst beschreef. En daarbij had gewoon onwijs veel zin in friet, maar had geen friet meer in de vriezer liggen. Dan dus maar zelf maken van vier grote aardappels. Het Nieuwe Haagse Kookboek bood hulp. Daar stond precies beschreven hoe ik 'Aardappelstokjes' het beste kon maken. Dat heb ik dan ook maar op de beschreven wijze gedaan. En ze waren lekker... die aardappelstokjes! We aten ze bij het stoofvlees dat ik eerder in dit blog beschreef.

 

Aardappelstokjes (pommes frites, patates frites)

  • Aardappels
  • Zout
  • Frituurvet

Grote geschilde en gewassen aardappelen (rechthoekig bijsnijden), in dikke plakken en deze in gelijke reepjes snijden en ca. 15 minuten in koud water laten staan. Ze afdrogen, bij gedeelten in niet te warm frituurvet (140-150 graden C) gaar laten worden en uit ger vet nemen. Kort  voor gebruik de stokjes lichtbruin bakken in dampend frituurvet (180 graden C) en laten uitlekken. Fijn zout erdoor schudden. Het gaar bakken kan een poos tevoren gebeuren; het bruin bakken moet men echter direct voor het gebruik doen. Pommes frites moeten van binnen week en aan de buitenkant croquant zijn.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Ter info

24/12/2009 - Kerst & tradities

Het is bijna kerst & dat betekent dat het weer tijd is voor het kerstdiner. Bij ons in de familie betekent dat hetvolgende; als voorgerecht krijgen we of carpaccio (meestal 2 porties per persoon) of een bordje vis (dat zo vol ligt dat het al een maaltijd op zoch is), dan komt er een heldere bouillon, als hoofdgerecht eten we kalkoen, haas en groenten en dan als nagerecht eten we ijs (heel veel ijs) & alle andere lekkere dingen die nog voorhanden zijn. De haas & kalkoen worden meestal van tevoren klaargemaakt door mijn tante & mijn moeder. Maar vooral die twee elementen ben ik zat... (sorry Marian & mam) Ik hou niet zo heel erg van haas & de kalkoen is meestal net te droog. Vandaar dat ik al een paar maanden geleden besloot dat ik zelf eens het hoofdgerecht zou verzorgen. Bij de jongeren sloeg dat idee gelijk aan, maar de ouderen moesten er nog enigzins aan wennen. Maar goed, breken met traditie is nooit makkelijk zullen we maar zeggen. De rest van de maaltijd blijft hetzelfde, maar het hoofdgerecht mocht ik uiteindelijk aanpassen. We gaan nu hertenbiefstukjes met portsaus eten. Ik heb er zin in!

 

Maar dat is natuurlijk niet waar kerst om draait. Kerst draait om de geboorte van Jezus, om het licht in de duisternis, om het gezellig samenzijn met familie. En voor ons is kerst dit jaar extra speciaal. Afgelopen dinsdag werd namelijk mijn kleine neefje Maxwell Lewis geboren. Weliswaar in Engeland en niet helemaal op kerst. Maar voor mij is het hij het kerstkind. Morgen zijn hij, mijn broer & zijn vrouw er via skype ook bij & verder is de hele familie aanwezig. Fijne kerstdagen allemaal!

 

 

De recepten voor ons mooie kerstdiner volgen later...

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Stoven en braden

22/12/2009 - Runderstoof

Door omstandigheden heb ik al een poosje niks geschreven. Hopelijk komt daar weer verandering in. Maar ik durf niks te beloven. Dit recept kwam ik tegen op mijn werk. Ik denk dat ik het van de week maar eens ga maken...

 

Runderstoof

  • 2 tl. verkruimelde jeneverbessen
  • 1 kilo dooregen runderlappen, in blokjes
  • 2 el. bloem
  • 2 el. olijfolie
  • 250 gr. gepelde sjalotjes
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 2 takjes rozemarijn, gehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 200 ml. rode wijn
  • 500 gr. pastinaak, geschild & in plakjes
  • 1-2 el. balsamico-azijn

Wrijf het vlees in met jeneverbessen & zout & peper naar smaak. Bestrooi het vlees met bloem. Verwarm de olie in een ruime pan & braad het vlees rondom bruin aan. Voeg sjalotjes, knoflook, rozemarijn & tomatenpuree toe. Schenk wijn erbij & breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag & laat afgedekt 3 uur heel zachtjes stoven. Voeg na 2 uur de plakjes pastinaak toe. Breng de runderstoof op smaak met balsamicoazijn en evt. peper & zout. Serveer de stoofpot met aardappelpuree en een frisse salade.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Sauzen

27/9/2009 - Zelfgemaakte jam

Ik heb het de laatste tijd een beetje druk. Werken, studie, huishouden, sociale gebeurtenissen etc. etc. Dat zorgt er allemaal voor dat ik er niet aan toe kom om iets aan mijn blog te doen. Ook al wil ik dat wel... Maar goed, als ik kan, dan blog ik & anders ga ik me niet schuldig voelen heb ik besloten. Gisteren had ik een vrijgezellenfeestje (altijd gezellig) Voelde me nog niet helemaal top, maar voor de high tea die we in de tuin van de aanstaande bruid hielden, maakte ik wel wat lekkers scones met jam & mascarpone. Een succes! En makkelijk te maken. Het recept van de scones zal ik later posten. Nu eerst de jam. Uiteindelijk heb ik een beetje zelf geëxperimenteerd & weet ik nog niet zeker of de jam ook houdbaar is, maar lekker is hij in ieder geval wel...

 

Aardbeien - Blauwe bessenjam

  • 450 gram aardbeien
  • 450 gram blauwe bessen
  • 200 ml. appelsap (liefst biologisch)
  • sap van ½ citroen
  • 1 kilo geleisuiker

Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf & doe ze met het appelsap, het citroensap & de gewassen blauwe bessen in een ruime pan. Breng het geheel aan de kook & laat even goed doorpruttelen. Voeg de geleisuiker toe & kook het geheel volgens de aanwijzingen op de verpakking van het pak suiker zo'n 4 minuten. Doe de jam in grondig schoongemaakte glazen potten & geniet ervan!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

24/8/2009 - Gehaktballetjes met couscous

Vandaag aten we gehaktballetjes met couscous een recept afkomstig uit de laatste Allerhande. En hoewel Jeroen eigenlijk niet van tomaten (& dus ook niet van tomatensaus) houdt, viel dit gerecht toch in de smaak. Ik heb een half pepertje aan het gehakt toegevoegd voor een klein beetje extra pit... De overgebleven gehaktballetjes gaan nu mooi de vriezer in voor een ik-heb-geen-zin-om-te-koken-bui. En een restje couscoussalade gaat morgen mee naar het werk...

 

Gehaktballetjes met couscous

  • 500 gram rundergehakt
  • 5 tenen knoflook, geperst
  • ½ rood pepertje, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 eieren
  • paneermeel naturel
  • olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 gram couscous
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • peterselie, fijngesneden

Meng het gehakt met 3 tenen konflook, de koriander, de komijn, de rode peper, de eieren & 30 gram paneermeel

. Breng op smaak met zout & peper & kneed het geheel goed door elkaar. Als het gehakt nog iets te nat is, voeg dan nog wat extra paneermeel toe. Draai kleine gehaktballetjes van het mengsel. Strooi nog wat paneermeel op een bord & rol de balletjes erdoor. Verhit 2 eetlepels olie & bak de rest van de knoflook kort. Voeg de tomatenblokjes toe & laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Verhit olie in een pan met anti-aanbaklaag. Bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom bruin, voeg de saus toe & laat op laag vuur in 20 minuten garen. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng er 4 eetlepels olie, de komkommer, bosui & peterselie door. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

23/8/2009 - Zoetzure chiligarnalen

Tja.... I'm back!!! De zomer is bijna voorbij & dus is het weer tijd om te gaan schrijven. Gisteravond moest Jeroen honkballen. Ik moest boodschappen doen & ging pas later kijken (toen ik aankwam stonden ze al met 18-0 voor) Maar goed, dat betekende dus ook dat ik alleen voor mezelf eten klaar moest maken & dat werden garnalen. Jeroen lust die niet & ik vind ze heerlijk & makkelijk klaar te maken. Dus op dit soort avonden altijd een goede keus! Het recept is geinspireerd op een recept uit de Delicious van maart 2007, maar ik heb e.e.a. aangepast naar een maaltijd voor één persoon. De Quick Wok Noodles worden in een verpakking met 2 porties van 150 gram geleverd. Die 150 gram is precies genoeg voor een maaltijd voor één persoon & het grote voordeel is dat je ze niet meer hoeft te koken, maar ze eventjes kan meewokken voor een perfect resultaat.

 

Zoetzure chiligarnalen

  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 2 eetlepels ketchup
  • ½ eetlepel kristalsuiker
  • ½ eetlepel sojasaus
  • ½ rijstazijn/witte wijnazijn
  • olie
  • 1 cm. gemberwortel, in luciferreepjes
  • 150-200 gr. garnalen (ik nam dievriesgarnalen)
  • 1 theelepel maizena
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rood pepertje, in reepjes
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 pakje Quick Wok Noodles van Blue Dragon

Snij het groene deel van de bosuitjes in dunne reepjes & het witte deel in schuine ringetjes. Meng de chilisaus, de ketchup, suiker, sojasaus & azijn in een kommetje. Verhit wat olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de gember 30 seconden, schep de garnalen erdoor & roerbak nog 1½ tot 2 min. tot de garnalen ondoorzichtig worden & net gaar zijn. Schep de garnalen op een bord. Meng de maizena met 1 eetlepel koud water tot een gladde pasta. Verhit de wok opnieuw & doe er nog wat olie in. Voeg de knoflook & het pepertje toe & schep, zodra het begint te sissen, de kerstomaatjes & de witte ringetjes bosui erdoor. Roerbak nog 1 minuut & schep de noedels erdoor. Doe gelijk het chilimengsel & het maizenapapje in de wok & roerbak alles even 1 minuut tot de noedels opgewarmd zijn. Schep tenslotte de garnalen er weer door, samen met wat reepjes bosuigroen & schep alles goed om. Zorg dat de garnalen goed verwarmd zijn & schep de noedels op een bord. Garneer met wat achtergehouden reepjes bosui & eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Taarten en koek

7/6/2009 - Chocolate chunk cookies

I confess... Ik ben een poosje min of meer verslaafd geweest aan chocolate chip cookies... En nog steeds vind ik naast spritzen, chocoladecookies absoluut de lekkerste koekjes die er zijn. Vorige week besloot ik ineens om maar eens zelf chocoladekoekjes te gaan maken. Het recept komt uit een obscuur boekje dat ik ooit voor een paar euro op het boekenfestijn kocht, 'Cookies Brownies Muffins and More' van Anne Egan. Moest wel even wat amerikaanse inhoudsmaten & gewichten omrekenen, maar de cookies smaakten goed... Binnenkort ga ik meer cookies, brownies etc. uit dit boekje klaarmaken...

 

Chocolate Chunk Cookies

  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel baksoda
  • ¼ theelepel zout
  • 170 gram chocolade
  • 110 gram boter op kamertemp.
  • 85 gram bruine suiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels vanille-extract

Verwarm de oven voor op 190ºC. Meng in een kom de bloem, baksoda & het zout. Hak de chocolade grof, en zorg dat je alle grotere brokken & kleine kruimeltjes bewaart. Klop de boter, bruine suiker & kristalsuiker 3minuten in een kom met de elektrische mixer, of totdat het mengsel licht & luchtig is. Klop het ei & het vanille-extract erbij. En voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem erbij, terwijl je blijft kloppen. Als alles goed gemengd is, roer dan voorzichtig de chocolade door het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier & maak hoopjes van ongeveer 5 cm. van het deeg op de bakplaat. Zet de plaat in de oven & bak de cookies ongeveer 10 minuten of tot ze mooi goudbruin zien. Laat de cookies 2 minuten op een rooster afkoelen. Verwijder dan het rooster & laat ze verder helemaal afkoelen. Je kan de cookies een paar dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten doos.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

4/6/2009 - Gegrilde kip met citroencouscous

Soms heb je van die avonden dat je even snel wat wil eten, maar geen kant-en-klaar-maaltijd wil halen. Onderstaand recept vond ik in de Delicious van mei & heb het al een paar keer gemaakt. De toevoeging van rozijnen is een eigen uitvinding, maar dat komt doordat ik rozijnen in de couscous zo onwijs lekker vind...

 

Gegrilde kip met couscous

  • 200 gram sperziebonen
  • 2 kipfilets
  • 2 eetlepels olijfolie + extra voor het bestrijken
  • zout & peper
  • 150 gram snelklaar couscous
  • 200 ml. groentebouillon
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels pijnboompitten, licht geroosterd
  • 3 eetlepels grofgehakte peterselie
  • 2 eetlepels rozijnen

Zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt staan, want deze maaltijd bereid je dan lekker snel! Haal de puntjes van de sperziebonen, was ze even & breng ze in gezouten water aan de kook. Laat de sperziebonen koken tot ze beetgaar zijn. Leg de kipfilets één voor één tussen 2 laagjes plasticfolie & sla er met een vleeshamer (of een deegroller zoals ik doe) hard op tot plat geslagen zijn tot een dikte van ongeveer 1½ cm. Verhit een grillpan. Breng de kipfilets op smaak met zout & peper & bestrijk ze licht met wat olijfolie. Bak de kipfilets 3-4 minuten aan elke kant. Doe terwijl de kipfilet bakt de couscous in een kom, giet er de gloeiend hete bouillon op & meng even door elkaar. Dek de kom af met folie & laat de couscous zo 4 minuten staan. Schep de korrels los met een vork, roer de rest van de ingrediënten erdoor & breng op smaak met zout & peper. Serveer de couscous met de gegrilde kipfilet & de gekookte sperziebonen. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

3/6/2009 - Gamba's pil pil

En zo werd een dag een week, een week 2 weken & 2 weken werden weer langer... En al die tijd kwam ik er niet aan toe om dit blog bij te werken. Waarom niet? Dat weet ik ook even niet. Het was niet dat ik geen zin had. Het was niet dat ik geen lekkere dingen klaar maakte. Maar ik denk dat ik gewoon even internetmoe was... En ik was ook erg in de weer met mijn nieuwe camera. Leuk speelgoed! Maar goed, I'm back! And I'm here to stay. En jullie hebben nog een flink aantal lekkere recepten tegoed... Afgelopen week waren mijn broertje & zijn vrouw in het land. Dat moest gevierd worden met een etentje. En daarom gingen we met alle kinderen bij mijn ouders eten. Ik nam het grootste gedeelte van het koken op mijn schouders & het werd een geslaagde avond met een hoop lol!!! We aten onder andere onderstaande gamba's. Om je vingers bij op te eten!!!

 

Gamba's pil pil (sissende gamba's)

  • 1 kilo gamba's, gepeld, maar kop & staart nog intact
  • 2 dl. olijfolie
  • 8 teentjes knoflook, fijngesneden
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • grove pepervlokken (te koop bij de turkse supermarkt)

Verhit in een vuurvaste schaal een flinke laag olijfolie. Als deze warm is, doe dan de knoflook erin & bak deze even tot de knoflook goudgeel begint te kleuren. Voeg dan de garnalen toe & 'kook' deze al omroerend tot ze mooi egaal roze eruit zien. Haal de pan van het vuur, voeg de fijngehakte peterselie, het citroensap & de pepervlokken naar smaak toe & serveer met stokbrood om in de knoflookolie te dippen.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

12/5/2009 - Pannenkoeken met aardbeien

Gisteren was het weer eens een ik-heb-geen-zin-om-uitgebreid-te-koken dag. En daarom besloot ik maar om pannenkoeken te maken. Zoals ik al eerder vertelde vind ik pannenkoeken eigenlijk niet echt lekker, maar met vers fruit zijn ze prima te eten. Ik belegde mijn pannenkoek met gemarineerde aardbeien & crème fraîche. Yummie!!!!

 

Pannenkoeken met aardbeien

  • 250 gram bloem
  • 300 ml. melk
  • 200 ml. bier
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • boter
  • aardbeien
  • balsamico-azijn
  • honing
  • paar druppels citroensap
  • wat crème fraîche
  • wat geroosterde pijnboompitjes

Zeef de bloem in een grote kom. Strooi een snuf zout erbij & breek de 2 eieren erboven. Giet de helft van de melk erbij & meng alles goed door elkaar met een garde of een mixer. Als je een mooi glad mengsel zonder klontjes hebt, dan kun je de rest van de melk & het bier erbij gieten & nog even goed door het beslag mixen. Laat de kom een half uur staan rusten met een doek erover. Tijdens het wachten kun je de gemarineerde aardbeien gaan maken. Was hiervoor de aardbeien eventjes, haal de kroontjes eraf & snij ze in kleine stukjes. Meng in een kommetje een eetlepel balsamico-azijn met een eetlepel vloeibare honing & enkele druppels citroensap. Giet deze 'dressing' over de aardbeien & laat ze zo staan tot je aan tafel gaat. Voor het bakken van de pannenkoeken moet je een klontje boter in een hete koekenpan laten smelten, giet wat van het beslag erbij (veel als je dikke pannenkoeken wilt, weinig als je van dunne houdt) & laat dit door de hele pan lopen door voorzichtig met de pan rond te draaien. Bak eerst de ene kant van de pannenkoek. Als de bovenkant van de pannenkoeken gestold begint te raken, is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Doe dit voorzichtig met een spatel of spectaculair door de pannenkoek in de lucht te gooien (is mij nog nooit gelukt) & bak dan de andere kant nog even. Als de pannenkoek klaar is, dan leg je hem op een groot bord afgedekt met een theedoek & ga je de volgende pannenkoek bakken. Doe dit tot je een hele stapel pannenkoeken & geen beslag meer hebt. Aan tafel bestrijk je het middelste gedeelte van de pannenkoek met creme fraiche, daar leg je een deel van het aardbeienmengsel op, strooi er wat geroosterde pijnboompitjes op & rol dan de pannenkoek op. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

6/5/2009 - Curry met kip, wortel & linzen

Voor vandaag had ik nog geen eten gepland staan. En omdat ik vrij laat thuis was bij mijn moeder vandaan (we zijn samen met mijn nichtje naar mijn oma in Rotterdam geweest), had ik ook niet echt tijd om boodschappen te gaan doen. Het werd dus improviseren met de ingrediënten die ik al in huis had & ik ' verzon' deze curry met kipfilet (nog over van gisteren), wortels (liggen meestal wel in de koelkast), linzen (staat zo leuk in een glazen pot op het aanrecht), milde currysaus van Patak's (ideaal voor 'snelle' curry's) & kokosmelk. Kortom... met weinig ingrediënten & een beetje fantasie kom je een heel eind. Probeer het eens! En maak anders onderstaand gerecht eens klaar...

 

Curry met kip, wortel & linzen

  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 4 bospenen, in plakjes gesneden
  • 150 gram linzen
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 el. Patak's milde currypasta
  • 200 ml. kokosmelk
  • beetje peterselie, fijngehakt

Verhit wat olijfolie in een pan & fruit hierin de uitjes aan. Voeg de blokjes kipfilet toe & bak ze rondom goed aan. Doe dan 2 eetlepels currypasta erbij, roer het geheel goed door elkaar & laat nog even staan bakken. Doe de linzen & wortel in de pan, roer alle ingrediënten goed door elkaar & schenk de kokosmelk erbij in de pan. Giet ook ongeveer een kopje water bij de rest van de ingrediënten, draai het vuur lager & laat de curry zo'n 30 minuten staan pruttelen tot de linzen gaar zijn. Kook intussen wat rijst & bak eventueel wat naan-brood in de oven. Als de linzen klaar zijn, strooi dan wat peterselie over de curry & serveer het meteen.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Snel klaar

5/5/2009 - Stamppotje knolselderij & raapstelen

Voor mij horen stamppotten toch vooral bij het wintermenu. Op een gure dag boerenkool of zuurkool met worst is dan echt niet te versmaden. Gelukkig zijn er ook stamppotten die je goed in het voorjaar klaar kunt maken & die dan ook op hun lekkerst zijn. Gisteren aten we een stamppotje met knolselderij & raapstelen. Raapstelen is een typische voorjaarsgroente. Het zijn de nog jonge blaadjes van verschillende Brassica-soorten (kool) De raapstelen waren in de aanbieding bij de supermarkt waar we zaterdag boodschappen deden. De knolselderij kennen we vooral van de erwtensoep, maar in dit stamppotje is het ook een lekkere toevoeging op de normale aardappel.

 

Stamppotje knolselderij & raapstelen

  • 500 gram aardappels, geschild & in blokjes
  • 250 gram knolselderij, geschild & in blokjes
  • zout
  • bosje raapstelen
  • 1 bosuitje, in ringetjes gesneden
  • olijfolie
  • zout & peper

Kook de aardappel- & knolselderijblokjes in een pan met ruim kokend water met zout in 15-20 minuten gaar. Snij de wortels van de raapstelen & hak de raapstelen grof. Giet de aardappels/knolselderij af, maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels & knolselderij tot een smeuige massa. Voeg de raapstelen & bosuiringetjes toe & schep ze door de pureemassa. Schenk 2-3 eetlepels olijfolie erbij & wat van het bewaarde kookvocht, roer goed door elkaar, zodat de stamppot lekker smeuig wordt .Breng de stamppot op smaak met zout & peper. Warm nog even door & serveer met een stukje vlees (of vleesvervanger)

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Soepen

4/5/2009 - Pompoensoep

Ik ben al een paar dagen bezig met een nieuw blog min of meer mijn fotodagboek moet gaan worden. Check Marieke Fotografeert maar eens! En gisteren kreeg ik eters. Mijn neef & zijn verloofde stonden al heel lang op de planning om te komen eten & gisteren was het eindelijk zo ver! Het werd een gezellige avond met lekker eten (al zeg ik het zelf) Als voorgerecht maakte ik de pompoensoep die ik hieronder beschrijf, daarna had ik wat carpaccio met sla & pijnboompitjes, simpel maar lekker. Als hoofdgerecht maakte ik een pasta-ovenschotel met perline, hoewel ik de tomaatjes wegliet & er wat extra ham bijgooide. En het toetje waren meringuies met bosvruchten-yoghurtijs (komt volgende keer).

 

Pompoensoep

  • 1 flespompoen
  • 1 rood pepertje
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • water
  • crème fraîche
  • wat pompoenpitjes, geroosterd

Snij de pompoen halverwege doormidden, verwijder de pitten, schil hem & snij het vruchtvlees in blokken. Snij het pepertje doormidden, haal de zaadjes & zaadlijsten eruit & snipper het pepertje fijn. Pel de ui & snipper hem fijn. Pel het knoflookteentje & snij deze ook fijn. Schenk een flinke scheut olijfolie in een ruime pan & fruit hierin het uitje enkele minuten. Voeg dan het pepertje & de knoflook toe & fruit deze even mee. Voeg de pompoenblokjes toe & een eetlepel kerriepoeder & smoor de stukken pompoen even met het deksel op de pan. Giet vervolgens water in de pan (ongeveer 1,5 liter) & breng dat aan de kook. Doe de bouillonblokjes bij de soep & laat ze oplossen. Draai het vuur lager & laat de soep langzaam pruttelen tot de pompoen gaar is (dit duurt ongeveer een half uurtje) Pureer de soep als de pompoen gaar is met de staafmixer. Heb je een te dikke soep, voeg dan een beetje water toe, bij te dunne soep, laat hem nog even inkoken. Breng de soep op smaak met zout & peper. Schep de soep in diepe borden, schep er een lepel crème fraîche op & strooi er wat pompoenpitten over. Eet smakelijk!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

<- Last Page :: Next Page ->

Mijn Blog


Dit blog zal vooral gaan over mijn kookfrutsels. Over de mislukkingen, maar ook over de succesnummers in huis. Een hoop recepten zullen redelijk ongecompliceerd zijn, omdat de meeste recepten doordeweeks gemaakt worden & ik dan minder tijd heb om te koken. Maar een aantal recepten zal ook wel wat gecompliceerder zijn. Hopelijk kom je regelmatig een kijkje nemen... En laat je een gezellig berichtje achter...
De artikelen heb ik in een aantal categoriën gezet, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Daar waar ik in een artikel over dingen schrijf die ik eerder beschreven heb, kun je de link volgen.

Pagina

Home
View my profile
Archives
Email Me
RSS feed
Receptenindex

Categoriën

Bakken braden in de oven
Snel klaar
Taarten en koek
Feestelijk eten
Stoven en braden
Ter info
IJs dranken en desserts
Zelfgebakken brood
Soepen
Lunchgerechten
Sauzen
Foodblogevent
BBQ

Links

Ministerie van Eten & Drinken
Appeltaartrecepten
Notitie van Lien
De leukste taarten
Mam, wat eten we vandaag?
Eetschrijven
Rozemarijn
Chriskras
De maaltijden van Marleen
Edith's digitale keuken
Kokend water
Gabriellas keuken
Maaike van Kessel
Brutsellog
Surinaamse Keuken
Excellent Eten
Flavourites
Wat eten ze op de Bergselaan?
Love 2 Bake
Pure gourmandise
Klary Koopmans
Wijnkronieken

«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 




Voor meer info, surf naar...